Een boxje om mee te nemen naar een onbewoond eiland

RecensieJa, zo gaat dat. Het ene strijkkwartet begint aan een nieuwe Beethovencyclus (zie de aflevering van 15 augustus van deze rubriek) en het andere rondt er een af.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Beetje jammer voor iedereen die sinds 2013 de losse uitgaven van het Quartetto di Cremona heeft gekocht, maar zo loopt het vaak genoeg in de cd-business. Eerst alles apart releasen en vervolgens de complete set in een kek, al dan niet aantrekkelijk geprijsd boxje stoppen.

Hebbeding

Volledig scherm

Het Italiaanse kwartet heeft de strijkkwartetten vanaf 2012 opgenomen op super audio cd's voor Audite. En hun registraties vormen een echte mijlpaal.

Eerder schreef ik al hoe de leden zich vanaf de start in 2000 ontpopt hebben tot waardige opvolgers van het fameuze Quartetto Italiano, ooit het paradepaardje van het label Philips. Geen wonder ook, een van de leden van dit ensemble was de mentor van de jonge groep.

De vijfde sacd in hun Beethovenreeks met het Kwartet opus 132 en het Kwintet opus 29 (met de Amerikaan Lawrence Dutton, altist van het Emerson String Quartet) gaf ik twee jaar geleden al de status van hebbeding als zijnde onmisbaar voor iedere fan van klassieke muziek die één album mag meenemen naar een onbewoond eiland en eigenlijk is het met de overige zeven schijfjes precies zo.

Kern

'Beklemmend en bevrijdend' noemde ik destijds de speeltrant in het late kwartet. In de overige stukken hebben de Italianen minstens zo veel te vertellen. De prachtige klank van de instrumenten, veelal uit de vioolstad Cremona, levert expressieve en vooral intense climaxen op en de spelers verliezen nergens hun totale toewijding ook maar voor een moment uit het oog.

Eén voorbeeldje: de geweldige opbouw van
La Malinconia ('de weemoed', de finale uit het Zesde strijkkwartet) is nog dagen in mijn hoofd blijven rondzingen. Knap om al musicerend zó tot de kern te kunnen geraken.

Net als bij het eerste deel van de cyclus van het Cuarteto Casals, dat ik eerder deze week 
besprak, is de release mede mogelijk gemaakt door de Borretti-Buitoni Trust. Nog een overeenkomst: de programma's van de acht schijfjes zijn niet chronologisch maar op basis van Beethovens drie stijlperiodes samengesteld.

Genieten

Een laatste pluspunt van deze schitterende 'Gesamtausgabe' is het bijgeleverde, informatieve en honderd pagina's tellende boekje. Ook al heb je als kamermuziekliefhebber de Beethovenkwartetten reeds een paar keer compleet in de kast staan, 'Cremona' mag in geen enkele verzameling ontbreken. Het boxje staat garant voor dik negen uur genieten!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Samenwerking tussen klavecinist en Parijs' museum levert voltreffer op
  Recensie

  Samenwer­king tussen klaveci­nist en Parijs' museum levert voltreffer op

  Over een schot in de roos gesproken. Het nieuwe, drie jaar geleden geopende concertgebouw La Philharmonie in Parijs (Parc de la Villette) herbergt ook een muziek(instrumenten)museum. En het prestigieuze label Harmonia Mundi, dat al vanaf 1958 fraaie klassieke albums uitbrengt, heeft met dit museum een samenwerkingsverband afgesloten. Onder de naam Collection Stradivari zullen in de toekomst uitgaven worden uitgebracht waarop de unieke instrumenten (het zijn er duizenden) van dit museum centraal staan. Om van te watertanden!