Das Leiden Jesu, van Christoph Graupner (1683-1760).
Volledig scherm
PREMIUM
Das Leiden Jesu, van Christoph Graupner (1683-1760). © CPO

Fijne paassurprise van een meester uit Darmstadt

Met deze vierde cd besluit het Duitse label zijn serie passiecantates van Christoph Graupner (1683-1760) uit Darmstadt onder de titel Das Leiden Jesu. Voor de uitvoering tekenen wederom Florian Heyerik, Barockorchester Mannheimer Hofkapelle en Solistenensemble Ex Tempore. Zij concentreren zich nu op een in 1741 geschreven cantate voor Halfvasten (zondag Laetare, in 2020 viel die viering op 22 maart) plus een dertiental losse koralen uit de periode 1713-1751.

0 reacties

 1. Christiane Karg stapt met ‘Mahler’ in de omgekeerde wereld
  PREMIUM
  Luister mee

  Christiane Karg stapt met ‘Mahler’ in de omgekeerde wereld

  Als die componisten dát nog eens hadden mogen meemaken. Op 12 september besprak ik de cd van de Marinierskapel waarop we, dankzij de zegeningen van de moderne techniek, mochten kennismaken met het originele pianospel van George Gershwin (1898-1937). Nu heb ik het over het mixen van een door Gustav Mahler (1860-1911) ingespeelde Welte-Mignon pianorol met de sopraanstem van Christiane Karg (1980) op de nieuwe cd Erinnerung van Harmonia Mundi.
 2. Neurenbergers vinden hun draai in Weense amusementsmuziek
  PREMIUM
  Luister mee

  Neurenber­gers vinden hun draai in Weense amusements­mu­ziek

  Het zal voor de meesten onder u best vreemd zijn geweest, 1 januari tijdens de uitzending van het Weense Nieuwjaarsconcert. Voor het eerst in al die jaren was er geen publiek bij en verviel het meeklappen met de traditionele tweede toegift, de Radetzky-Marsch. Maar het programma als zodanig mocht er zoals altijd weer wezen en bevatte uiteraard louter muziek van walsenkoning Johann Strauss én zijn tijdgenoten. Zo klonk als afsluiting vóór de pauze In Saus und Braus, een galop van Carl Millöcker (1842-1899).
 1. Regen op komst: 'Het wordt een zeer natte dinsdag'
  Play

  Regen op komst: 'Het wordt een zeer natte dinsdag'

 2. Jesse Klaver: 'Liever vliegverbod dan avondklok'
  Play

  Jesse Klaver: 'Liever vliegver­bod dan avond­klok'