Volledig scherm
Kacy Anderson en Clayton Linthicum - Strange © PR

Een hemelse plaat als teletijdmachine

Ach, wat is het toch mooi als je al meer dan veertig jaar naar populaire muziek luistert en toch nog verrast kunt worden. Als je er maar voor open staat! Het is te danken aan Kacy Anderson (19) en Clayton Linthicum (21), die met hun tweede album Strange country een even hemelse als tijdloze plaat afleveren.


Het uit Saskatchewan in Canada afkomstige duo is al een tweetal sinds zijn jeugd. En het is in die tijd dat zich een gemeenschappelijke interesse ontwikkelde voor klassieke folkmuziek.

Aan de top
Dat is aan Strange country goed te horen. Als je die plaat draait, is het alsof je met de Teletijdmachine van Professor Barabas wordt teruggeflitst naar het einde van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig, toen Sandy Denny nog leefde en met Fairport Convention aan de top van het folkgenre stond en toen Richard en Linda Thompson nog een harmonieus duo vormden, zowel in de muziek als in het leven.

Meeslepend
Door zulke epigonen te worden geïnspireerd is één ding, maar je met hen kunnen meten, is nog iets anders. En toch is dát wat Kacy & Clayton voor elkaar krijgen. Ze doen niet na wat ze hebben gehoord, maar ze boren in zichzelf dezelfde kwaliteiten aan waarmee je muziek kunt maken die zich aan tijd en ruimte onttrekt, zoals hun voorbeelden dat ook konden: verhalende liedjes met bitter en zoet, de engelachtige en toch krachtige zang van Kacy Anderson en het ingehouden maar sprankelende gitaarspel van Clayton Linthicum.

Het is op een zalige manier meeslepend.