Dromerige Jess Williamson doet soms boeiende dingen
Melodieus, dromerig en bij tijden pakkend zijn de adjectieven die bovenkomen bij het beluisteren van het vierde album van Jess Williamson.
Delen per e-mail
De Amerikaanse singer-songwriter maakt op Sorceress toegankelijke popmuziek die teruggrijpt op wat in voorgaande decennia in zwang was bij sterke vrouwelijke artiesten en houdt daarbij het midden tussen middle-of-the road en alternatief.
Haar muziek is daardoor avontuurlijk genoeg om het spannend te houden en braaf genoeg om er mee bevriend te durven zijn. Op gezette tijden klinkt ze als de wat minder excentrieke zuster van Lana del Rey.
Williamson kan mooie liedjes schrijven, zoals blijkt uit het bovengemiddeld sterke Sorceress, een poëtische liefdesverklaring op folkmuziek. Pal daarna volgt het in een jarentachtigsound gegoten Infinite scroll, dat in vergelijking met de titelsong meer doorsnee is.
Zachte zuchtmeisjesstem
Dicht bij het Lana del Grey-gevoel komt Williamson in How ya lonesome, een dromerig sfeerlied dat aan een late jarenzestigfilm verwant lijkt. Haar karakteristieke zachte zuchtmeisjesstem klinkt er nog wat nadrukkelijker in dan gemiddeld.
Ponies in town, over een verloren liefde, springt er ook uit, opnieuw gezongen op een folky melodie en basaal akoestisch geïnstrumenteerd.
Delicate elektronica
In Harm none gaat Williamson net zo gedoseerd te werk, maar wordt het dankzij delicaat toegevoegde elektronica wat groter.
Het eind van het liedje is dat Sorceress de plaat is van een getalenteerde artiest die meer in haar mars heeft dan gemiddeld, maar die haar meest overtuigende, coherente werk nog moet maken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dorothee Mields’ theekransje pakt met Cupido allerminst saai uit
Dorothee Mields is een van de meest populaire sopranen in het Oude Muziekvak. Met haar engelachtige stem trad ze jaren terug al in de voetsporen van Emma Kirkby. Ze zingt uiteraard veel Bach en Telemann. Maar ook Händel is zeker aan haar besteed. Dat wordt nog eens extra onderstreept met dit sympathieke recital dat Deutsche Harmonia Mundi uitbrengt onder de titel Handel’s Tea Time. -
Amerikaanse blues voor bij Noors haardvuur
De kalm voortkabbelende blues van The Bills leent zich prima om op een winteravond bij in slaap te vallen naast het haardvuur. -
PREMIUMLuister mee
Muzikale hoogstandjes van een vrijgevochten mannenclub
Van dit album word ik om meerdere redenen heel blij. Pianist Maurice Lammerts van Bueren en sopraan Ellen Valkenburg hebben voor de release ‘Les Apaches’ (uitgave Zefir Records) een juweel van een programma samengesteld. Zij concentreren zich op de culturele uitingen van De Apachen, een door veel klassieke fans vergeten vriendengroep uit het Parijs van de ‘Belle Époque’. -
PREMIUMluister mee
Marietta Petkova boort gevoelige lagen aan
Op 5 februari 2020 mocht ik het Debussy-recital van pianiste Marietta Petkova op de etage van Het Colofon in Arnhem inleiden en tussentijds van commentaar voorzien. Haar levenspartner en opnameleider Leo de Klerk moest toen vanwege zijn ziekte beneden blijven. Niemand kon toen vermoeden dat hij in het najaar zou overlijden en de pianiste door Covid-19 voorlopig niet meer live te horen zou zijn. -
Nieuwe normaal Drive-By Truckers is oude normaal
De sociaal geëngageerde Amerikaanse band Drive-By Truckers vond in het jaar 2020 genoeg inspiratie voor een tweede, degelijke rockplaat.
-
Ouderwetse poppareltjes van Aaron Lee Tasjan
Op zijn vijfde album perfectioneert Aaron Lee Tasjan het door hem beoefende ambacht van ouderwetse poppareltjesmaker. -
PREMIUMLuister mee
Van deze hemelse klanken ga je iedere keer meer houden
Zijn vioolspelende vader Marcell werd in Oswiecim geboren. Hijzelf stamde uit Wenen maar overleed volgens de nauwkeurig bijgehouden kamparchieven in Auschwitz-Birkenau op Oudejaarsdag 1944. Geruchten na zijn dood wilden echter dat de componist Marcel Tyberg (1893-1944) zich tijdens de reis naar het concentratiekamp in de trein verhing. -
PREMIUMLuister mee
Devotie en sensuele klanken tussen de Brabantse kloostermuren
Volgens mij is dit de eerste keer dat ik in deze rubriek twee keer achter elkaar hetzelfde ensemble bespreek. Maar het kan bijna niet anders: Holland Baroque komt in deze coronaperiode met een tweetal topproducties op PentaTone en dat verdient ieders aandacht. Na de cd Polonoise (besproken op 20 februari) staat nu Brabant 1653 centraal. Een album dat luister wil bijzetten aan 2021, het Jaar van het Brabantse Kloosterleven, dat in februari van start is gegaan.
0 reacties