Volledig scherm
Albumhoes © PR

Duitse promotor van Amerikaanse pianomuziek

Natuurlijk kun je op één cd geen staalkaart van Noord Amerikaanse pianomuziek realiseren. Maar het is wel mogelijk om door je selectie de luisteraar te prikkelen en enthousiast te maken. Zodanig zelfs dat nieuwsgierigheid gewekt wordt om verder te gaan zoeken in dit schier oneindige repertoire.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Promotor

De Duitse pianist Ulrich Roman Murtfeld (1970), die onder meer studeerde aan het Salzburger Mozarteum, lukt dit uitstekend met zijn 'American Recital Vol. II' op het label Audite. Hij werpt zich op tot promotor van uiteenlopende componisten als Alexander Reinagle (1756-1809), Edward MacDowell (1860-1908), George Antheil (1900-1959), Charles Edward Ives (1874-1954) en Roger Sessions (1896-1985).

Dat Reinagle een bewonderaar en bekende van C.P.E. Bach is geweest kun je goed horen in zijn 'empfindsame' Philadelphia Sonata in D. Ook herinneringen aan Haydn duiken op.

Indiaans

Van MacDowell, leerling van J. Raff en protegé van Franz Liszt, speelt Murtfeld niet alleen het bij amateurpianisten bekende To a wild rose maar ook de tien naar Griegs Lyrische Stücke verwijzende impressies uit de bundel New England Idyls, opus 62. De pianist ontpopt zich hier tot een romantische sfeermaker van de eerste orde. Met oog voor kleur en detail.

Interessant klinkt het grillige Indian Idyl. MacDowell zette zich immers in voor de verbreiding van Indiaanse muziek in de Europese muziektraditie. Ook mooi: het gewichtige From Puritan Days. Zijn technische mogelijkheden laat de klavierspeler eerder horen in een tweetal delen uit 12 Virtuoso Etudes, opus 46.

Monologen

Het eind van Murtfelds recital is gevuld met twintigste-eeuwse klanken. De Jazz Sonata van Antheil duurt nog geen twee minuten maar zet je wel op scherp, met Charleston, glissandi en flitsend passagewerk. Three-Page Sonata van Ives gooit het minder op extravert spel maar imponeert minstens zo veel. Met dank aan het inlevingsvermogen van Murtfeld en diens talent om grote spanningsbogen te kunnen opzetten.

Van laatstgenoemde kwaliteiten profiteren ook de introverte monologen uit From my Diary van Sessions. De fraaie opnamen (mei 2016) werden overigens weer gemaakt in de Jesus-Christus-Kirche in Berlijn-Dahlem waar Audite 'gut zu Hause ist'.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. ‘De carnavalsfee’ is terecht terug in de belangstelling
  PREMIUM
  Luister mee

  ‘De carnavals­fee’ is terecht terug in de belangstel­ling

  RECENSIE - Carnaval en de klanken van dweilorkesten staan voor de deur. Maar er is ook genoeg (licht)klassieke muziek die aan het zottenfeest gerelateerd is. Een kleine opsomming: Berlioz’ ouverture Le carnaval romain, het populaire Carnaval der dieren van Saint-Saëns, Carnaval van Venetië van Arban, of de wals Karnevalsbotschafter en de operette Karneval in Rom van Strauss. Maar wie kent de operette Die Faschingsfee (‘De carnavalsfee’)?
 2. Pianist Cyprien Katsaris bedient twee groepen liefhebbers
  PREMIUM
  RECENSIE

  Pianist Cyprien Katsaris bedient twee groepen liefheb­bers

  Het is de beroemde pianist Cyprien Katsaris (1951) die tekent voor dit bijzondere project: romantische liederen, gezongen door de Duitse tenor Christoph Prégardien (1956), in combinatie met dito liedtranscripties. Een prima idee dat me meteen doet denken aan diverse bestaande opnamen waarop koren Lutherse koralen zingen, die vervolgens in de bewerkingen van Bach, Reger en anderen op orgel tot klinken komen.
 1. Nieuwjaarsconcert volgens beproefd recept met sprookjesachtige ogenblikken
  PREMIUM
  Recensie

  Nieuwjaars­con­cert volgens beproefd recept met sprookjes­ach­ti­ge ogenblik­ken

  Geen Nieuwjaar zonder Straussklanken vanuit Wenen. Dit keer stond het traditionele, door Henning Kasten geregisseerde Nieuwjaarsconcert in het teken van het 150-jarig bestaan van de Staatsopera en de relatie tussen Oostenrijk en Japan. Reden om muzikaal goed uit te pakken en onder leiding van de Duitse maestro Christian Thielemann mogen de topmusici van de Wiener Philharmoniker flink aan de bak. Een en ander is volgens beproefd recept heel gelikt op blu-ray vastgelegd door Sony.
 2. Operaklanken geschreven voor het Heilige Huisje in Loreto
  PREMIUM
  RECENSIE

  Operaklan­ken geschreven voor het Heilige Huisje in Loreto

  Deze cd van het Italiaanse label Tactus (‘maat’) met muziek behorend bij het fundamentloze Heilige Huisje in de basiliek van Loreto confronteert ons met een van de meest bijzondere mysteries uit de Middeleeuwen. Hoe kon een Palestijns huis dat onomstreden in Nazareth had gestaan - volgens gelovigen de plek waar Maria en Jozef woonden en het goddelijk kind Jezus opgroeide -via Dalmatië (1291) in het Italiaanse Loreto (1294) belanden?