Volledig scherm
© pr

In Jommelli’s hemelse dodenmis gaan klank, kleur en sferen naadloos in elkaar over

RecensieJe hebt dodenmissen die intimideren door muzikaal en theatraal geweld. En je hebt requiems die charmeren door hun troostende, helende werking. Het Requiem (Missa pro defunctis) in Es van operacomponist Niccolò Jommelli (1714-1774) valt in de laatste categorie. Het beleeft dankzij het label Arcana dit najaar een nieuwe uitvoering en doet zelfs mee in de kortingsactie Aangenaam Klassiek.

0 reacties

 1. Beeldmateriaal toont Mariss Jansons op zijn best in Oslo
  PREMIUM
  luister mee

  Beeldmate­ri­aal toont Mariss Jansons op zijn best in Oslo

  Ruim een jaar geleden overleed de Letse maestro Mariss Jansons (1943-2019) in Sint-Petersburg. Hij was muzikaal leider van het Koninklijk Concertgebouworkest in Amsterdam maar zwaaide jaren eerder ook het stokje als chef-dirigent in de Noorse hoofdstad (1979-2002). Daar kwam hij terecht nadat de Sovjets een assistentschap bij de grote Von Karajan in Berlijn hadden weten te verhinderen. Zijn cd-opnamen en dvd’s met het Oslo Philharmonic Orchestra zijn nu verschenen op Warner Classics.
 2. Terug naar de natuur in de velden van Bethlehem
  PREMIUM

  Terug naar de natuur in de velden van Bethlehem

  Sommige opnamen komen net iets te laat binnen. Deze release van CPO met twee onbekende kerstwerken van de in een Franse enclave in de Oostenrijkse Nederlanden geboren componist François-Joseph Gossec (1734-1829) liet niet alleen behoorlijk op zich wachten (de oudste opname dateert van 2009!), maar belandde ook nog eens net ná Kerstmis in mijn brievenbus. De muziek is echter dermate boeiend dat ik dit album toch maar even over de kerstperiode heen til.
 1. Stoel-to-go bij je hapje en drankje in Winterswijk
  Play

  Stoel-to-go bij je hapje en drankje in Winters­wijk

 2. Stil protest tegen de gesloten terrassen
  Play

  Stil protest tegen de gesloten terrassen