Een boxje om mee te nemen naar een onbewoond eiland

RecensieJa, zo gaat dat. Het ene strijkkwartet begint aan een nieuwe Beethovencyclus (zie de aflevering van 15 augustus van deze rubriek) en het andere rondt er een af.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Beetje jammer voor iedereen die sinds 2013 de losse uitgaven van het Quartetto di Cremona heeft gekocht, maar zo loopt het vaak genoeg in de cd-business. Eerst alles apart releasen en vervolgens de complete set in een kek, al dan niet aantrekkelijk geprijsd boxje stoppen.

Hebbeding

Volledig scherm

Het Italiaanse kwartet heeft de strijkkwartetten vanaf 2012 opgenomen op super audio cd's voor Audite. En hun registraties vormen een echte mijlpaal.

Eerder schreef ik al hoe de leden zich vanaf de start in 2000 ontpopt hebben tot waardige opvolgers van het fameuze Quartetto Italiano, ooit het paradepaardje van het label Philips. Geen wonder ook, een van de leden van dit ensemble was de mentor van de jonge groep.

De vijfde sacd in hun Beethovenreeks met het Kwartet opus 132 en het Kwintet opus 29 (met de Amerikaan Lawrence Dutton, altist van het Emerson String Quartet) gaf ik twee jaar geleden al de status van hebbeding als zijnde onmisbaar voor iedere fan van klassieke muziek die één album mag meenemen naar een onbewoond eiland en eigenlijk is het met de overige zeven schijfjes precies zo.

Kern

'Beklemmend en bevrijdend' noemde ik destijds de speeltrant in het late kwartet. In de overige stukken hebben de Italianen minstens zo veel te vertellen. De prachtige klank van de instrumenten, veelal uit de vioolstad Cremona, levert expressieve en vooral intense climaxen op en de spelers verliezen nergens hun totale toewijding ook maar voor een moment uit het oog.

Eén voorbeeldje: de geweldige opbouw van La Malinconia ('de weemoed', de finale uit het Zesde strijkkwartet) is nog dagen in mijn hoofd blijven rondzingen. Knap om al musicerend zó tot de kern te kunnen geraken.

Net als bij het eerste deel van de cyclus van het Cuarteto Casals, dat ik eerder deze week besprak, is de release mede mogelijk gemaakt door de Borretti-Buitoni Trust. Nog een overeenkomst: de programma's van de acht schijfjes zijn niet chronologisch maar op basis van Beethovens drie stijlperiodes samengesteld.

Genieten

Een laatste pluspunt van deze schitterende 'Gesamtausgabe' is het bijgeleverde, informatieve en honderd pagina's tellende boekje. Ook al heb je als kamermuziekliefhebber de Beethovenkwartetten reeds een paar keer compleet in de kast staan, 'Cremona' mag in geen enkele verzameling ontbreken. Het boxje staat garant voor dik negen uur genieten!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Bijzondere ontdekkingstocht eindigt met gelukzalig gevoel
  PREMIUM
  Luister mee

  Bijzondere ontdek­kings­tocht eindigt met gelukzalig gevoel

  En haar gepassioneerde naspeuringen gaan onvermoeibaar door. De Nederlands-Japanse pianiste Mitsuko Saruwatari vindt dat de wereld kennis moet maken met de vrijwel vergeten Wilhelm Berger (1861-1911) en daarom is er nu, vrij snel na haar eerste album uit het voorjaar van 2018, een tweede release op het label Et’cetera. Helaas zal er door de coronacrisis dit keer echter geen sprake zijn van presentatieconcerten.
 2. Onopgesmukte ‘Johannes-Passion’ maakt diepe indruk
  PREMIUM

  Onopgesmuk­te ‘Johannes-Passion’ maakt diepe indruk

  Alle goede dingen in drieën: op zijn eigen label Phi presenteert de Belg Philippe Herreweghe (1947) zijn derde Johannes-Passion sinds 1988. Alle drie de uitvoeringen zijn op hun eigen wijze de moeite waard maar de nieuwste release van het Collegium Vocale Gent - met de hybride versie die tegenwoordig doorgaans in kerken en concertzalen wordt gebruikt - is echt de optelsom van alles wat de Bach-aanpak van deze dirigent zo bijzonder maakt.