Volledig scherm
NBE - Schumann. © PR

Inspirerende uitwerkingen van intrigerende dansen

recensieHet bekende Nederlands Blazers Ensemble (NBE) was deze maand ook in het Gelderse te beluisteren met het programma Wonderlijke verhalen. Dit bood onder meer een bewerking van het beroemde impressionistische L'après-midi d'un faune van Claude Debussy door Micha Hamel (1970).

,,Waanzinnig mooi. Echt een openbaring’’, zo vertelde artistiek leider en hoboïst Bart Schneemann mij eind april tijdens een interview voor deze krant.

Geestverwant

Vorig jaar stond Hamel ook al op het programma. Toen toerde het NBE door het land (met optredens onder andere in Ede en Amsterdam) met een arrangement van Hans van der Heide van Schumanns Davidsbündlertänze opus 6, oorspronkelijk een bundel dansen voor pianosolo uit 1837.

Micha Hamel, die zichzelf als geestverwant van de grote Duitse romanticus ziet, schreef er muzikale commentaren bij. En die uitbreiding maakt de collectie nog meer intrigerend dan zij al is.

Dialoog

Over opus 6 het volgende. Robert Schumann richtte samen met zijn kersverse verloofde Clara Wieck de bij elkaar gefantaseerde Bond van David op, waarin Florestan en Eusebius met elkaar de dialoog aangaan. Beide heren staan voor de uiteenlopende karaktertrekken van Schumann die in de Davidsbündlertänze treffend zijn weergegeven.

Van der Heide's kleurrijke bewerking voor viool, contrabas, blazers en percussie houdt de authentieke sfeer en de contrasten goed vast. De overgangen naar de nagecomponeerde muziek van Hamel verlopen soepel.

Bloedstollend

Hier vinden we trouwens de grootste verrassingen. Inspirerende uitwerkingen en prikkelende muzikale fantasieën houden je goed bij de les. Het deeltje Dolente gaat bijvoorbeeld best gecompliceerd met Einfach (Eusebius) aan de haal. Grappig dat in deze romantische muziek ineens die jazzy Lazy Groove opduikt.

Ook elders Hamel schuwt geen tegenstellingen. Na het dartele Mit gutem Humor (Florestan & Eusebius) volgt ineens de intense melancholie van het bijna letterlijk geciteerde voorspel tot de derde akte uit La traviata van Giuseppe Verdi. Met bloedstollende klokslagen door de percussionist. Een ontroerend moment. Mooie live opname trouwens uit de Nieuwe Kerk in Den Haag.

  1. Riccardo Chailly tekent voor glanzend cd-debuut in Luzern
    Recensie

    Riccardo Chailly tekent voor glanzend cd-debuut in Luzern

    Om de zoveel tijd kent de wereld van de klassieke muziek van die heerlijke verrassingen. Zo dook in 2015 in Sint-Petersburg het manuscript op van het verloren gewaande Chant funèbre, opus 5, een vroeg werk van Igor Stravinsky (1882-1971). Valery Gergiev hield in 2016 als eerste na de première van 1908 het in memoriam voor Rimsky-Korsakov ten doop maar Decca verzekerde zich van het recht op de eerste commerciële opname.