Een boxje om mee te nemen naar een onbewoond eiland
RecensieJa, zo gaat dat. Het ene strijkkwartet begint aan een nieuwe Beethovencyclus (zie de aflevering van 15 augustus van deze rubriek) en het andere rondt er een af.
Delen per e-mail
Beetje jammer voor iedereen die sinds 2013 de losse uitgaven van het Quartetto di Cremona heeft gekocht, maar zo loopt het vaak genoeg in de cd-business. Eerst alles apart releasen en vervolgens de complete set in een kek, al dan niet aantrekkelijk geprijsd boxje stoppen.
Hebbeding
Het Italiaanse kwartet heeft de strijkkwartetten vanaf 2012 opgenomen op super audio cd's voor Audite. En hun registraties vormen een echte mijlpaal.
Eerder schreef ik al hoe de leden zich vanaf de start in 2000 ontpopt hebben tot waardige opvolgers van het fameuze Quartetto Italiano, ooit het paradepaardje van het label Philips. Geen wonder ook, een van de leden van dit ensemble was de mentor van de jonge groep.
De vijfde sacd in hun Beethovenreeks met het Kwartet opus 132 en het Kwintet opus 29 (met de Amerikaan Lawrence Dutton, altist van het Emerson String Quartet) gaf ik twee jaar geleden al de status van hebbeding als zijnde onmisbaar voor iedere fan van klassieke muziek die één album mag meenemen naar een onbewoond eiland en eigenlijk is het met de overige zeven schijfjes precies zo.
Kern
'Beklemmend en bevrijdend' noemde ik destijds de speeltrant in het late kwartet. In de overige stukken hebben de Italianen minstens zo veel te vertellen. De prachtige klank van de instrumenten, veelal uit de vioolstad Cremona, levert expressieve en vooral intense climaxen op en de spelers verliezen nergens hun totale toewijding ook maar voor een moment uit het oog.
Eén voorbeeldje: de geweldige opbouw van La Malinconia ('de weemoed', de finale uit het Zesde strijkkwartet) is nog dagen in mijn hoofd blijven rondzingen. Knap om al musicerend zó tot de kern te kunnen geraken.
Net als bij het eerste deel van de cyclus van het Cuarteto Casals, dat ik eerder deze week besprak, is de release mede mogelijk gemaakt door de Borretti-Buitoni Trust. Nog een overeenkomst: de programma's van de acht schijfjes zijn niet chronologisch maar op basis van Beethovens drie stijlperiodes samengesteld.
Genieten
Een laatste pluspunt van deze schitterende 'Gesamtausgabe' is het bijgeleverde, informatieve en honderd pagina's tellende boekje. Ook al heb je als kamermuziekliefhebber de Beethovenkwartetten reeds een paar keer compleet in de kast staan, 'Cremona' mag in geen enkele verzameling ontbreken. Het boxje staat garant voor dik negen uur genieten!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLuister mee
Bij Paul Van Nevel straalt het totaalplaatje een zeldzame eenheid uit
De Vlaming Paul Van Nevel (1946) is voor velen dé koordirigent als het gaat om de Oude Muziek. Voor liefhebbers van Wilde Cigarros en dergelijke is hij dé sigarenroker bij uitstek. Hoe dit ook zij, faam geniet hij vooral door zijn haast legendarische speurzin als het gaat om onontdekte parels. -
PREMIUMrecensie
Sony zet de ‘maatjes’ van Beethoven terecht in het zonnetje
Natuurlijk is het heerlijk dat er dit jaar een geweldige stroom Beethovenverzamelalbums en losse cd’s onze kant op komt. Maar minstens zo leuk is het verschijnsel dat sommige labels het Beethovenjaar aangrijpen om in verrassende series Beethovens tijdgenoten in het zonnetje te zetten. Zo lanceert Chandos ‘The Beethoven Connection’ en Sony ‘Beethoven’s World’. -
PREMIUMLuister mee
Vergeten Britse muziek wakker gekust door nieuwsgierige klarinettist
Eén van de zegeningen van de doorbraak van de cd in de jaren tachtig is wat mij betreft de grote uitbreiding van het repertoire. Je zou kunnen stellen dat sindsdien alle hoeken en gaten van de klassieke muziek tegen het licht zijn gehouden. Maar dat lijkt maar zo. De koek is nog lang niet op. Het avontuur lonkt zelfs als nooit tevoren. Luister maar naar de nieuwe release Reawakened van de klarinettist Robert Plane op Champs Hill Records. -
PREMIUMLuister mee
Keuls orkest verwent de oren in ‘onverwachte’ Schumanncombi
Afgelopen september bracht de Franse dirigent François-Xavier Roth (1971) niet minder dan drie cd’s uit. Met het London Symphony Orchestra, waar hij eerste gastdirigent is, presenteerde hij Debussy en Ravel. Het door hem opgerichte, op authentieke instrumenten spelende ensemble Les Siècles nam een programma op met Beethoven en Gossec, terwijl het sinds 2014 onder zijn leiding staande Gürzenich-Orchester Köln een lans breekt voor Schumann. En die laatste, live opgenomen sacd van het label Myrios Classics is zeker niet de minste. -
Westcoast vakwerk van Neal Casal op herhaling
Met de heruitgave van zijn debuutalbum Fade away diamond time wordt Neal Casal even en niet ten onrechte aan de vergetelheid ontrukt.
-
PREMIUMrecensie
Vier wereldpremières met beweeglijke kerstmuziek vol verlangen
RECENSIE - Schrik niet. Ik weet dat het nog sinterklaas moet worden. Maar dit is ook geen volbloed kerst-cd. De eerste helft van het album Georg Philipp Telemann Christmas Cantatas III bestaat uit twee cantates van Telemann voor de adventsperiode (de vier weken voorbereidingstijd op Kerstmis). De rest van deze nieuwe release van CPO wordt gevuld met twee cantates voor tweede kerstdag. -
PREMIUMLuister mee
Een botterik op de bok maar dan een met gouden handen
George Szell (1897-1970) was een dirigent die tientallen jaren lang op allerlei labels veel opnamen maakte. Columbia, Decca, EMI en andere platenmaatschappijen legden de prestaties van de legendarische perfectionist vast. -
Noorse blues die weinig potten breekt
De 52-jarige Noor Bjorn Berge heeft met ‘Heave gauge’ een aardige bluesplaat gemaakt, maar ook niet meer dan dat.
0 reacties