Volledig scherm
De hoes van Mozart in Londen. © PR

Bont Londens album van The Mozartists grossiert in wereldpremières

recensieRECENSIE - Cd's met de titel 'Mozart in Holland', 'Mozart in Paris' en 'Mozart in Italy' waren er al. Het label Signum komt nu met het dubbelalbum 'Mozart in London' en dat maakt onderdeel uit van het project 'Mozart 250' van de kwaliteitsmusici rond dirigent Ian Page.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Tot 2041 staan The Mozartists jaarlijks chronologisch stil bij de werken van Mozart en zijn tijdgenoten. Ze volgen als het ware het pad door de tijd van de muziekgeschiedenis.

Interessant

In 2015 werd gestart met concerten naar aanleiding van het feit dat de familie Mozart 250 jaar geleden in Engeland verbleef. Een gegeven dat zelfs de Nederlanden niet onberoerd liet. Dankzij onze gezant in Londen, de Nijmeegse graaf van Welderen, kwamen de Mozarts immers aansluitend in 1765 ook naar de Republiek om daar langere tijd te verblijven.

Over deze interessante diplomaat en zijn relatie met de familie en prinses Caroline van Oranje hield ik in mei 2016 een lezing in het Valkhofmuseum in Nijmegen.

Galant

Het boeiende van dit dubbelalbum, waaraan deze concerten ten grondslag liggen, is vooral de keuze aan onbekend Engels repertoire uit 1765; muziek die de Mozarts in Londen gehoord zouden kunnen hebben of daadwerkelijk voorgeschoteld kregen.

Zoals de operawerken van J.C. Bach (hier vertegenwoordigd door onder meer de tenoraria 
Non so d'onde viene, een tekst die Mozart zelf later ook van muziek zou voorzien) of diens galante klavecimbelconcert dat afsluit met feestelijke variaties over God save the KingPrachtig zoals tenor Ben Johnson hier voor het voetlicht treedt.

Laagdrempelig

Maar ook meer laagdrempelig werk zoals het duet Oh Dolly, I part van Arne mag er wezen, zeker wanneer het gezongen wordt door de sopraan Rebecca Bottone en de tenor Robert Murray.

Serieuze of speelse klanken: de kleine Wolfgang moet het allemaal met een ongelofelijke gretigheid in zich opgenomen hebben. Van zijn eigen werken klinken onder andere drie symfonieën, allesbehalve kinderwerk. Een kolfje naar de hand van The Mozartists.

Voordracht

Onnodig te vermelden dat dit bonte album grossiert in wereldpremières. Tip voor de luisteraars: begin eens met het vrolijke Hist, hist! uit The Maid of the Mill van Arnold op de eerste cd en raak meteen onder de bekoring van de tintelende hoogte en sprankelende voordracht van Rebecca Bottone.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. ‘De carnavalsfee’ is terecht terug in de belangstelling
  PREMIUM
  Luister mee

  ‘De carnavals­fee’ is terecht terug in de belangstel­ling

  RECENSIE - Carnaval en de klanken van dweilorkesten staan voor de deur. Maar er is ook genoeg (licht)klassieke muziek die aan het zottenfeest gerelateerd is. Een kleine opsomming: Berlioz’ ouverture Le carnaval romain, het populaire Carnaval der dieren van Saint-Saëns, Carnaval van Venetië van Arban, of de wals Karnevalsbotschafter en de operette Karneval in Rom van Strauss. Maar wie kent de operette Die Faschingsfee (‘De carnavalsfee’)?
 2. Pianist Cyprien Katsaris bedient twee groepen liefhebbers
  PREMIUM
  RECENSIE

  Pianist Cyprien Katsaris bedient twee groepen liefheb­bers

  Het is de beroemde pianist Cyprien Katsaris (1951) die tekent voor dit bijzondere project: romantische liederen, gezongen door de Duitse tenor Christoph Prégardien (1956), in combinatie met dito liedtranscripties. Een prima idee dat me meteen doet denken aan diverse bestaande opnamen waarop koren Lutherse koralen zingen, die vervolgens in de bewerkingen van Bach, Reger en anderen op orgel tot klinken komen.
 1. Nieuwjaarsconcert volgens beproefd recept met sprookjesachtige ogenblikken
  PREMIUM
  Recensie

  Nieuwjaars­con­cert volgens beproefd recept met sprookjes­ach­ti­ge ogenblik­ken

  Geen Nieuwjaar zonder Straussklanken vanuit Wenen. Dit keer stond het traditionele, door Henning Kasten geregisseerde Nieuwjaarsconcert in het teken van het 150-jarig bestaan van de Staatsopera en de relatie tussen Oostenrijk en Japan. Reden om muzikaal goed uit te pakken en onder leiding van de Duitse maestro Christian Thielemann mogen de topmusici van de Wiener Philharmoniker flink aan de bak. Een en ander is volgens beproefd recept heel gelikt op blu-ray vastgelegd door Sony.
 2. Operaklanken geschreven voor het Heilige Huisje in Loreto
  PREMIUM
  RECENSIE

  Operaklan­ken geschreven voor het Heilige Huisje in Loreto

  Deze cd van het Italiaanse label Tactus (‘maat’) met muziek behorend bij het fundamentloze Heilige Huisje in de basiliek van Loreto confronteert ons met een van de meest bijzondere mysteries uit de Middeleeuwen. Hoe kon een Palestijns huis dat onomstreden in Nazareth had gestaan - volgens gelovigen de plek waar Maria en Jozef woonden en het goddelijk kind Jezus opgroeide -via Dalmatië (1291) in het Italiaanse Loreto (1294) belanden?