Volledig scherm
PREMIUM
© PR

Grasduinen in de hitparade van vorige generaties

RECENSIEZoals wij naar de populaire radiostations luisteren voor de hits van de dag, zo trokken onze voorouders ten tijde van de Belle Époque op zomerse zondagen naar de muziekkiosk op het plein of in het park om daar de nieuwste amusementsmuziek te horen. Welke nummers de blaasorkesten daar zoal ten gehore brachten?

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Je komt erachter door het beluisteren van de serie ‘Contemporaries of the Strauss Family’ van het label Marco Polo die inmiddels de vierde aflevering heeft bereikt. Er blijkt iets van een chronologische volgorde in te zitten, want het nieuwe album bevat ook muziek van ná 1900, de tijd van de Titanic zoals de achterkanttekst aangeeft.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Pracht en praal van Versailles schalt door de speakers
  PREMIUM
  recensie

  Pracht en praal van Versailles schalt door de speakers

  Op deze cd van Alpha vinden we een van de meest opvallende muziekstukken met een eigen historisch verhaal. Componist Jean-Baptiste Lully (1632-1687) dirigeerde zijn feestelijke Te Deum (‘U God’) zoals gebruikelijk met een stok en deed dat zo gedreven dat hij op een ongelukkige wijze met de metalen knop keihard op zijn voet stampte, gangreen opliep en daar enkele weken later aan overleed. Sindsdien hanteren dirigenten liever een stokje. Dat is een stuk lichter en eleganter.