Elgar Viola Concerto
Volledig scherm
PREMIUM
Elgar Viola Concerto © Eigen foto

De altviool als super geëngageerde verteller

Concerten in twee gedaanten? Hoe dan? Componisten en arrangeurs verwisselen soms de bezetting van de solopartijen. Zo kennen we het beroemde vioolconcert van Beethoven ook als pianoconcert en Bachs vioolconcerten als klavecimbelconcerten. Maar wie heeft er ooit gehoord van Elgars Celloconcert in e in de altvioolversie van Lionel Tertis uit 1929?

0 reacties

  1. Mozart en Widmann: een ‘match made in heaven’
    PREMIUM
    luister mee

    Mozart en Widmann: een ‘match made in heaven’

    Contrasten kunnen een album maken of breken. De combinatie Mozart-Widmann doet het wonderwel zeer goed. Het in kamermuziek specialiserende Keulse label Myrios Classics maakt goede sier met de Duitse klarinettist Jörg Widmann (1973) en het Oostenrijkse Hagen Quartett. Zij spelen niet alleen Mozarts befaamde Klarinetkwintet in A, KV 581 maar presenteren ook de cd-wereldpremière van het inmiddels zes jaar oude, iets langere Klarinetkwintet van Widmann himself. Een match made in heaven.
  1. Luisterrijke uitvaartmissen voor koorlijken
    PREMIUM
    luister mee

    Luisterrij­ke uitvaart­mis­sen voor koorlijken

    Zo’n halve eeuw na de beruchte Spaanse Furie (1576) en de Val van Antwerpen (1585) komt de geterroriseerde en vervolgens behoorlijk leeggelopen Scheldestad weer bij bloed. In de tijd van de contrareformatie floreren de schilderkunst én de kerkmuziek. Ook in de Sint-Jacob, de grafkerk van Rubens. Pentatone presenteert met het interessante album Antwerp Requiem c. 1650 twee barokke treurmissen van Van Steelant: zoals nu duidelijk wordt de muzikale evenknie van de grote Peter Paul.
  2. Alexandre Tharaud laat je zwijmelen maar presenteert ook de koele kick van minimal music
    PREMIUM

    Alexandre Tharaud laat je zwijmelen maar presen­teert ook de koele kick van minimal music

    De Parijse pianist Alexandre Tharaud (1968) heeft zich de afgelopen jaren doen kennen als een musicus van vele stijlen en genres. Op dit dubbelalbum Cinema van het label Erato maakt hij een onverwacht uitstapje en belijdt zijn liefde voor de (Franse) filmmuziek. Een flirt? Nee, echte liefde en een schot in de roos. Met dank aan de arrangeurs, Tharauds muzikale partners en dirigent Antonio Pappano (1959) met zijn Romeinse orkest.