Dussek
Volledig scherm
PREMIUM
Dussek © PR

Genieten van een mantra in Dusseks belangwekkende ‘Messe Solemnelle’

Luister meeUitgerekend in dit Beethovenjaar is er ook meer belangstelling gekomen voor een van Ludwigs grootste concurrenten als pianist: de avontuurlijke levensgenieter Jan Ladislav Dussek (1760-1812). Deze Bohemer schreef uiteenlopende muziek maar dat hij ook een Messe Solemnelle (‘Plechtige mis’) componeerde, was slechts weinigen bekend. Het betreft een groots werk dat zeker een plek naast Beethovens Missa Solemnis en Schuberts Missa in Es verdient.

0 reacties

 1. Weckmanns orgelmuziek spettert de speakers uit
  PREMIUM
  luister mee

  Weckmanns orgelmu­ziek spettert de speakers uit

  Hij was de meest begaafde leerling van Heinrich Schütz in Dresden en komt de laatste jaren weer terug in de belangstelling van orgelliefhebbers. Ik heb het over Matthias Weckmann (ca. 1616-1674). Zijn muziek is het onderwerp van een nieuw dubbelalbum op het Duitse label Aeolus. De Nederlandse organist Léon Berben (1970) uit Keulen - oud-leerling van Ton Koopman en ooit de vaste klavecinist van het beroemde ensemble Musica Antiqua Köln - zocht daarvoor twee bijzondere vroegbarokke historische orgels uit.
 2. Nostalgische box zorgt voor weerzien met vaderlandse prominente musici
  PREMIUM
  Luister mee

  Nostalgi­sche box zorgt voor weerzien met vaderland­se prominente musici

  Of de grote maatschappijen nu hun magazijnen ruimen vanwege de pandemie of dat er andere redenen zijn? Ik weet wel dat de markt overstroomd wordt met verzamelboxen. Het maakt hamsteren op het gebied van de klassieke muziek mogelijk. Net uit is de collectie Eugen Jochum: The Choral Recordings on Philips. Alleen: niet fysiek uitgebracht in Nederland. Vreemd, want Jochum dirigeert hier onder meer het Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor.