• Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Helene Fischer, Weltmeister

recensieDuitsland maakt zich weer eens op voor de wereldtitel in het voetbal, voor de wereldtitel entertainment doet een landgenote ondertussen aardig mee: Helene Fischer. Live – die Arena-Tournee heet de weergave van een van de concerten in die reeks, die de Duitse superster gaf in de König Pilsner Arena in Oberhausen. Op 15 september staat ze in GelreDome in Arnhem met haar nieuwe Stadion Tournee – en dat belooft wat.

Volledig scherm
Cover dubbel-cd. © pr

De fans wisten het al, maar voor wie dacht dat Helene Fischer het zoveelste schlagerzangeresje van de oosterburen is, is deze live registratie één groot leermoment. Overtuigend laat dit album horen hoe Fischer de toegankelijkheid van het schlagergenre koppelt aan showkwaliteiten van Madonna-achtige allure. In een wervelend tempo en met een voortreffelijke opbouw in showritme laat Fischer haar publiek Atemlos durch die Nacht achter.

Meeslepend

In haar liedjes – 27 telt deze dubbel-cd er – blijkt Fischer een Duitse vrouw die haar fans wil empoweren. Dat is een Engels woord, ja, maar dat mag, want – hoe grappig – Fischer gooit er tussen al dat Duits ook af en toe een come on of een one, two, three in, mogelijk onbedoeld onderstrepend dat er voor haar meer is in het muziekleven dan Zum blauen Bock en de Egerländer Musikanten. Fischer moedigt haar publiek aan te leven, groots en meeslepend, maar met oog voor elkaar en voor het geluk dat in kleine dingen zit.

Soms scheert ze rakelings langs het pathos dat we per strekkende meter door Marco Borsato krijgen uitgeserveerd, vaker dan je misschien verwacht ontroert ze met ronduit prachtige liedjes, geschreven door componisten die van Roy Orbison gehoord moeten hebben. Schmetterling en Die Schönste Reise hadden niet op zijn repertoire misstaan. En nu zingen: we gaan naar GelreDome, we gaan naar GelreDome.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl
  PREMIUM
  Recensie

  Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl

  Deze blu-ray van C Major vertelt het verhaal van de eerste contacten tussen de beroemde Amerikaanse dirigent, componist en pedagoog Leonard Bernstein (1918-1990) en de tijdelijke bewoners van het kasteel Salzau in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Een relatie die in 1988 ontstond op instigatie van Justus Frantz (1944). Deze pianist wilde naar het voorbeeld van het Amerikaanse Tanglewood in Europa een festival voor jonge musici met Bernstein als artistiek leider en grote inspirator.
 1. Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslange liefde voor Mozart
  PREMIUM
  Recensie

  Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslan­ge liefde voor Mozart

  Op Naxos ontstaat zo langzamerhand een behoorlijk gevarieerd beeld van Johann Simon Mayr (1763-1845), de tot voor kort vergeten leermeester van Donizetti en productief schrijver van opera- en kerkmuziek. Met de tweede cd gewijd aan (mariale) motetten laat zijn voornaamste pleitbezorger, de Duitse koordirigent en organist Franz Hauk, opnieuw zijn licht schijnen over de geestelijke muziek van deze belangrijke Italiaanse componist van rond 1800, de periode vlak voor de opkomst van Rossini.
 2. Heerlijke helderheid in geestelijke muziek voor miljonair Chandos
  PREMIUM
  Recensie

  Heerlijke helderheid in geestelij­ke muziek voor miljonair Chandos

  Met Georg Friedrich Händel (1685-1759) gaat het in 1717 niet goed. Hij krijgt geen salaris meer voor het lesgeven aan de jonge Engelse royalty en in Londen keert het publiek zich af van zijn opera’s. Gelukkig is daar de door zijn werk voor defensie schatrijk geworden James Brydges, graaf van Carnarvon en vanaf 1719 hertog van Chandos. Eenmaal lid van zijn entourage op Cannons House schrijft Händel zijn beroemde Chandos Anthems (‘motetten’) en het Chandos Te Deum. Tegenwoordig worden deze Engelstalige stukken overigens Cannons Anthems en Cannons Te Deum genoemd.
 3. Kamermuzikaal genoegen in ‘open air’ muziek
  PREMIUM
  Recensie

  Kamermuzi­kaal genoegen in ‘open air’ muziek

  RECENSIE - Jean-François en zijn broer Pierre-Yves Madeuf zijn experts in het bespelen van de natuurtrompet en de natuurhoorn, beide instrumenten zonder ventielen. Hun authentieke klank maakt het voor luisteraars mogelijk werkelijk geraakt te worden door ‘oude muziek’. Dat is één van de vele pluspunten van de feestelijke cd Per tromba & corno da caccia van het label Ricercar rond de Hamburgse componist Georg Philipp Telemann (1681-1767).