Nicolaus Bruhns
Volledig scherm
PREMIUM
Nicolaus Bruhns © CD-cover

Creatieve Bruhns pakt uit in de beste barokke tradities

Luister meeOp het Zweedse label BIS zijn al imposante en bekroonde barokcollecties van tientallen cd’s met instrumentale en vocale muziek van Buxtehude en Bach beschikbaar. En nu start de Japanse dirigent Masaaki Suzuki (1954) met het Yale Institute for Sacred Music een kleine serie met cantates en orgelmuziek van Nicolaus Bruhns (1665-1697).

0 reacties

 1. Half om half kerstalbum geeft markante durfal verrukkelijke upgrading
  PREMIUM

  Half om half kerstalbum geeft markante durfal verrukke­lij­ke upgrading

  Bestaat er zoiets als een kerstalbum half om half? Jazeker, het Duitse label Audite combineert een aantal voor kerstavond bestemde instrumentale Pastorella's - met een belangrijk aandeel voor het orgel en het hakkebord - met diverse versies van het algemenere Salve Regina (Latijnse antifoon voor Maria). Voor de helft dus geschikt voor het kerstfeest, deze uitgave. Maar wel rijkelijk gevuld met stuk voor stuk wereldpremières van de Oostenrijker Gregor Joseph Werner (1693-1766).
 2. Le Caravansérail biedt vocale acrobatiek van de hoogste orde
  PREMIUM
  Luister mee

  Le Caravansé­rail biedt vocale acrobatiek van de hoogste orde

  Dit gisteren verschenen album van Harmonia Mundi past vanwege het Stabat Mater uitstekend bij de komende dagen. Maar de houdbaarheid is veel langer dan de Goede Week. Het ensemble Le Caravansérail onder leiding van Bertrand Cuiller vult het vocale meesterwerk van Domenico Scarlatti (1685-1757) immers aan met prachtige operaklanken en een profane cantate, en sonates voor harp, cembalo en viool die we het hele jaar door kunnen draaien.
 3. Dresdner Kammerchor geeft fonkelend eerbetoon aan jubilerende ‘dorpsrechter’
  PREMIUM

  Dresdner Kammerchor geeft fonkelend eerbetoon aan jubileren­de ‘dorpsrech­ter’

  De overgangscomponist Michael Praetorius (eigenlijk Schultze ‘dorpsrechter’ genaamd) viert in 2021 een dubbeljubileum. Hij werd 450 jaar geleden geboren en stierf vier eeuwen terug. Het stilstaan bij deze meester uit de vroege barok viel een beetje in de schaduw van het herdenken van de ook in 1621 overleden Amsterdamse organist en componist Jan Pieterszoon Sweelinck. Maar gelukkig is er op de valreep nog deze mooie cd van het label Accentus Music.