Lisette Oropesa.
Volledig scherm
PREMIUM
Lisette Oropesa. © PentaTone Music

Een operarecital om smoorverliefd op te worden

Luister meeOp 2 juni 2021 noemde ik haar in deze rubriek al een wereldstem. Nu PentaTone Music haar tweede soloalbum uitbrengt, kan ik alleen maar verder jubelen. Van Mozarts concertaria’s is Lisette Oropesa overgestapt op het puur belcanto uit de opera’s van Rossini en Donizetti en gelukkig zijn de coaching en de samenwerking met de dirigent dit keer helemaal tiptop. Op eigen verzoek mag de 39-jarige Cubaans-Amerikaanse sopraan zich uitleven in Franse aria’s van Italiaanse componisten.

0 reacties

 1. Deze vierhandige Mozart is prima voor je korte termijn geheugen en IQ
  PREMIUM
  Luister mee

  Deze vierhandi­ge Mozart is prima voor je korte termijn geheugen en IQ

  Corona en muziek: dan denk je in eerste instantie aan de relaxte, verstrooiende, amusante en vooral bemoedigende televisiebijdragen van Danny Vera, Orgel Joke en Trijntje Oosterhuis (de volgorde is willekeurig). Nu de pandemie geluwd is, stapt het Piano Duo Scholtes en Janssens in hun voetsporen. Dat ontdekte ik 13 januari op LinkedIn. Sinds afgelopen maandag doen de pianisten tien Nederlandse ziekenhuizen aan met hun Hart onder de Riem concerttournee. 23 Januari is het Catharina Ziekenhuis Eindhoven aan de beurt met dat dankjewel voor de zorgmedewerkers in de coronajaren. Fijn toch?
 2. Een dreamteam waar de vonken vanaf vliegen
  PREMIUM
  Luister mee

  Een dreamteam waar de vonken vanaf vliegen

  Leipzig en Bach: het vormt net zo’n twee-eenheid als Salzburg en Mozart. Maar zo is het niet altijd geweest. Het label Accentus Music neemt ons mee naar het Leipzig van drie eeuwen geleden, toen uiteindelijk drie componisten met hun mooiste cantates solliciteerden naar het prestigieuze ambt van Thomascantor (muzikaal leider van de Thomaskirche en leraar aan de Thomasschule). De keuze viel uiteindelijk op Johann Sebastian Bach. Dit ging echter niet van harte.
 3. Mozart en Widmann: een ‘match made in heaven’
  PREMIUM
  luister mee

  Mozart en Widmann: een ‘match made in heaven’

  Contrasten kunnen een album maken of breken. De combinatie Mozart-Widmann doet het wonderwel zeer goed. Het in kamermuziek specialiserende Keulse label Myrios Classics maakt goede sier met de Duitse klarinettist Jörg Widmann (1973) en het Oostenrijkse Hagen Quartett. Zij spelen niet alleen Mozarts befaamde Klarinetkwintet in A, KV 581 maar presenteren ook de cd-wereldpremière van het inmiddels zes jaar oude, iets langere Klarinetkwintet van Widmann himself. Een match made in heaven.
 1. Lisette Oropesa levert knap werk maar van teamwork is geen sprake
  PREMIUM
  luister mee

  Lisette Oropesa levert knap werk maar van teamwork is geen sprake

  Op 10 mei won ze bij de International Opera Awards net nìet de onderscheiding Female Singer of the Year. Maar god, wat kan deze sopraan zingen. De moeilijkste loopjes, de mooiste versieringen en de hoogste noten: Lisette Oropesa, de 38-jarige Cubaans-Amerikaanse coloratuurspecialiste, draait er haar hand niet voor om. Je staat regelmatig perplex van Ombra Compagna (‘Metgezel schaduw’), haar eerste solo-cd met concertaria's voor PentaTone Music. Maar of de sopraan in Mozarts ‘losse’ meesterwerken voor de bühne (meestal vriendendiensten voor de beste zangeressen van zijn tijd) gevoelige snaren weet te raken?