• Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Eerbetoon aan onbekende beroemdheid

recensieZijn hits zijn bekender dan hij zelf is. Zeg No milk today, Bus stop of I’m not in love en iedereen zingt mee. Alleen de kenners weten van de connectie tussen de twee: Graham Gouldman, ambachtelijk liedjesschrijver en muzikant uit Broughton bij Manchester. Hij is (mede)verantwoordelijk voor deze hits. 

Op 71-jarige leeftijd is hij nog steeds actief. In maart trekt-ie weer langs zalen in Nederland, onder meer De Vereeniging in Nijmegen, om op te treden met 10cc, of liever gezegd de band waarvan hij feitelijk nog het enige lid van het eerste uur is.

Listen People: The Graham Gouldman Songbook is een verdiend eerbetoon aan een man die op jonge leeftijd meevoer op de hoogste golven van de beatmuziek van de jaren zestig en die tot op de dag van vandaag liedjes is blijven schrijven. De bewonderaar van Burt Bacharach, Jimmy Webb en The Shadows heeft net zo’n sterk gevoel voor melodie en daar hebben The Hollies, The Yardbirds en Herman’s Hermits van geprofiteerd. Voor die groepen schreef Gouldman, tiener nog, zijn eerste miljoenenhits.

Jeff Beck

Ze komen voorbij op deze verzameling, maar ook onbekender werk, net zo Brits, maar minstens zo sterk. Neem Tallyman, met vlammende riffs van Jeff Beck, die voor een keer ook de tekst zingt, over de figuur die vijftig jaar geleden langs de deuren ging om mensen goederen op de pof te verkopen. Of Behind the door van Cher, waarin Gouldman complexer en intrigerender componeert.

Het is kwaliteitspop, nog voordat in de jaren zeventig de gouden tijden aanbreken met 10cc, met Gouldman op bas. En als co-auteur van onder meer het op dit album opgenomen The things we do for love, gemaakt met voormalig schrijfpartner Eric Stewart. De relatie tussen de twee is al jaren bekoeld, maar de stem van de laatste horen we toch ook nog even, als leadzanger van The Mindbenders in het door Gouldman geschreven Uncle Joe, the icecream man.

Een melkfles, de ijsboer, een bushalte, de kosten van levensonderhoud: liedjes over alledaagse onderwerpen, uit een tijd dat het leven nog overzichtelijk was. En dat je als tiener met een gitaar een studio in kon lopen om een plaatje te maken. Gouldman deed het en de rest is geschiedenis.

Volledig scherm
Graham Gouldman. © pr
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl
  PREMIUM
  Recensie

  Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl

  Deze blu-ray van C Major vertelt het verhaal van de eerste contacten tussen de beroemde Amerikaanse dirigent, componist en pedagoog Leonard Bernstein (1918-1990) en de tijdelijke bewoners van het kasteel Salzau in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Een relatie die in 1988 ontstond op instigatie van Justus Frantz (1944). Deze pianist wilde naar het voorbeeld van het Amerikaanse Tanglewood in Europa een festival voor jonge musici met Bernstein als artistiek leider en grote inspirator.
 1. Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslange liefde voor Mozart
  PREMIUM
  Recensie

  Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslan­ge liefde voor Mozart

  Op Naxos ontstaat zo langzamerhand een behoorlijk gevarieerd beeld van Johann Simon Mayr (1763-1845), de tot voor kort vergeten leermeester van Donizetti en productief schrijver van opera- en kerkmuziek. Met de tweede cd gewijd aan (mariale) motetten laat zijn voornaamste pleitbezorger, de Duitse koordirigent en organist Franz Hauk, opnieuw zijn licht schijnen over de geestelijke muziek van deze belangrijke Italiaanse componist van rond 1800, de periode vlak voor de opkomst van Rossini.
 2. Heerlijke helderheid in geestelijke muziek voor miljonair Chandos
  PREMIUM
  Recensie

  Heerlijke helderheid in geestelij­ke muziek voor miljonair Chandos

  Met Georg Friedrich Händel (1685-1759) gaat het in 1717 niet goed. Hij krijgt geen salaris meer voor het lesgeven aan de jonge Engelse royalty en in Londen keert het publiek zich af van zijn opera’s. Gelukkig is daar de door zijn werk voor defensie schatrijk geworden James Brydges, graaf van Carnarvon en vanaf 1719 hertog van Chandos. Eenmaal lid van zijn entourage op Cannons House schrijft Händel zijn beroemde Chandos Anthems (‘motetten’) en het Chandos Te Deum. Tegenwoordig worden deze Engelstalige stukken overigens Cannons Anthems en Cannons Te Deum genoemd.
 3. Kamermuzikaal genoegen in ‘open air’ muziek
  PREMIUM
  Recensie

  Kamermuzi­kaal genoegen in ‘open air’ muziek

  RECENSIE - Jean-François en zijn broer Pierre-Yves Madeuf zijn experts in het bespelen van de natuurtrompet en de natuurhoorn, beide instrumenten zonder ventielen. Hun authentieke klank maakt het voor luisteraars mogelijk werkelijk geraakt te worden door ‘oude muziek’. Dat is één van de vele pluspunten van de feestelijke cd Per tromba & corno da caccia van het label Ricercar rond de Hamburgse componist Georg Philipp Telemann (1681-1767).