Volledig scherm
De hoes van Mozart in Londen. © PR

Bont Londens album van The Mozartists grossiert in wereldpremières

recensieRECENSIE - Cd's met de titel 'Mozart in Holland', 'Mozart in Paris' en 'Mozart in Italy' waren er al. Het label Signum komt nu met het dubbelalbum 'Mozart in London' en dat maakt onderdeel uit van het project 'Mozart 250' van de kwaliteitsmusici rond dirigent Ian Page.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Tot 2041 staan The Mozartists jaarlijks chronologisch stil bij de werken van Mozart en zijn tijdgenoten. Ze volgen als het ware het pad door de tijd van de muziekgeschiedenis.

Interessant

In 2015 werd gestart met concerten naar aanleiding van het feit dat de familie Mozart 250 jaar geleden in Engeland verbleef. Een gegeven dat zelfs de Nederlanden niet onberoerd liet. Dankzij onze gezant in Londen, de Nijmeegse graaf van Welderen, kwamen de Mozarts immers aansluitend in 1765 ook naar de Republiek om daar langere tijd te verblijven.

Over deze interessante diplomaat en zijn relatie met de familie en prinses Caroline van Oranje hield ik in mei 2016 een lezing in het Valkhofmuseum in Nijmegen.

Galant

Het boeiende van dit dubbelalbum, waaraan deze concerten ten grondslag liggen, is vooral de keuze aan onbekend Engels repertoire uit 1765; muziek die de Mozarts in Londen gehoord zouden kunnen hebben of daadwerkelijk voorgeschoteld kregen.

Zoals de operawerken van J.C. Bach (hier vertegenwoordigd door onder meer de tenoraria 
Non so d'onde viene, een tekst die Mozart zelf later ook van muziek zou voorzien) of diens galante klavecimbelconcert dat afsluit met feestelijke variaties over God save the KingPrachtig zoals tenor Ben Johnson hier voor het voetlicht treedt.

Laagdrempelig

Maar ook meer laagdrempelig werk zoals het duet Oh Dolly, I part van Arne mag er wezen, zeker wanneer het gezongen wordt door de sopraan Rebecca Bottone en de tenor Robert Murray.

Serieuze of speelse klanken: de kleine Wolfgang moet het allemaal met een ongelofelijke gretigheid in zich opgenomen hebben. Van zijn eigen werken klinken onder andere drie symfonieën, allesbehalve kinderwerk. Een kolfje naar de hand van The Mozartists.

Voordracht

Onnodig te vermelden dat dit bonte album grossiert in wereldpremières. Tip voor de luisteraars: begin eens met het vrolijke Hist, hist! uit The Maid of the Mill van Arnold op de eerste cd en raak meteen onder de bekoring van de tintelende hoogte en sprankelende voordracht van Rebecca Bottone.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Dirigente JoAnn Falletta gaat voor 100 procent Kodály
  PREMIUM
  RECENSIE

  Dirigente JoAnn Falletta gaat voor 100 procent Kodály

  Een perfect muziekprogramma combineert bekende klanken altijd met minder gangbaar repertoire. En dat heeft het Buffalo Philharmonic Orchestra onder leiding van JoAnn Falletta (chef-dirigent sinds 1999) goed in de oren geknoopt. Zijn nieuwste cd presenteert naast de Dansen van Galánta en de Pauwvariaties ook de Dansen van Marosszék en het Concert voor Orkest. Stuk voor stuk composities van de Hongaarse componist Zoltan Kodály (1882-1967).