Een boxje om mee te nemen naar een onbewoond eiland

RecensieJa, zo gaat dat. Het ene strijkkwartet begint aan een nieuwe Beethovencyclus (zie de aflevering van 15 augustus van deze rubriek) en het andere rondt er een af.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Beetje jammer voor iedereen die sinds 2013 de losse uitgaven van het Quartetto di Cremona heeft gekocht, maar zo loopt het vaak genoeg in de cd-business. Eerst alles apart releasen en vervolgens de complete set in een kek, al dan niet aantrekkelijk geprijsd boxje stoppen.

Hebbeding

Volledig scherm

Het Italiaanse kwartet heeft de strijkkwartetten vanaf 2012 opgenomen op super audio cd's voor Audite. En hun registraties vormen een echte mijlpaal.

Eerder schreef ik al hoe de leden zich vanaf de start in 2000 ontpopt hebben tot waardige opvolgers van het fameuze Quartetto Italiano, ooit het paradepaardje van het label Philips. Geen wonder ook, een van de leden van dit ensemble was de mentor van de jonge groep.

De vijfde sacd in hun Beethovenreeks met het Kwartet opus 132 en het Kwintet opus 29 (met de Amerikaan Lawrence Dutton, altist van het Emerson String Quartet) gaf ik twee jaar geleden al de status van hebbeding als zijnde onmisbaar voor iedere fan van klassieke muziek die één album mag meenemen naar een onbewoond eiland en eigenlijk is het met de overige zeven schijfjes precies zo.

Kern

'Beklemmend en bevrijdend' noemde ik destijds de speeltrant in het late kwartet. In de overige stukken hebben de Italianen minstens zo veel te vertellen. De prachtige klank van de instrumenten, veelal uit de vioolstad Cremona, levert expressieve en vooral intense climaxen op en de spelers verliezen nergens hun totale toewijding ook maar voor een moment uit het oog.

Eén voorbeeldje: de geweldige opbouw van
La Malinconia ('de weemoed', de finale uit het Zesde strijkkwartet) is nog dagen in mijn hoofd blijven rondzingen. Knap om al musicerend zó tot de kern te kunnen geraken.

Net als bij het eerste deel van de cyclus van het Cuarteto Casals, dat ik eerder deze week 
besprak, is de release mede mogelijk gemaakt door de Borretti-Buitoni Trust. Nog een overeenkomst: de programma's van de acht schijfjes zijn niet chronologisch maar op basis van Beethovens drie stijlperiodes samengesteld.

Genieten

Een laatste pluspunt van deze schitterende 'Gesamtausgabe' is het bijgeleverde, informatieve en honderd pagina's tellende boekje. Ook al heb je als kamermuziekliefhebber de Beethovenkwartetten reeds een paar keer compleet in de kast staan, 'Cremona' mag in geen enkele verzameling ontbreken. Het boxje staat garant voor dik negen uur genieten!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl
  PREMIUM
  Recensie

  Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl

  Deze blu-ray van C Major vertelt het verhaal van de eerste contacten tussen de beroemde Amerikaanse dirigent, componist en pedagoog Leonard Bernstein (1918-1990) en de tijdelijke bewoners van het kasteel Salzau in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Een relatie die in 1988 ontstond op instigatie van Justus Frantz (1944). Deze pianist wilde naar het voorbeeld van het Amerikaanse Tanglewood in Europa een festival voor jonge musici met Bernstein als artistiek leider en grote inspirator.
 2. Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslange liefde voor Mozart
  PREMIUM
  Recensie

  Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslan­ge liefde voor Mozart

  Op Naxos ontstaat zo langzamerhand een behoorlijk gevarieerd beeld van Johann Simon Mayr (1763-1845), de tot voor kort vergeten leermeester van Donizetti en productief schrijver van opera- en kerkmuziek. Met de tweede cd gewijd aan (mariale) motetten laat zijn voornaamste pleitbezorger, de Duitse koordirigent en organist Franz Hauk, opnieuw zijn licht schijnen over de geestelijke muziek van deze belangrijke Italiaanse componist van rond 1800, de periode vlak voor de opkomst van Rossini.
 3. Heerlijke helderheid in geestelijke muziek voor miljonair Chandos
  PREMIUM
  Recensie

  Heerlijke helderheid in geestelij­ke muziek voor miljonair Chandos

  Met Georg Friedrich Händel (1685-1759) gaat het in 1717 niet goed. Hij krijgt geen salaris meer voor het lesgeven aan de jonge Engelse royalty en in Londen keert het publiek zich af van zijn opera’s. Gelukkig is daar de door zijn werk voor defensie schatrijk geworden James Brydges, graaf van Carnarvon en vanaf 1719 hertog van Chandos. Eenmaal lid van zijn entourage op Cannons House schrijft Händel zijn beroemde Chandos Anthems (‘motetten’) en het Chandos Te Deum. Tegenwoordig worden deze Engelstalige stukken overigens Cannons Anthems en Cannons Te Deum genoemd.