NBE - Schumann.
Volledig scherm
NBE - Schumann. © PR

Inspirerende uitwerkingen van intrigerende dansen

recensieHet bekende Nederlands Blazers Ensemble (NBE) was deze maand ook in het Gelderse te beluisteren met het programma Wonderlijke verhalen. Dit bood onder meer een bewerking van het beroemde impressionistische L'après-midi d'un faune van Claude Debussy door Micha Hamel (1970).

 1. Brucknerjaar 2024 werpt zijn schaduw vooruit
  PREMIUM

  Bruckner­jaar 2024 werpt zijn schaduw vooruit

  Voorzichtig werpt het Brucknerjaar 2024 zijn schaduw al vooruit. Het label Capriccio start een symfonische cyclus met Markus Poschner (1971), waarin werkelijk alle uitgaven met veranderingen en verbeteringen vertegenwoordigd zullen zijn. Dat zijn er bij aartstwijfelaar Anton Bruckner (1824-1896) trouwens negentien, goed voor achttien uur muziek! De eerste opname betreft de Zesde symfonie. Wie niet zo lang kan wachten, vindt beslist veel moois van zijn (m/v) gading bij Warner Classics.
 2. Halsbrekende toeren, stoere zelfbewustheid en een vleugje zwoele passie
  PREMIUM
  Luister mee

  Halsbreken­de toeren, stoere zelfbewust­heid en een vleugje zwoele passie

  Dirigente Nadia Boulanger (1887-1979) was dertig jaar docente compositie in Fontainebleau (1948-1978) en wordt nog steeds herinnerd als de grootste muziekpedagoge van de vorige eeuw. Haar Conservatoire Américain (zeventig kilometer ten zuiden van Parijs gelegen) drukte een grote stempel op het twintigste-eeuwse (Amerikaanse) muziekleven. De ‘boulangerie’ (bakkerij, een grappige hint op Nadia’s familienaam) leverde componisten als warme broodjes over de toonbank.
 1. Genotmiddelen worden wondermiddelen, ook in een galmbak
  PREMIUM
  luister mee

  Genotmidde­len worden wondermid­de­len, ook in een galmbak

  Het Duitse label Musikproduktion Dabringhaus und Grimm (MDG) heeft altijd voorop gelopen met zijn opnametechniek. Maar al heb je nog zoveel snufjes in huis, tegen een galmende kerkakoestiek valt bijna niet op te boksen. Ook niet met super audio weergave. Zeg maar dag tegen je heldere klankperspectief. Deel 8 uit de serie Musica Baltica (‘Muziek uit de Baltische landen’) zoemt in op het interessante werk van Johann Balthasar Christian Freislich (1687-1764), vanaf 1731 kapelmeester in het ooit zo machtige Danzig. Het programma brengt drie wereldlijke cantates onder de aandacht maar zoekt daarvoor helaas een echte galmbak op: de Heilige Triniteitskerk in het tegenwoordig Poolse Gdansk.