Das Leiden Jesu, van Christoph Graupner (1683-1760).
Volledig scherm
PREMIUM
Das Leiden Jesu, van Christoph Graupner (1683-1760). © CPO

Fijne paassurprise van een meester uit Darmstadt

Met deze vierde cd besluit het Duitse label zijn serie passiecantates van Christoph Graupner (1683-1760) uit Darmstadt onder de titel Das Leiden Jesu. Voor de uitvoering tekenen wederom Florian Heyerik, Barockorchester Mannheimer Hofkapelle en Solistenensemble Ex Tempore. Zij concentreren zich nu op een in 1741 geschreven cantate voor Halfvasten (zondag Laetare, in 2020 viel die viering op 22 maart) plus een dertiental losse koralen uit de periode 1713-1751.

0 reacties

 1. Met Humperdinck op bedevaart naar Maria in Kevelaer
  PREMIUM
  Luister mee

  Met Humperdin­ck op bedevaart naar Maria in Kevelaer

  Engelbert Humperdinck (1854-1921) kennen we voornamelijk als superfan van Richard Wagner, muziekleraar van diens zoon Siegfried en componist van het sprookjesstuk Hänsel und Gretel en de voor New York geschreven opera Die Königskinder. Maar Humperdincks oeuvre bevat meer stukken die de moeite waard zijn. Prima idee dan ook van Naxos om in de opera van het Zweedse Malmö een cd met zijn theaterwerk op te nemen.
 2. Devotie en sensuele klanken tussen de Brabantse kloostermuren
  PREMIUM
  Luister mee

  Devotie en sensuele klanken tussen de Brabantse kloostermu­ren

  Volgens mij is dit de eerste keer dat ik in deze rubriek twee keer achter elkaar hetzelfde ensemble bespreek. Maar het kan bijna niet anders: Holland Baroque komt in deze coronaperiode met een tweetal topproducties op PentaTone en dat verdient ieders aandacht. Na de cd Polonoise (besproken op 20 februari) staat nu Brabant 1653 centraal. Een album dat luister wil bijzetten aan 2021, het Jaar van het Brabantse Kloosterleven, dat in februari van start is gegaan.
 1. Auto belandt onderaan de dijk: waar is de bestuurder?
  Play

  Auto belandt onderaan de dijk: waar is de bestuurder?

 2. Opnieuw brandt een auto uit in Nijmegen
  Play

  Opnieuw brandt een auto uit in Nijmegen