Júlia Várady
Volledig scherm
PREMIUM
Júlia Várady © CD-cover

Erfgename van Callas laat de troon van ‘La Divina’ links liggen

Luister meeVocaal had ze alles in zich om de nieuwe Callas te worden. Maar Júlia Várady heeft de troon van La Divina (‘de goddelijke’) nooit bestegen. Daar is deze Roemeens-Hongaars-Duitse sopraan te bescheiden en te degelijk voor. Op 1 september werd Várady tachtig. Het label Orfeo uit München eert haar met een tien cd’s tellend album: Júlia Várady, The Orfeo Recordings.

0 reacties

 1. Op wereldavontuur met een operettecomponist
  PREMIUM
  Luister mee

  Op wereldavon­tuur met een operette­com­po­nist

  Feestdagen, kerstvakantie: dan is het ook lekker om eens met een goed boek op de bank te duiken. Zeker wanneer je de mogelijkheid hebt om tegelijkertijd te luisteren naar muziek die door zo’n literair hoogstandje is geïnspireerd. Naxos helpt een handje. Bij dit label verscheen onlangs de toneelmuziek Die Reise um die Erde in 80 Tagen van niemand minder dan Franz von Suppé (1819-1895). Opnieuw een wereldpremière.
 2. Schetteren, schallen en het gemoed strelen
  PREMIUM
  luister mee

  Schetteren, schallen en het gemoed strelen

  Essentieel? Dat is een zaak van persoonlijke smaak. Ik vind Essentials! als titel van dit album behoorlijk vergezocht, ja zelfs een tikkeltje overdreven. De samenstellers noemen de opgenomen stukken van het grootste belang voor de ontwikkeling van de negentiende-eeuwse muziek(instrumenten). Of dat zo is? Daar valt zeker over te twisten. Duidelijk is wel dat de piano en de hoorn tegen het einde van die eeuw technisch en interpretatief veel meer te bieden hebben voor hun ambitieuze spelers.
 1. Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’
  PREMIUM
  Luister mee

  Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’

  Een echt groot kerstoratorium heeft de vroege baroktijd, ondanks de inmiddels weer regelmatig uitgevoerde Weihnachtshistorie van de 350 jaar geleden overleden Heinrich Schütz, niet opgeleverd. Dat kwam er pas in 1734, met dank aan Bach. Maar wat niet is, kan nog komen. Dat blijkt wel uit de nieuwste uitgave van het Belgische Ricercar. Daar is door Jérôme Lejeune, met muziek van twaalf componisten uit de zeventiende eeuw - waaronder Schütz - op een knappe wijze een denkbeeldig oratorium in twee delen in elkaar geknutseld.
 2. Van een ‘afschuwelijk’ duistere afgrond naar hemelse sferen
  PREMIUM
  luister mee

  Van een ‘afschuwe­lijk’ duistere afgrond naar hemelse sferen

  Sommige releases hebben een wel heel bijzondere voorgeschiedenis. Neem nou deze Sarcuni uitgave van Etcetera van eind vorig jaar. Via haar nieuwe leerling Filomena Sarcuni komt de Belgische musicoloog en violiste Ann Cnop op het spoor van een muzikale voorouder van haar pupil en raakt in de ban van deze Napolitaan. De dames duiken in de materie, ontdekken door heel Europa manuscripten, en dan laat een opname door het door Cnop geleide Mechelse ensemble Le Pavillon de Musique niet lang op zich wachten.