Júlia Várady
Volledig scherm
PREMIUM
Júlia Várady © CD-cover

Erfgename van Callas laat de troon van ‘La Divina’ links liggen

Luister meeVocaal had ze alles in zich om de nieuwe Callas te worden. Maar Júlia Várady heeft de troon van La Divina (‘de goddelijke’) nooit bestegen. Daar is deze Roemeens-Hongaars-Duitse sopraan te bescheiden en te degelijk voor. Op 1 september werd Várady tachtig. Het label Orfeo uit München eert haar met een tien cd’s tellend album: Júlia Várady, The Orfeo Recordings.

0 reacties

 1. Afscheid nemen met een knaller van een wereldpremière
  PREMIUM

  Afscheid nemen met een knaller van een wereldpre­miè­re

  De laatste jaren is er terecht steeds meer belangstelling voor Franse muziek die vlak vóór 1900 geschreven is. Fuga Libera haakt aan bij de trend en zet in op symfonische muziek van Léon Boëllmann (1862-1897). De oorspronkelijk door Timpani gemaakte opname uit 2018 levert een fijne kennismaking op maar er kleeft ook iets triests aan. Patrick Davin, die hier het Orchestre symphonique de Mulhouse dirigeert, maakt deze zomer de release niet meer mee. Hij overlijdt onverwachts op 58-jarige leeftijd in de Brusselse Munt wanneer hij 9 september 2020 op het punt staat de opera Is this the End? te repeteren.
 2. Eregalerij met ‘opa van de blokfluit’ en ander moois
  PREMIUM

  Eregalerij met ‘opa van de blokfluit’ en ander moois

  Deze maand is het 500 jaar geleden dat de belangrijkste componist vóór Bach overleed. Warner Classics eert de Henegouwer Josquin des Prez met een 34 cd’s tellende box die niet alleen hem, maar ook zijn collega’s uit de late Middeleeuwen en de vroege Renaissance centraal stelt. Zo komen we Ockeghem, Obrecht, Willaert, De la Rue, Lassus, en andere prominenten van de Franco-Vlaamse School tegen. Warner Classics put daarbij uit de rijke erfenis van HMV, samen met Harmonia Mundi (denk aan de input van René Clémencic) ooit dé gangmaker bij het opwaarderen van middeleeuws muzikaal erfgoed.