Eigen foto
Volledig scherm
PREMIUM
© Eigen foto

Heerlijke premières ‘from Russia with love’

luister meePrijsvechter Naxos bestrijkt de klassieke muziek in haar volle omvang. Daarnaast lopen er bij dit label diverse interessante series. Een voorbeeldje? De afgelopen maanden werd gefocust op de geschiedenis van het Russische pianotrio. Deze avontuurlijke tocht van het uit Rusland afkomstige Brahms Trio eindigde in juli met een vijfde cd die met drie wereldpremières in het teken van de vergeten meesters Dyck, Von Sternberg en Youferov staat.

0 reacties

 1. Bloedje mooie bonus bij Napoleons verrukkelijke lievelingsopera
  PREMIUM
  luister mee

  Bloedje mooie bonus bij Napoleons verrukke­lij­ke lievelings­ope­ra

  Dat Napoleon Bonaparte (1769-1821) geregeld naar het theater ging weten we. Ook zijn tegenstanders destijds in Parijs zijn van die hobby op de hoogte. Die proberen hem met buskruit op kerstavond 1800 tevergeefs om het leven te brengen. Napoleon en zijn Joséphine zijn dan per koets op weg naar een uitvoering van Haydns oratorium Die Schöpfung. Minder bekend is dat de ‘kleine korporaal’ uit Corsica een fervent liefhebber van de Italiaanse opera is geweest. Zijn favoriete zangers trekken zelfs mee op veldtochten.
 2. De Nationale Opera zuigt je intens in verhalen van jaloezie en eerwraak
  PREMIUM
  luister mee

  De Nationale Opera zuigt je intens in verhalen van jaloezie en eerwraak

  Dvd’s en Blue-rays waren ooit dé hoop van de home entertainment branche. Die tijd ligt al jaren achter ons. Maar er verschijnen nog steeds releases. Ook met operavoorstellingen; ook uit onze hoofdstad. En dat is mooi meegenomen in een tijd dat de theaters nog op slot zijn. Naxos doet ons met de Amsterdamse uitvoering van de beroemdste double bill aller tijden verlangen naar het oude normaal. Toen de Stopera nog volstroomde voor de heftige klanken van Pagliacci en Cavalleria rusticana.
 3. ‘Aangenaam Klassiek’ geeft nu ook museumwereld steuntje in de rug
  PREMIUM
  Luister mee

  ‘Aangenaam Klassiek’ geeft nu ook museumwe­reld steuntje in de rug

  Zonde dat de volgens mij de mooiste tentoonstelling van dit moment net buiten de kortingsactie van Aangenaam Klassiek 2021 valt. Geen reductie dus op de entree voor De vergeten prinsessen van Thorn in het Limburgs Museum in Venlo maar wel voordeeltjes bij het Jopie Huisman Museum in Workum, Bonnefanten in Maastricht, en diverse andere musea in de provincie. Het geeft de traditionele najaarspromotie van de klassieke muziek met behulp van de aanbiedingenactie Aangenaam Klassiek zeker een nieuwe dimensie en maakt er tevens een steuntje in de rug van voor de door corona getroffen museumwereld.