Inspirerende uitwerkingen van intrigerende dansen
recensieHet bekende Nederlands Blazers Ensemble (NBE) was deze maand ook in het Gelderse te beluisteren met het programma Wonderlijke verhalen. Dit bood onder meer een bewerking van het beroemde impressionistische L'après-midi d'un faune van Claude Debussy door Micha Hamel (1970).
,,Waanzinnig mooi. Echt een openbaring’’, zo vertelde artistiek leider en hoboïst Bart Schneemann mij eind april tijdens een interview voor deze krant.
Geestverwant
Vorig jaar stond Hamel ook al op het programma. Toen toerde het NBE door het land (met optredens onder andere in Ede en Amsterdam) met een arrangement van Hans van der Heide van Schumanns Davidsbündlertänze opus 6, oorspronkelijk een bundel dansen voor pianosolo uit 1837.
Micha Hamel, die zichzelf als geestverwant van de grote Duitse romanticus ziet, schreef er muzikale commentaren bij. En die uitbreiding maakt de collectie nog meer intrigerend dan zij al is.
Dialoog
Over opus 6 het volgende. Robert Schumann richtte samen met zijn kersverse verloofde Clara Wieck de bij elkaar gefantaseerde Bond van David op, waarin Florestan en Eusebius met elkaar de dialoog aangaan. Beide heren staan voor de uiteenlopende karaktertrekken van Schumann die in de Davidsbündlertänze treffend zijn weergegeven.
Van der Heide's kleurrijke bewerking voor viool, contrabas, blazers en percussie houdt de authentieke sfeer en de contrasten goed vast. De overgangen naar de nagecomponeerde muziek van Hamel verlopen soepel.
Bloedstollend
Hier vinden we trouwens de grootste verrassingen. Inspirerende uitwerkingen en prikkelende muzikale fantasieën houden je goed bij de les. Het deeltje Dolente gaat bijvoorbeeld best gecompliceerd met Einfach (Eusebius) aan de haal. Grappig dat in deze romantische muziek ineens die jazzy Lazy Groove opduikt.
Ook elders Hamel schuwt geen tegenstellingen. Na het dartele Mit gutem Humor (Florestan & Eusebius) volgt ineens de intense melancholie van het bijna letterlijk geciteerde voorspel tot de derde akte uit La traviata van Giuseppe Verdi. Met bloedstollende klokslagen door de percussionist. Een ontroerend moment. Mooie live opname trouwens uit de Nieuwe Kerk in Den Haag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
-
PREMIUMLuister mee
Buxtehude zet aardse misère af tegen hemels genot
In 2019 verraste het Belgische Ricercar Consort van Philippe Pierlot ons met een innemende en ontroerende uitvoering van Buxtehude’s bekendste bijdrage aan het passierepertoire. De opname van Membra Jesu nostri (‘Ledematen van onze Jezus’) BuxWV 75 krijgt een waardig vervolg met het gisteren verschenen album Salvator Mundi (‘Redder van de wereld’). -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUMluister mee1
Cédric Tiberghien opent schatkist vol persoonlijke creativiteit
Symfonieën, sonates, suites: in de klassieke muziek maken ze doorgaans de dienst uit. Maar hoe staat het met het format ‘thema met variaties’? Daarmee is het beduidend minder gesteld. De Franse pianist Cédric Tiberghien (1975) neemt de handschoen op en is voor Harmonia Mundi een drieluik Variation[s] begonnen met als voornaamste aandachtspunt de complete variatiewerken van Ludwig van Beethoven.
-
PREMIUMLuister mee
Knap in elkaar geknutseld oratorium met ‘wurstfagot’
-
-
-
PREMIUM
De altviool als super geëngageerde verteller
Concerten in twee gedaanten? Hoe dan? Componisten en arrangeurs verwisselen soms de bezetting van de solopartijen. Zo kennen we het beroemde vioolconcert van Beethoven ook als pianoconcert en Bachs vioolconcerten als klavecimbelconcerten. Maar wie heeft er ooit gehoord van Elgars Celloconcert in e in de altvioolversie van Lionel Tertis uit 1929? -
PREMIUMluister mee
‘O dennenboom’ als strijdlied van opstandige kerstbomen
Zin in een zoetsappig sentimenteel kerstsprookje met een tranentrekkend happy end? Dan is Das Christ-Elflein (‘Het kerstelfje’) van Hans Pfitzner (1869-1949) een prima optie. Het Duitse label Orfeo brengt deze Spieloper opnieuw uit als dubbelalbum in de Orfeo d’Or serie. Het betreft een radio-opname van 30 november 1979 die pas in 1999 voor het eerst op schijf verscheen om vervolgens weer langere tijd te verdwijnen uit de catalogus. Zangteksten zijn helaas niet bijgeleverd.