Duitse promotor van Amerikaanse pianomuziek
Natuurlijk kun je op één cd geen staalkaart van Noord Amerikaanse pianomuziek realiseren. Maar het is wel mogelijk om door je selectie de luisteraar te prikkelen en enthousiast te maken. Zodanig zelfs dat nieuwsgierigheid gewekt wordt om verder te gaan zoeken in dit schier oneindige repertoire.
Promotor
De Duitse pianist Ulrich Roman Murtfeld (1970), die onder meer studeerde aan het Salzburger Mozarteum, lukt dit uitstekend met zijn 'American Recital Vol. II' op het label Audite. Hij werpt zich op tot promotor van uiteenlopende componisten als Alexander Reinagle (1756-1809), Edward MacDowell (1860-1908), George Antheil (1900-1959), Charles Edward Ives (1874-1954) en Roger Sessions (1896-1985).
Dat Reinagle een bewonderaar en bekende van C.P.E. Bach is geweest kun je goed horen in zijn 'empfindsame' Philadelphia Sonata in D. Ook herinneringen aan Haydn duiken op.
Indiaans
Van MacDowell, leerling van J. Raff en protegé van Franz Liszt, speelt Murtfeld niet alleen het bij amateurpianisten bekende To a wild rose maar ook de tien naar Griegs Lyrische Stücke verwijzende impressies uit de bundel New England Idyls, opus 62. De pianist ontpopt zich hier tot een romantische sfeermaker van de eerste orde. Met oog voor kleur en detail.
Interessant klinkt het grillige Indian Idyl. MacDowell zette zich immers in voor de verbreiding van Indiaanse muziek in de Europese muziektraditie. Ook mooi: het gewichtige From Puritan Days. Zijn technische mogelijkheden laat de klavierspeler eerder horen in een tweetal delen uit 12 Virtuoso Etudes, opus 46.
Monologen
Het eind van Murtfelds recital is gevuld met twintigste-eeuwse klanken. De Jazz Sonata van Antheil duurt nog geen twee minuten maar zet je wel op scherp, met Charleston, glissandi en flitsend passagewerk. Three-Page Sonata van Ives gooit het minder op extravert spel maar imponeert minstens zo veel. Met dank aan het inlevingsvermogen van Murtfeld en diens talent om grote spanningsbogen te kunnen opzetten.
Van laatstgenoemde kwaliteiten profiteren ook de introverte monologen uit From my Diary van Sessions. De fraaie opnamen (mei 2016) werden overigens weer gemaakt in de Jesus-Christus-Kirche in Berlijn-Dahlem waar Audite 'gut zu Hause ist'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMLuister mee
Norringtons nalatenschap: snelheidsrecords en te weinig vlees op de botten
-
PREMIUM
Jan-Willem Rozenboom laat Bach niet uit zijn vel springen
Op 10 mei maakt hij zijn debuut in het Amsterdamse Concertgebouw tijdens de serie Piano Nights en onlangs verscheen in eigen beheer zijn album Jan-Willem Rozenboom plays Bach - Seven Transcriptions. Maar het grote publiek kent de 49-jarige Tilburgse pianist en oud-leerling van Rian de Waal natuurlijk als begeleider en componist van Guus Meeuwis. -
PREMIUMLuister mee
Genieten van Mozarts ‘Parijse Requiem’, Napoleons ‘Messe’ en special effects
De wereldpremière van Mozarts Requiem. Hè? Hoe kan dat nou? Welk arrangement nu weer? Wel, het label Alpha nam voor het eerst de Parijse versie van 1804 op. Nooit geweten dat die bestond. Maar de show wordt gestolen door een ander werk uit hetzelfde jaar: de Kroningsmis voor keizer Napoleon (Messe pour le sacre de Napoléon), waarin de Italiaanse maestro Paisiello helemaal over de top gaat.
-
PREMIUM
Alexandre Tharaud laat je zwijmelen maar presenteert ook de koele kick van minimal music
-
-
-
PREMIUMluister mee
Dit is Mozart zoals we hem het liefste horen
Natuurlijk kent Nederland meer pianospelende duo’s dan alleen de gebroeders Jussen. Iets ouder van leeftijd is de formatie Thomas Beijer (1988) - begin dit jaar winnaar van de Nederlandse Muziekprijs - en Nicolas van Poucke (1992). Waar de twee Jussens op de glamourtoer gaan en uit hun kindertijd nog steeds het aura van troetelfiguren om zich heen dragen (positief bedoeld trouwens), zijn hun collega’s duidelijk twee verschillende individuen die zich vinden in een gemeenschappelijk levensdoel: vanuit je diepste innerlijk muziek maken. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer