Volledig scherm
Ensemble Pygmalion en Raphaël Pichon - Jean-Philippe Rameau, Dardanus © PR

Frans baroktheater in snoepkleuren

RECENSIE - De opera's van Händel mogen dan veel vaker op dvd en/of blu-ray uitkomen, de lyrische tragedies van zijn generatiegenoot Rameau (1683-1764) zijn wel aan een inhaalslag bezig.

Harmonia Mundi laat ons meegenieten van een voorstelling van Dardanus, tragédie lyrique en cinq actes, zoals die april vorig jaar te zien was bij de Opéra National de Bordeaux. In het album zit zowel een dvd als een blu-ray. Wie, net als ik, de blu-ray afspeelt, krijgt ook toegang tot een welkome documentaire voor een kijkje achter de schermen ten tijde van de productie. Helaas bevat het bijgeleverde tekstboekje geen trackaanduiding voor het terugzoeken van titels van aria's en instrumentale delen. Toch wel een gemis.

Snoepkleuren
Regisseur Michel Fau koos in Bordeaux in eerste instantie voor de oerversie van 1739 zodat er flink gedanst kan worden tijdens de voorstelling. Dansen die we, onder andere, kennen van de opnamen van balletsuites van Rameau, die Frans Brüggen indertijd maakte met het onvolprezen Orkest van de Achttiende Eeuw. Voor alle duidelijkheid: de bewerking van 1744 verloopt qua danspassen een stuk rustiger.

De vele balletmomenten worden al in de eerste scènes met Venus en Amor (wat een vleugels heeft de liefdesgod hier!) door het koor, dat op de bühne in loges staat opgesteld, vocaal begeleid. Het zorgt er voor dat je als kijker geen moment de kans krijgt om met je blik af te dwalen van het in snoepkleuren weergegeven podiumgebeuren.

Zeemonster
Het verhaal gaat zoals zo vaak over de vele problemen die geliefden moeten overwinnen voordat zij elkaar definitief in de armen kunnen sluiten. Iphise heeft de pech dat haar geliefde Dardanus de vijand van haar vader is. Die heeft zijn dochter daarom aan Anténor beloofd. Om de spanning nog wat op te voeren duikt ook nog een zeemonster op. Een pittig staaltje baroktheater kortom dat qua dramatische spanning helaas behoorlijk in de weg wordt gezeten door de vele balletten.

Sierlijk
Wat de zang betreft: met de voortreffelijke stemmen van met name Karina Gauvin in de rol van Vénus (zij is zaterdag 29 oktober in Amsterdam voor een optreden in Spontini's Olympie), Gaëlle Arquez (Iphise) en Reinoud van Mechelen (Dardanus) wordt de sierlijke, af en toe wat formele muziek van Rameau optimaal leven ingeblazen. Met dank ook aan de klasse inbreng van koor en orkest. Hopelijk trakteert Ensemble Pygmalion met zijn gedreven dirigent Raphaël Pichon ons nog vaker op Franse klassiekers uit het theater.

"Rameau: Dardanus", DVD+Blu-ray released in August 2016 on harmonia mundi. Available on http://amzn.to/2d8ek9M DIAMANT of Opéra Magazine in October 2016 Ensemble Pygmalion & Raphaël Pichon Staging: Michel Fau This video was recorded at the performances of the first version of Dardanus (1739) given at the Grand Théâtre de Bordeaux in April 2015, in a production by Michel Fau notable for its delicious candy colours. Raphaël Pichon, the Ensemble Pygmalion and a peerless line-up of soloists received unanimous acclaim from public and press alike.