In de ban van swingende barok uit de kathedraal

recensieOp deze dvd van Naxos komen plaats, historie en uitvoering op een voorbeeldige manier bij elkaar. De 53-stemmige Missa Salisburgensis van Biber wordt uitgevoerd op de plek waar zij in 1682 in première ging: de majestueuze Dom van Salzburg.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Dat gebeurde op 27 juli 2016, toen op de Salzburger Festspiele ook werd stilgestaan bij het feit dat de muziekstad aan de Salzach al weer tweehonderd jaar bij Oostenrijk hoort.

Cameravoering

De cameravoering brengt vooral het speel- en zangplezier van de Praagse musici van het Collegium 1704 en het Collegium Vocale 1704 onder leiding van Václav Luks in beeld. Hen kennen we van diverse voorbeeldige cd-opnamen op het label Supraphon. Ondertiteling ontbreekt helaas.

Het programma start ondertussen met psalmen uit Selva morale e spirituale van Claudio Monteverdi met een hoofdrol voor de diverse solisten. In de Sonata Sancta Maria uit de beroemde Mariavespers begint het spelen met ruimte en akoestiek. Zangeressen verdelen zich op de orgeltribunes boven het orkest waardoor de zang een soort van quadrofonisch effect krijgt.

Exuberant

Luks weet goed raad met de vele verraderlijke tempowisselingen. In het Laudate pueri zet hij solisten en instrumentalisten onophoudelijk op scherp. Swingende barok wisselt gedragen momenten perfect getimed af. Als luisteraar raak je vanzelf betrokken. Fraai ook dat exuberante Gloria in excelsis. Het Praagse gezelschap haalt hier alles uit de kast.

Wanneer ongeveer een derde van het programma verstreken is, komt de muzikale hoofdmoot op de proppen. Het Kyrie uit de
Missa Salisburgensis zet de toon. Op de vier balkons en op de kerkvloer ontwikkelen zich de mooiste akoestische effecten. Geweldig zoals Václav Luks hier alles ritmisch bij elkaar weet te houden en tegelijkertijd volop inspireert tot imposante prestaties met ook tal van intiemere momenten.

Volledig scherm
De cover van Biber. © PR

Bestookt

Je kunt eigenlijk alleen maar een beetje jaloers zijn op de aanwezigen die dit spektakel live mochten ondergaan. Maar gelukkig heeft het opnameteam van Naxos alles levensecht geregistreerd en word je als kijkende luisteraar thuis op al je wenken bediend. Op de eerste rang nog wel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.