Volledig scherm
PREMIUM
De albumhoes. © DG

Berlijners maken écht indruk in mysterieuze mis

En weer scoort het bekende RIAS Kammerchor uit Berlijn onder zijn muzikaal leider Justin Doyle op het label Harmonia Mundi. Opnieuw met de Heilige Caecilia, patrones van de kerkzangers. Maar nu middels een mis van Joseph Haydn (de Missa Sanctae Caeciliae).

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Dit werk is omgeven door raadselen. Het werd geschreven tussen 1766-1773 en heet eigenlijk Missa Cellensis in honorem Beatissimae Virginis Mariae (‘Mariazellermesse ter ere van de Zalige Maagd Maria’). Maar niemand weet hoe het stuk aan de titel ‘Sanctae Caecilia’ is gekomen.

Het tekstboekje van het spiksplinternieuwe album vermoedt op goede gronden dat de imposante Haydnmis later in Wenen is uitgevoerd tijdens een Caeciliaviering in de Stephansdom. 

Om de onduidelijkheid nog wat groter te maken: van Haydn is nog een tweede Missa Cellensis overgeleverd: de kortere Mariazellermesse uit 1782, terwijl er ook een Missa in honorem Beatissimae Virginis Mariae bestaat die tegenwoordig beter bekend is als Grosse Orgelmesse).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.