• Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Eerbetoon aan onbekende beroemdheid

recensieZijn hits zijn bekender dan hij zelf is. Zeg No milk today, Bus stop of I’m not in love en iedereen zingt mee. Alleen de kenners weten van de connectie tussen de twee: Graham Gouldman, ambachtelijk liedjesschrijver en muzikant uit Broughton bij Manchester. Hij is (mede)verantwoordelijk voor deze hits. 

Op 71-jarige leeftijd is hij nog steeds actief. In maart trekt-ie weer langs zalen in Nederland, onder meer De Vereeniging in Nijmegen, om op te treden met 10cc, of liever gezegd de band waarvan hij feitelijk nog het enige lid van het eerste uur is.

Listen People: The Graham Gouldman Songbook is een verdiend eerbetoon aan een man die op jonge leeftijd meevoer op de hoogste golven van de beatmuziek van de jaren zestig en die tot op de dag van vandaag liedjes is blijven schrijven. De bewonderaar van Burt Bacharach, Jimmy Webb en The Shadows heeft net zo’n sterk gevoel voor melodie en daar hebben The Hollies, The Yardbirds en Herman’s Hermits van geprofiteerd. Voor die groepen schreef Gouldman, tiener nog, zijn eerste miljoenenhits.

Jeff Beck

Ze komen voorbij op deze verzameling, maar ook onbekender werk, net zo Brits, maar minstens zo sterk. Neem Tallyman, met vlammende riffs van Jeff Beck, die voor een keer ook de tekst zingt, over de figuur die vijftig jaar geleden langs de deuren ging om mensen goederen op de pof te verkopen. Of Behind the door van Cher, waarin Gouldman complexer en intrigerender componeert.

Het is kwaliteitspop, nog voordat in de jaren zeventig de gouden tijden aanbreken met 10cc, met Gouldman op bas. En als co-auteur van onder meer het op dit album opgenomen The things we do for love, gemaakt met voormalig schrijfpartner Eric Stewart. De relatie tussen de twee is al jaren bekoeld, maar de stem van de laatste horen we toch ook nog even, als leadzanger van The Mindbenders in het door Gouldman geschreven Uncle Joe, the icecream man.

Een melkfles, de ijsboer, een bushalte, de kosten van levensonderhoud: liedjes over alledaagse onderwerpen, uit een tijd dat het leven nog overzichtelijk was. En dat je als tiener met een gitaar een studio in kon lopen om een plaatje te maken. Gouldman deed het en de rest is geschiedenis.

Volledig scherm
Graham Gouldman. © pr
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.