Geliefde Vivaldipartituur ongekend kleurrijk uit de doeken gedaan

Luister meeWat iemand beweegt om het zoveelste album met Vivaldi's Vier Jaargetijden op te nemen? Ik zou het niet weten. Maar ik merk wel dat violiste Rachel Podger probeert de overbekende muziek te laten klinken alsof de inkt gisteren is opgedroogd. Met bestaande, en nieuw toegevoegde noten!

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Opgekrikt

Dat betekent genieten van de 'koningin van de barokviool', zoals de Sunday Times haar ooit noemde. De Lente sprankelt ongekend en wat een drive wordt er ontplooid in het zomerse Presto. De tempi zijn indien nodig tot het uiterste opgekrikt met als resultaat een bij vlagen adembenemende luisterervaring, waar de vonken vanaf vliegen. De intonatie van de soliste en het begeleidende Brecon Baroque blijft ook hier onberispelijk.

De bij musici en publiek geliefde partituur wordt ongekend kleurrijk uit de doeken gedaan. Soms balanceert de opgewekte stemming tussen onschuldig dreinen en een behoorlijk gelukzalig gevoel (eerste deel van De Herfst).

Joviaal

Aan spanning ontbreekt het zeker niet. Het begin van De Winter klinkt uiterst suggestief; wat een sfeerplaatje. Joviaal ook, en waar nodig lekker ruig en pittig. En het Largo is helemáál betoverend.

Ik steek mijn oordeel daarom niet onder stoelen of banken: dit is de mooiste uitvoering van Le Quattro Stagioni sinds de (inmiddels opnieuw uitgebrachte) opname van The Academy of St. Martin-in-the-Fields onder Sir Neville Marriner van bijna vijftig jaar geleden.

Lans

Wie twijfelt om Vivaldi's meesterwerk nóg een keer aan te schaffen wordt wellicht ook over de streep getrokken door de overige werken op deze heerlijk klinkende super audio cd van Channel Classics. Podger en haar ensemble breken een lans voor de concerten Il Riposo, L'Amoroso en Il Grosso Mogul. Ieder concert wordt feilloos gekarakteriseerd met het verleidelijk bevallig gespeelde L'Amoroso als stralend middelpunt.

Tip voor de liefhebbers: op 25 maart speelt Rachel Podger solo in het Muziekgebouw Eindhoven. 28 September komt ze met Kristian Bezuidenhout naar Arnhem.

Volledig scherm
Albumcover. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl
  PREMIUM
  Recensie

  Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl

  Deze blu-ray van C Major vertelt het verhaal van de eerste contacten tussen de beroemde Amerikaanse dirigent, componist en pedagoog Leonard Bernstein (1918-1990) en de tijdelijke bewoners van het kasteel Salzau in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Een relatie die in 1988 ontstond op instigatie van Justus Frantz (1944). Deze pianist wilde naar het voorbeeld van het Amerikaanse Tanglewood in Europa een festival voor jonge musici met Bernstein als artistiek leider en grote inspirator.
 2. Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslange liefde voor Mozart
  PREMIUM
  Recensie

  Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslan­ge liefde voor Mozart

  Op Naxos ontstaat zo langzamerhand een behoorlijk gevarieerd beeld van Johann Simon Mayr (1763-1845), de tot voor kort vergeten leermeester van Donizetti en productief schrijver van opera- en kerkmuziek. Met de tweede cd gewijd aan (mariale) motetten laat zijn voornaamste pleitbezorger, de Duitse koordirigent en organist Franz Hauk, opnieuw zijn licht schijnen over de geestelijke muziek van deze belangrijke Italiaanse componist van rond 1800, de periode vlak voor de opkomst van Rossini.
 3. Heerlijke helderheid in geestelijke muziek voor miljonair Chandos
  PREMIUM
  Recensie

  Heerlijke helderheid in geestelij­ke muziek voor miljonair Chandos

  Met Georg Friedrich Händel (1685-1759) gaat het in 1717 niet goed. Hij krijgt geen salaris meer voor het lesgeven aan de jonge Engelse royalty en in Londen keert het publiek zich af van zijn opera’s. Gelukkig is daar de door zijn werk voor defensie schatrijk geworden James Brydges, graaf van Carnarvon en vanaf 1719 hertog van Chandos. Eenmaal lid van zijn entourage op Cannons House schrijft Händel zijn beroemde Chandos Anthems (‘motetten’) en het Chandos Te Deum. Tegenwoordig worden deze Engelstalige stukken overigens Cannons Anthems en Cannons Te Deum genoemd.