Jordi Savall, Die Schöpfung van Franz-Joseph Haydn (1732-1809).
Volledig scherm
PREMIUM
Jordi Savall, Die Schöpfung van Franz-Joseph Haydn (1732-1809). © Eduardo Gomez/AliaVox

Haydns scheppingsverhaal in een bont en kleurrijk perspectief

Luister meeJordi Savall, de inmiddels 80-jarige nestor van de Oude Muziek, doet weer van zich spreken. Een jaar na de niet echt geslaagde uitvoering van Bachs Weihnachtsoratorium komt hij op AliaVox met een spiksplinternieuwe uitgave, opgenomen in mei van dit jaar: het oratorium Die Schöpfung van Franz-Joseph Haydn (1732-1809). En hier valt alles wél op zijn plaats. Al blijft de directe concurrent Giovanni Antonini (1965) op Alpha een neuslengte voor als het gaat om fonkeling. En die heeft ook Anna Lucia Richter, tot voor kort een van de beste sopranen in dit segment, in huis. Mooi meegenomen want deze zangeres liet zich in coronatijd omscholen tot mezzo.

1 reactie

  • T.A. Zweers - rasing

    2 jaar geleden
    Wat een feest, deze opname. Sprankelende sopraan, een genot om te luisteren. Mijn cd kast puilt uit, maar o, wat aanlokkelijk deze uitvoering aan te schaffen!
  1. Brava voor klankschoonheid en loepzuivere toptonen
    PREMIUM
    luister mee

    Brava voor klank­schoon­heid en loepzuive­re toptonen

    Wie haar live wil horen jubelen hoeft alleen maar bij Maastricht de grens over te wippen. Jodie Devos (1988) zingt immers vaak in de uitstekend aangeschreven Koninklijke Waalse Opera van Luik. Voor de thuisblijvers ligt ondertussen al weer een nieuw album van deze flink aan de weg timmerende Belgische coloratuursopraan gereed. Met dank aan het label Alpha en de onvolprezen experts op het gebied van de romantische Franse opera van Palazzetto BruZane die onder meer een deel van de muziekuitgave verzorgden.
  2. Monsterbox biedt totaaloverzicht om van te watertanden
    PREMIUM
    Luister mee

    Monsterbox biedt totaalover­zicht om van te watertan­den

    Inmiddels is hij al tien jaar niet meer onder ons. Maar de live en studioregistraties van de legendarische Duitse bariton Dietrich Fischer-Dieskau (1925-2012) blijven nog steeds referentieopnamen als het gaat om het zingen van het kunstlied en in mindere mate het opera-vak en de oratoriumcultuur. Deutsche Grammophon wrijft die constatering er nog eens extra in met het uitbrengen van een doos met 107 cd’s en een dik boekwerk. Dietrich Fischer-Dieskau, Complete Lieder Recordings on Deutsche Grammophon: vriend en vijand kunnen er niet om heen. Aflevering 600 doet verslag.