Het gelovige hart zingt bij Bach op schalkse wijze

Op 15 september ligt het in de winkel: het vervolg op eerdere succesvolle projecten van sopraan Johannette Zomer met hoboïst Bart Schneemann. Die leverde indertijd onder meer de cd Love and Madness op. 

Daarover zegt de zangeres zelf op haar site: ,,Wat ik beleefde was uniek: ons beider geluid versmolt ... We zijn daarom op zoek gegaan naar een verdere samenwerking waarin we een paar van de mooiste juweeltjes van Bach ... aan bod laten komen.’’ Een en ander resulteert nu in het programma J(U)S(T)BACH.

Voetsporen

Puur Bach dus, en daarmee treedt het duo in de voetsporen van illustere voorgangers als Elly Ameling en Han de Vries op het vroegere EMI. Ook die brachten, maar dan in 1983, het sopraangeluid en de klank van de hobo voortreffelijk bij elkaar. Ondersteund door Albert de Klerk op orgel en Richte van der Meer op cello, en opgenomen in de Utrechtse Pieterskerk.

Johannette Zomer en Bart Schneemann beschikten in mei in de Rhenense Cunerakerk over het Tulipa Consort als prima begeleidingsgroep en dit ensemble opent de cd met het eerste deel uit de Eerste orkestsuite BWV 1066. Een feestelijk voorspel op authentiek instrumentarium voor de bekende aria Mein gläubiges Herze BWV 68. De sopraan zingt hier vederlicht, een beetje schalks ook, en projecteert haar vocale lijnen trefzeker boven de muziek van Lucia Swarts op cello-piccolo. De hoboïst voegt zich pas later bij het geheel.

Karakter

Compleet tegengesteld is de emotie in de aria Wie zittern und Wanken BWV 105. Schneemann zet schoorvoetend in en bepaalt daarmee het karakter van het stuk. Het matcht in ieder geval perfect met de ingehouden spanning bij Zomer. En zo gaat het verder in de overige aria's. Chapeau voor dit indrukwekkende samenspel. Als finale staat, net als bij Ameling destijds, de huwelijkscantate Weichet nur, betrübte Schatten BWV 202. Hier pakken Zomer en Schneemann, na een verdroomde, weke inzet, een laatste keer uit. Kleurrijk en joyeus.

Over uitpakken gesproken. De instrumentale intermezzi, zoals de Sinfonia BWV 49 met obligaat orgel, staan ook als een huis. Voor de dartele invulling van de orgelpartij tekent Bart Naessens.

Downloaden

Deze en volgende maand toeren Zomer en Schneemann met Bach door het land. Maar dan in prikkelende combinatie met muziek van eigentijdse componisten als Mayke Nas. Aanbevolen! Op 25 oktober is hun programma Bach2ways te beluisteren in de Nijmeegse Vereeniging.

Wil je zelf thuis ervaren hoe die nieuwe stukken 'matchen' met de aloude meester van de barok? De link voor het downloaden van de 'verse klanken' is te vinden in het tekstboekje van de nieuwe cd.

Volledig scherm
© DG