Groeten van Ronnie aan Sir Paul

recensieDe 24-jarige Ronnie Millsap uit Oklahoma heeft al vier platen op zijn naam staan, waarvan de eerste drie een voorliefde voor akoestische folkrock verrieden. Zijn vierde heet, heel toepasselijk, Other arrangements, en biedt een gevarieerd beeld, met dampende rock en melodieuze pop, waar op sommige momenten met country-viool een voetnoot wordt gezet.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Millsap opteerde voor een spontane aanpak en daar is hij in geslaagd zonder zijn sterke gevoel voor focus te verliezen. Al meteen met de korte maar hevige opening Fine line, een heerlijke ruige gitaarrocktrack met doeltreffende Stones-riff, grijpt Millsap je bij de kraag, om niet meer los te laten. De fuzzy gitaar scheurt nog even na in de bluesrockballad Your water, waarna Millsap in de derde track Singing to me laat horen waar hij voor deze plaat zijn inspiratie vandaan haalde.

Op Other arrangements wilde hij popsongs zoals The Beatles die maakten, muzikaal gevarieerd en emotioneel geladen. Singing to me is dan de eerste proeve van bekwaamheid: gewoon een lied van Paul McCartney is het, maar dan niet door McCartney zelf geschreven. Met titeltrack Other arrangements is het van hetzelfde laken een pak. En neem de ballad Good night: je zou toch zweren dat het van een van de latere solo-albums van McCartney komt.

Niets ten nadele van Millsap trouwens, want hij kopieert niet, hij produceert, met een gevoel voor dezelfde kwaliteit die Sir Paul c.s. nastreefden. Bovendien zingt hij voortreffelijk, zijn z’n liedjes zonder uitzondering puntig en zit het muzikaal ook prima in elkaar. Conclusie: beste werk tot nog toe. En misschien wel een bezoek waard, als-ie 30 augustus optreedt in Doornroosje in Nijmegen.

Volledig scherm
De albumhoes. © PR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl
  PREMIUM
  Recensie

  Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl

  Deze blu-ray van C Major vertelt het verhaal van de eerste contacten tussen de beroemde Amerikaanse dirigent, componist en pedagoog Leonard Bernstein (1918-1990) en de tijdelijke bewoners van het kasteel Salzau in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Een relatie die in 1988 ontstond op instigatie van Justus Frantz (1944). Deze pianist wilde naar het voorbeeld van het Amerikaanse Tanglewood in Europa een festival voor jonge musici met Bernstein als artistiek leider en grote inspirator.
 2. Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslange liefde voor Mozart
  PREMIUM
  Recensie

  Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslan­ge liefde voor Mozart

  Op Naxos ontstaat zo langzamerhand een behoorlijk gevarieerd beeld van Johann Simon Mayr (1763-1845), de tot voor kort vergeten leermeester van Donizetti en productief schrijver van opera- en kerkmuziek. Met de tweede cd gewijd aan (mariale) motetten laat zijn voornaamste pleitbezorger, de Duitse koordirigent en organist Franz Hauk, opnieuw zijn licht schijnen over de geestelijke muziek van deze belangrijke Italiaanse componist van rond 1800, de periode vlak voor de opkomst van Rossini.
 3. Heerlijke helderheid in geestelijke muziek voor miljonair Chandos
  PREMIUM
  Recensie

  Heerlijke helderheid in geestelij­ke muziek voor miljonair Chandos

  Met Georg Friedrich Händel (1685-1759) gaat het in 1717 niet goed. Hij krijgt geen salaris meer voor het lesgeven aan de jonge Engelse royalty en in Londen keert het publiek zich af van zijn opera’s. Gelukkig is daar de door zijn werk voor defensie schatrijk geworden James Brydges, graaf van Carnarvon en vanaf 1719 hertog van Chandos. Eenmaal lid van zijn entourage op Cannons House schrijft Händel zijn beroemde Chandos Anthems (‘motetten’) en het Chandos Te Deum. Tegenwoordig worden deze Engelstalige stukken overigens Cannons Anthems en Cannons Te Deum genoemd.