Volledig scherm
Maarten Heijmans & Band - Ramses © PR

De zoon van Ramses Shaffy is waarlijk opgestaan

Maarten Heijmans stort zich als zanger opnieuw op het fenomeen Ramses Shaffy en laat wederom een grote indruk achter. 

Vier jaar geleden nam Heijmans de televisiekijker voor zich in met zijn ontwapenende vertolking van de hoofdpersoon in de serie Ramses. Nu, tien jaar nadat de grote meester overleed, is er een gelijknamig studio-album met veertien nummers uit het onverwoestbare repertoire van Shaffy. Helemaal uit de lucht komt het niet gevallen, want eerder maakte Heijmans een live tour langs de Nederlandse zalen met ’s mans liedjes. 

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Met het studio-album Ramses lost Heijmans een belofte aan zichzelf in, om de liedjes van Shaffy opnieuw te arrangeren en van een meer eigentijds geluid te voorzien. Dat karwei klaarde hij met hulp van gelouterde Nederlandse muzikanten als Morris Kliphuis, Bernadette Evers, Viktor van Woudenberg en Frank van Kasteren. 

Het resultaat getuigt van lef en kwaliteit. Dit is geen band die de zoveelste ode aan Shaffy levert door zijn liedjes braaf te coveren, dit is een groep die er een zodanig nieuwe draai aan geeft dat dat repertoire in feite een nieuw, tweede leven wordt geschonken. Heijmans c.s. brengen bekende nummers als SammyLaat me  en 5 Uur op een wijze waardoor het is alsof je ze voor het eerst hoort. 

Zaak in evenwicht

Bovendien zet Heijmans op diezelfde verfrissende manier ook minder voor de hand liggende  prachtnummers in de etalage, zoals ’k Had jou als een deur achter me dicht gedaan, Jij bent nu daarbinnen en Slaapliedje. Als zanger houdt Heijmans het kleiner, is hij minder geëxalteerd dan  zijn grote voorbeeld kon zijn, maar dat houdt de zaak alleen maar meer in evenwicht.

Wat een voortreffelijke Nederlandstalige muziekplaat is dit geworden. Je ziet voor je hoe Ramses uit de hemel neerdaalt om Heijmans te bedanken. ‘Kom hier, lieve jongen, laat me je kussen en begroeten, wat heb je dit prachtig gedaan, mijn zoon'. U kunt het ook zelf gaan doen in de theaters waar Heijmans en band de komende tijd staan. Zoals op 14 april in Doornroosje in Nijmegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.