Holland Baroque
Volledig scherm
PREMIUM
Holland Baroque © PR

Holland Baroque maakt er een vurige polonaise van

Luister meeVioliste Judith en klaveciniste Tineke Steenbrink uit Oeffelt winden er nooit doekjes om: ‘barok is nu’. En die gevleugelde uitspraak maken de zussen keer op keer waar met hun ensemble Holland Baroque. Als geen ander gezelschap uit de Oude Muziek scene weten ze door allerlei onverwachte samenwerkingsverbanden bruggen te slaan tussen heden en verleden. Ook de insteek van de vorige maand internationaal uitgebrachte cd Polonoise, waarmee het ensemble debuteert op het label PentaTone, is origineel. De opname kwam tot stand in het Arnhemse Musis Sacrum, ons welbekend.

0 reacties

 1. Dit is Mozart zoals we hem het liefste horen
  PREMIUM
  luister mee

  Dit is Mozart zoals we hem het liefste horen

  Natuurlijk kent Nederland meer pianospelende duo’s dan alleen de gebroeders Jussen. Iets ouder van leeftijd is de formatie Thomas Beijer (1988) - begin dit jaar winnaar van de Nederlandse Muziekprijs - en Nicolas van Poucke (1992). Waar de twee Jussens op de glamourtoer gaan en uit hun kindertijd nog steeds het aura van troetelfiguren om zich heen dragen (positief bedoeld trouwens), zijn hun collega’s duidelijk twee verschillende individuen die zich vinden in een gemeenschappelijk levensdoel: vanuit je diepste innerlijk muziek maken.
 2. Schetteren, schallen en het gemoed strelen
  PREMIUM
  luister mee

  Schetteren, schallen en het gemoed strelen

  Essentieel? Dat is een zaak van persoonlijke smaak. Ik vind Essentials! als titel van dit album behoorlijk vergezocht, ja zelfs een tikkeltje overdreven. De samenstellers noemen de opgenomen stukken van het grootste belang voor de ontwikkeling van de negentiende-eeuwse muziek(instrumenten). Of dat zo is? Daar valt zeker over te twisten. Duidelijk is wel dat de piano en de hoorn tegen het einde van die eeuw technisch en interpretatief veel meer te bieden hebben voor hun ambitieuze spelers.
 3. Extra pret bij speelse Haydn-uitgave uit Basel
  PREMIUM
  Luister Mee

  Extra pret bij speelse Haydn-uitgave uit Basel

  Volgens mij loopt het project nog steeds keurig op schema. Acht jaar na de start werd begin deze maand een twaalfde album uitgebracht in de prestigieuze serie Haydn 2032. Il Giardino Armonico, Kammerorchester Basel, platenlabel Alpha en de Joseph Haydn Stiftung Basel werken daarmee onverstoorbaar toe naar een nieuwe registratie van alle 107 symfonieën van Franz-Joseph Haydn (1732-1809) die over tien jaar voltooid moet zijn.
 4. Rollercoaster ‘Armida’ is een echte eye-opener voor operafans
  PREMIUM
  Luister mee

  Rollercoas­ter ‘Armida’ is een echte eye-ope­ner voor operafans

  Sinds 1984 - het jaar van de succesfilm Amadeus - is de componist Antonio Salieri (1750-1825) weer helemaal ‘back in business’ en stijgt met name de waardering voor zijn opera’s. Het nieuwste wapenfeit? De wereldpremière op cd van de opera Armida, twee zomers geleden op twee schijfjes door Aparté opgenomen in de Parijse Philharmonie. Met ‘onze’ Lenneke Ruiten in de titelrol en de Oude Muziek expert Christophe Rousset op de bok.