In de ban van swingende barok uit de kathedraal

recensieOp deze dvd van Naxos komen plaats, historie en uitvoering op een voorbeeldige manier bij elkaar. De 53-stemmige Missa Salisburgensis van Biber wordt uitgevoerd op de plek waar zij in 1682 in première ging: de majestueuze Dom van Salzburg.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Dat gebeurde op 27 juli 2016, toen op de Salzburger Festspiele ook werd stilgestaan bij het feit dat de muziekstad aan de Salzach al weer tweehonderd jaar bij Oostenrijk hoort.

Cameravoering

De cameravoering brengt vooral het speel- en zangplezier van de Praagse musici van het Collegium 1704 en het Collegium Vocale 1704 onder leiding van Václav Luks in beeld. Hen kennen we van diverse voorbeeldige cd-opnamen op het label Supraphon. Ondertiteling ontbreekt helaas.

Het programma start ondertussen met psalmen uit Selva morale e spirituale van Claudio Monteverdi met een hoofdrol voor de diverse solisten. In de Sonata Sancta Maria uit de beroemde Mariavespers begint het spelen met ruimte en akoestiek. Zangeressen verdelen zich op de orgeltribunes boven het orkest waardoor de zang een soort van quadrofonisch effect krijgt.

Exuberant

Luks weet goed raad met de vele verraderlijke tempowisselingen. In het Laudate pueri zet hij solisten en instrumentalisten onophoudelijk op scherp. Swingende barok wisselt gedragen momenten perfect getimed af. Als luisteraar raak je vanzelf betrokken. Fraai ook dat exuberante Gloria in excelsis. Het Praagse gezelschap haalt hier alles uit de kast.

Wanneer ongeveer een derde van het programma verstreken is, komt de muzikale hoofdmoot op de proppen. Het Kyrie uit de
Missa Salisburgensis zet de toon. Op de vier balkons en op de kerkvloer ontwikkelen zich de mooiste akoestische effecten. Geweldig zoals Václav Luks hier alles ritmisch bij elkaar weet te houden en tegelijkertijd volop inspireert tot imposante prestaties met ook tal van intiemere momenten.

Volledig scherm
De cover van Biber. © PR

Bestookt

Je kunt eigenlijk alleen maar een beetje jaloers zijn op de aanwezigen die dit spektakel live mochten ondergaan. Maar gelukkig heeft het opnameteam van Naxos alles levensecht geregistreerd en word je als kijkende luisteraar thuis op al je wenken bediend. Op de eerste rang nog wel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl
  PREMIUM
  Recensie

  Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl

  Deze blu-ray van C Major vertelt het verhaal van de eerste contacten tussen de beroemde Amerikaanse dirigent, componist en pedagoog Leonard Bernstein (1918-1990) en de tijdelijke bewoners van het kasteel Salzau in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Een relatie die in 1988 ontstond op instigatie van Justus Frantz (1944). Deze pianist wilde naar het voorbeeld van het Amerikaanse Tanglewood in Europa een festival voor jonge musici met Bernstein als artistiek leider en grote inspirator.
 1. Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslange liefde voor Mozart
  PREMIUM
  Recensie

  Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslan­ge liefde voor Mozart

  Op Naxos ontstaat zo langzamerhand een behoorlijk gevarieerd beeld van Johann Simon Mayr (1763-1845), de tot voor kort vergeten leermeester van Donizetti en productief schrijver van opera- en kerkmuziek. Met de tweede cd gewijd aan (mariale) motetten laat zijn voornaamste pleitbezorger, de Duitse koordirigent en organist Franz Hauk, opnieuw zijn licht schijnen over de geestelijke muziek van deze belangrijke Italiaanse componist van rond 1800, de periode vlak voor de opkomst van Rossini.
 2. Heerlijke helderheid in geestelijke muziek voor miljonair Chandos
  PREMIUM
  Recensie

  Heerlijke helderheid in geestelij­ke muziek voor miljonair Chandos

  Met Georg Friedrich Händel (1685-1759) gaat het in 1717 niet goed. Hij krijgt geen salaris meer voor het lesgeven aan de jonge Engelse royalty en in Londen keert het publiek zich af van zijn opera’s. Gelukkig is daar de door zijn werk voor defensie schatrijk geworden James Brydges, graaf van Carnarvon en vanaf 1719 hertog van Chandos. Eenmaal lid van zijn entourage op Cannons House schrijft Händel zijn beroemde Chandos Anthems (‘motetten’) en het Chandos Te Deum. Tegenwoordig worden deze Engelstalige stukken overigens Cannons Anthems en Cannons Te Deum genoemd.
 3. Kamermuzikaal genoegen in ‘open air’ muziek
  PREMIUM
  Recensie

  Kamermuzi­kaal genoegen in ‘open air’ muziek

  RECENSIE - Jean-François en zijn broer Pierre-Yves Madeuf zijn experts in het bespelen van de natuurtrompet en de natuurhoorn, beide instrumenten zonder ventielen. Hun authentieke klank maakt het voor luisteraars mogelijk werkelijk geraakt te worden door ‘oude muziek’. Dat is één van de vele pluspunten van de feestelijke cd Per tromba & corno da caccia van het label Ricercar rond de Hamburgse componist Georg Philipp Telemann (1681-1767).