Volledig scherm

CPO eert de wonderboy van de vorige eeuw

RecensieErich Wolfgang Korngold (1897-1957) uit Brünn (Brno) is de wonderboy van de vorige eeuw. Hij maakte naam als wonderkind in Wenen en schreef jaren later vooral filmmuziek in Hollywood. Hiervoor ontving de componist enkele Oscars.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

CPO eert deze bijzondere meester allereerst met de in 1950 in première gegane Symfonische Serenade in Bes, opus 39, geschreven voor de strijkers van de Wiener Philharmoniker als hommage aan hun unieke sound en kwaliteit. Aan ensemblespel en expressie worden vanzelfsprekend de hoogste eisen gesteld.

Het Poolse NFM Leopoldinum Orchestra onder Hartmut Rohde kan de uitdaging met gemak aan. Wat een gepolijste klank, maar vooral wat een passie (met name in het intense derde deel).

Direct

Alleen is het jammer dat we hier niet zo'n vijftig strijkers horen, zoals in de Wiener Philharmoniker, maar slechts de helft. Het had in grote bezetting ongetwijfeld nóg overweldigender geklonken.

Misschien dat de in het Nationaal Forum van Muziek in Wroclaw gemaakte opname om die reden zo direct is. De strijkers lijken bijna bij de luisteraar op schoot te zitten. Ik had liever iets meer distantie gezien.

Arrangement

Het tweede stuk, het Sextet in d, opus 10 waaraan Korngold op 17-jarige leeftijd begon, wordt ook een beetje door de klank dwarsgezeten. Je hebt maar zes spelers nodig en je hoort er, dankzij het arrangement van Hartmut Rohde, 25.

Hier hecht ik zeker waarde aan het handhaven van de oorspronkelijke bezetting. CPO heeft zelf een dergelijke opname in huis. Nu is het geen kamermuziek meer en beweegt de uitstraling zich duidelijk richting Tsjaikovski's Serenade voor strijkers in C, opus 48.

Uitgelatenheid

Nogmaals: met de uitvoering door het Poolse orkest is verder niets mis. De vele stemmingswisselingen in het Adagio komen optimaal uit de verf. Het gracieuze derde deel klinkt elegant en typisch Weens en het afsluitende Presto buitelt van humoristische uitgelatenheid.

En nee: het meisje op de cover is niet het zusje van de Nederlandse kindster Amira Willighagen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.