Treur Nederland! Rampliederen door de eeuwen heen.
Volledig scherm
PREMIUM
Treur Nederland! Rampliederen door de eeuwen heen. © PR

Ellende van toen en nu levert muzikaal juweeltje op

luister meeIn deze rubriek is al eerder aandacht besteed aan diverse ‘corona cd’s’. Maar deze is wel héél bijzonder. Het bekende ensemble Camerata Trajectina - sinds 1974 expert in het Nederlandse zangverleden - nam voor Globe Records een album op met liederen uit zeven eeuwen Nederlandse rampspoed. Dat gebeurde in opdracht van de Radboud Universiteit Nijmegen en wetenschapper Lotte Jensen in het bijzonder.

0 reacties

  1. Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’
    PREMIUM
    Luister mee

    Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’

    Een echt groot kerstoratorium heeft de vroege baroktijd, ondanks de inmiddels weer regelmatig uitgevoerde Weihnachtshistorie van de 350 jaar geleden overleden Heinrich Schütz, niet opgeleverd. Dat kwam er pas in 1734, met dank aan Bach. Maar wat niet is, kan nog komen. Dat blijkt wel uit de nieuwste uitgave van het Belgische Ricercar. Daar is door Jérôme Lejeune, met muziek van twaalf componisten uit de zeventiende eeuw - waaronder Schütz - op een knappe wijze een denkbeeldig oratorium in twee delen in elkaar geknutseld.
  2. Intieme Bach door András Schiff parmantig belicht
    PREMIUM
    luister mee

    Intieme Bach door András Schiff parmantig belicht

    De Hongaarse, in het Verenigd Koninkrijk wonende pianist Sir András Schiff (1953) staat bekend als een alom geprezen Bach- en Beethovenspecialist. Meestal neemt hij plaats achter de moderne concertvleugel. Voor zijn nieuwste ECM-dubbelalbum met Bachwerken kiest de klavierspeler echter voor het clavichord, een instrument waaraan Bach als toetsenist de voorkeur zou hebben gegeven. Schiff leeft zich er ondanks alle beperkingen heerlijk op uit. En dat is niet verwonderlijk. Voor de Hongaarse meester geldt het motto geen dag zonder Bach.