Volledig scherm

Coole Grace Jones in tropische studio

RECENSIE - Op het eiland Nassau in de Bahamas, in de roemruchte Compass Point Studios, maakte Grace Jones de omslag van jetset discoartiest naar coole popicoon. Het eerste van de drie albums die ze daar opnam – Warm leatherette – is opnieuw uitgebracht in een luxe editie, met de welhaast gebruikelijke extraatjes als 12-inch mixen en dubversies en in dit geval ook nog een bijzonder B-kantje: Jones’ versie van het Joy Division-nummer She’s lost control.

Dat ze eigenlijk niet kan zingen, hoor je op dit nummer, dat ze kan krijsen als een heks óók – in dit geval heel functioneel.

Uitstraling
Nee, Grace Jones moest het hebben van haar uitstraling en haar zingzegzangpartijen. Het feitelijke muzikale werk moest ze vooral aan anderen overlaten. En dat was in dit geval het fenomenale Compass Point-combo dat in de eerste helft van de jaren 80 voor talloze artiesten vakwerk afleverde dat tot op de dag van vandaag overeind blijft.

Goed gezien van muziekjournalist Daryl Easlea, die in de toelichting bij de heruitgave schrijft dat de Compass Point Clan zich het best laat vergelijken met andere beroemde ritmesecties uit de pophistorie: de Funk Brothers, de bemanning van Muscle Shoals, de Wrecking Crew van Phil Spector en de Chic Organisation van Nile Rodgers en Bernard Edwards.

Ruggengraat
Ja, zonder overdrijving kun je stellen dat het team dat Island-baas Chris Blackwell in Compass Point aan het werk had van het niveau van die voorgangers is. Met de drums van Sly Dunbar en de bas van Robbie Shakespeare als ruggengraat, met de sprankelende toetsenist Wally Badarou die z’n keyboard welhaast als percussie-instrument gebruikt, met het jazzy, soms venijnige gitaarwerk van Barry Reynolds en Mickey Chung en met het getik en getrippel van percussionist Uzziah Thompson om de gaatjes te vullen.

Dat die muzikanten een vruchtbare chemie met elkaar hadden, is op Warm Leatherette goed te horen. Lucide reggae, sjieke rock, waar de stijl en het plezier van af spatten. En toen moest Nightclubbing nog komen.