DG
Volledig scherm
© DG

Hoe het westen werd gewonnen met Dieter

recensieDieter van der Westen begon zijn muzikale carrière bij de Noord-Afrikaanse groep Kasba, maar kan ook heel goed uit de voeten op het Amerikaanse continent. Dat wil zeggen: hij voelt zich thuis bij de muziek van Noord-Amerika en dan met name de rootsy americana uit het westelijk deel ervan.

0 reacties

 1. Beiers Radiokoor scoort met prikkelende titels en ‘Gemüthlichkeit’
  PREMIUM
  Luister mee

  Beiers Radiokoor scoort met prikkelen­de titels en ‘Gemüth­lich­keit’

  Mooie kruisbestuiving: een Beiers koor dat Engelse muziek over Beieren zingt onder leiding van een Engelse dirigent. We horen het op het begin 2021 verschenen album rond de koorcyclus From the Bavarian Highlands. Dit is een welluidende vakantieherinnering van Sir Edward Elgar (1858-1934) en zijn uit India afkomstige vrouw, de schrijfster Alice Roberts (1848-1920), die in 1894 ontspanden en (volks)muziek opsnoven in Garmisch. Voor de uitgave tekent BR Klassik, het eigen label van de Beierse Omroep.
 2. Softwareprogramma hangt als een donkere wolk boven Wagners ‘Vlammen van de zon’
  PREMIUM
  luister mee

  Software­pro­gram­ma hangt als een donkere wolk boven Wagners ‘Vlammen van de zon’

  De afgelopen maanden zijn in deze rubriek flink wat corona-gerelateerde cd’s voorbijgekomen. Vaak originele en opmerkelijk creatieve producties. Maar nu heb ik een dvd van het label Marco Polo in het vizier die laat zien dat het ook mis kan gaan. Flink mis. In deze operaopname hoeft het orkest geen anderhalve meter te respecteren. Hoezo? Het is vervangen door het softwareprogramma Sibelius. En daar begint de ellende.
 1. Molenaarszoon Simon Brixi terecht voor het voetlicht gehaald
  PREMIUM
  luister mee

  Molenaars­zoon Simon Brixi terecht voor het voetlicht gehaald

  Met name in de achttiende eeuw staat Bohemen (het tegenwoordige Tsjechië) centraal als broedplaats voor muzikaal talent. Hele generaties muzikanten zwermen over Europa uit. Maar molenaarszoon en gesjeesd rechtenstudent Simon Brixi (1693-1735) blijft in Praag. Hij is de vader van de niet helemaal vergeten componist en organist Franz Xaver Brixi. Zelf blijft Brixi senior tot op de dag van vandaag een grote onbekende. Het label Supraphon bewijst in de interessante serie Music from Eighteenth-Century Prague dat dit onterecht is door een mooie collectie kerkmuziek (79 minuten!) voor te stellen.
 2. Koninklijke muziek met een kus en een traan
  PREMIUM
  luister mee

  Koninklij­ke muziek met een kus en een traan

  De Duitse componist Händel schrijft beroemde muziek om de Britse koningen George I en George II te plezieren. Dat zijn twee omhoog gevallen Welfen - vader en zoon - uit Hannover, die vanaf 1714 de Engelse troon bezetten. Maar ook Telemann blijkt een lijntje met het nieuwe koningshuis te hebben. En dat is minder bekend. Het label CPO werpt met de cd Cantatas for the Hanoverian Kings of England voor het eerst licht op drie koninklijke muziekstukken van de bekendste componist uit het midden van de achttiende eeuw. Die dateren trouwens uit de Zevenjarige Oorlog (1756-1763), toen Centraal-Europa voor de zoveelste keer in brand stond.