Groeten van Ronnie aan Sir Paul

recensieDe 24-jarige Ronnie Millsap uit Oklahoma heeft al vier platen op zijn naam staan, waarvan de eerste drie een voorliefde voor akoestische folkrock verrieden. Zijn vierde heet, heel toepasselijk, Other arrangements, en biedt een gevarieerd beeld, met dampende rock en melodieuze pop, waar op sommige momenten met country-viool een voetnoot wordt gezet.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Millsap opteerde voor een spontane aanpak en daar is hij in geslaagd zonder zijn sterke gevoel voor focus te verliezen. Al meteen met de korte maar hevige opening Fine line, een heerlijke ruige gitaarrocktrack met doeltreffende Stones-riff, grijpt Millsap je bij de kraag, om niet meer los te laten. De fuzzy gitaar scheurt nog even na in de bluesrockballad Your water, waarna Millsap in de derde track Singing to me laat horen waar hij voor deze plaat zijn inspiratie vandaan haalde.

Op Other arrangements wilde hij popsongs zoals The Beatles die maakten, muzikaal gevarieerd en emotioneel geladen. Singing to me is dan de eerste proeve van bekwaamheid: gewoon een lied van Paul McCartney is het, maar dan niet door McCartney zelf geschreven. Met titeltrack Other arrangements is het van hetzelfde laken een pak. En neem de ballad Good night: je zou toch zweren dat het van een van de latere solo-albums van McCartney komt.

Niets ten nadele van Millsap trouwens, want hij kopieert niet, hij produceert, met een gevoel voor dezelfde kwaliteit die Sir Paul c.s. nastreefden. Bovendien zingt hij voortreffelijk, zijn z’n liedjes zonder uitzondering puntig en zit het muzikaal ook prima in elkaar. Conclusie: beste werk tot nog toe. En misschien wel een bezoek waard, als-ie 30 augustus optreedt in Doornroosje in Nijmegen.

Volledig scherm
De albumhoes. © PR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. ‘Wereldster’ Jordi Savall staat garant voor kleur en spanning in ‘militair oratorium’
  PREMIUM
  Recensie

  ‘Wereldster’ Jordi Savall staat garant voor kleur en spanning in ‘militair oratorium’

  Van Vivaldi’s oratorium Juditha Triumphans bestaan al best veel opnamen. Toch is deze nieuwe registratie vanuit de Parijse Philharmonie (15 oktober 2018) heel welkom. De 78-jarige dirigent Jordi Savall - volgens de NRC ‘de enige echte ‘wereldster’ in de wereld van de oude muziek’ - staat immers garant voor een uitvoering vol kleur en spanning. En dat is best een prestatie. Dit ‘Sacrum militare oratorium’ uit 1716 met zijn all-female bezetting sleept zich immers van de ene beschouwende aria naar de volgende.