Volledig scherm
North Mississippi Allstars - Up and rolling © PR

Gelukkig had Wyatt de foto’s nog

De North Mississippi Allstars weten hoe je op een verfrissende manier de muziek brengt die in de Mississippi-delta wortelt.

Dat is met dank aan Luther en Cody Dickinson, die opgroeiden ten zuiden van Memphis en die de muziek met de paplepel in gegoten kregen van pa Jim Dickinson, de tien jaar geleden overleden producer en sidekick van onder andere de Rolling Stones, Bob Dylan en Ry Cooder. 

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

De gebroeders werden vanzelfsprekend ook doordrenkt met de blues van de Mississippidelta, die zo bepalend is geweest voor de pop- en rockmuziek in het algemeen en de Amerikaanse muziek in het bijzonder.

Eigentijdse variatie

Bijna twintig jaar geleden brak het duo door als kloppend hart van de door hen opgerichte North Mississippi Allstars, die met hun platen en hun optredens een eigentijdse variatie op de Deltablues brachten, vermengd met invloeden vanuit allerlei hoeken en met de ook door hun vader gevierde kunst van de improvisatie als rode draad. 

Op hun nieuwste album Up and rolling wijken ze niet af van dat uitgangspunt. Het is een geìnspireerde en inspirerende plaat, waarvoor de aanzet al in 1996 is gegeven door de Texaanse fotograaf Wyatt McSpadden. 

Bluesfoto's

Die kwam in dat jaar langs om de biotoop van de familie Dickinson vast te leggen en fotografeerde en passant ook de leden van de muzikale families waar de Dickinsons regelmatig over de vloer kwamen om naar klassieke blues te luisteren en om de kunst van het spelen ervan te leren. Onder hen de entourages van gekende bluesepigonen als Otha Turner, R.L. Burnside en Junior Kimbrough.

Ruim twintig jaar verder, in een muzikale carrière die hen steeds vaker en steeds verder van huis bracht, kregen de broers Cody de al lang vergeten foto’s van McSpadden weer onder ogen. De beelden deden een vonk overspringen op de North Mississippi Allstars.

Muzikale familiereünie

Ze laten die op Up and rolling ontbranden in een sessie waarmee die momenten en verdwenen mensen uit het verleden, alsook de muziek van die tijd weer worden opgeroepen. Het is een muzikale familiereünie, met R.L’s neef Cedric Burnside en Otha’s kleindochter Sharde Thomas als vaardige vocalisten. 

De spontaniteit spat van de twaalf heerlijke tracks, die met beide benen in het verleden én het heden staan. De feestelijke openingstrack Call that gone roept herinneringen op aan Dr. John en Little Feat. Up and rolling heeft de psychedelische inslag die de familie Dickinson zo nu en dan ook in haar muziek stopt. Mavis Staples zorgt vervolgens voor een soulvolle vertolking van What you gonna do?

Zompige blues

De funky blues in Peaches moet Keith Richards stikjaloers maken. Lonesome in my home is het zompige soort blues dat ver naar het verleden teruggrijpt. Bump that mother is op zijn weer eigentijds funky. 

Met een opname van Otha Turner van zijn eigen Bye bye baby waarbij Luther Dickinson elektrische gitaar speelt is de cirkel rond. Het is met liefde en plezier gemaakte rootsmuziek, die als een voltreffer het gemoed raakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.