Geliefde Vivaldipartituur ongekend kleurrijk uit de doeken gedaan

Luister meeWat iemand beweegt om het zoveelste album met Vivaldi's Vier Jaargetijden op te nemen? Ik zou het niet weten. Maar ik merk wel dat violiste Rachel Podger probeert de overbekende muziek te laten klinken alsof de inkt gisteren is opgedroogd. Met bestaande, en nieuw toegevoegde noten!

1 reactie

 • Eddy Vanelslander

  4 jaar geleden
  Eén van de weinige uitvoeringen op Super Audio CDSACDGeniet ervan.
 1. Een exuberante hymne aan de vrouwelijke schoonheid
  PREMIUM
  2

  Een exuberante hymne aan de vrouwelij­ke schoonheid

  Zoals veel van zijn collega’s is dirigent Christophe Rousset na de pandemie als vanouds een bezige bij. Afgelopen maand toerde hij nog met zijn orkest Les Talens Lyriques en het Nederlands Kamerkoor door ons land om Bachs Weihnachtsoratorium uit te voeren en nu ligt zijn nieuwste dubbelalbum op de schappen. Als gelauwerd expert in Franse hofmuziek leidt Rousset voor het prestigieuze label Château de Versailles Spectacles een prima cast in Lully’s tragédie lyrique Psyché uit 1678, het jaar van de Vrede van Nijmegen. Een exuberante hymne aan de vrouwelijke schoonheid, waaraan ze in het koninklijk slot van Versailles destijds geen gebrek hadden.
 1. Ideale combi van engelachtige zang en lieftallige orgelklanken
  PREMIUM

  Ideale combi van engelachti­ge zang en lieftalli­ge orgelklan­ken

  Kerst kan op vele manieren gevierd worden. Dat is al eeuwen zo. Ook in de kloosters. Het label Château de Versailles Spectacles neemt ons met Vêpres de la Nativité pour les dames réligieuses mee naar de Parijse damesconventen uit de late zeventiende eeuw. De kloosterlijke soberheid stond een luisterrijke viering van het hoogfeest van de geboorte niet in de weg, zo bewijzen organist Nicolas Bucher, sopraan Maïlys de Villoutreys, en de vier leden van de vrouwelijke schola.
 2. Intieme Bach door András Schiff parmantig belicht
  PREMIUM
  luister mee

  Intieme Bach door András Schiff parmantig belicht

  De Hongaarse, in het Verenigd Koninkrijk wonende pianist Sir András Schiff (1953) staat bekend als een alom geprezen Bach- en Beethovenspecialist. Meestal neemt hij plaats achter de moderne concertvleugel. Voor zijn nieuwste ECM-dubbelalbum met Bachwerken kiest de klavierspeler echter voor het clavichord, een instrument waaraan Bach als toetsenist de voorkeur zou hebben gegeven. Schiff leeft zich er ondanks alle beperkingen heerlijk op uit. En dat is niet verwonderlijk. Voor de Hongaarse meester geldt het motto geen dag zonder Bach.