Caroline Rose - Superstar
Volledig scherm
Caroline Rose - Superstar © PR

Intrigerend sterrenrondje van Caroline Rose

VideoDe Amerikaanse Caroline Rose levert met Superstar een intrigerend conceptalbum af over de jacht naar roem en de illusie die daar achter schuil gaat.

De 30-jarige artieste heeft in dat verhaal ongetwijfeld het nodige van haar eigen ervaringen gestopt. Haar eerste platen maakte ze in het country-, folk- en americanagenre, maar twee jaar geleden maakte ze met het album Loner  een radicale overstap naar flink door synthesizers aangestuurde pop en indierock. 

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

In de ogenschijnlijke zoektocht naar wie ze nu werkelijk is als muzikante en songschrijfster is ze met Superstar  aangeland bij een reflectie op die vraag. De ironie en het sarcasme die ze stopt in haar teksten over een hoofdfiguur die dromen najaagt en zich ondertussen lijkt los te zingen van de werkelijkheid, lijken er op te duiden dat Rose wel door heeft dat het niet al goud is wat er blinkt.

Boeiende plaat

Ondertussen heeft ze toch maar mooi een sterke en boeiende plaat afgeleverd, die zijn geheimen pas na enige tijd prijs geeft. Onder de kale, oppervlakkig aandoende synthesizersound die zwaar leunt op de jaren tachtig en negentig gaat een diepere wereld schuil waarin een mens worstelt met het leven. Mooi rond is de conceptuele vertelling waarin diens ervaringen worden gedeeld.  

Bij nadere beschouwing blijkt die muziek ook niet zo eendimensionaal: Rose heeft zo te horen goed naar Kate Bush, Prince en Justin Timberlake geluisterd, want haar pakkende melodieën ademen invloeden van hun beste platen. En ook al is dit een conceptplaat, liedjes als het Lynchiaans betoverende Pipe dreams en de potentiële hit Feel the way I want  kunnen prima op zichzelf staan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Grundmann-Quartett kan uitstekend uit de voeten met Druschetzky’s capriolen
  PREMIUM
  Recensie

  Grund­mann-Quar­tett kan uitstekend uit de voeten met Druschetzky’s capriolen

  Grasduinen in onbekend repertoire kan mooie pareltjes opleveren. Bij het Duitse label CPO weten ze daar alles van. Het Grundmann-Quartett is in 2013-2014 opnamen gestart voor een (complete?) serie hobokwartetten van Georg Druschetzky (1745-1819) en het (vorig jaar pas uitgebrachte) eerste deel mag er wezen. Hoboïst Eduard Wesley is de ster maar Ulrike Titze, viool, Bettina Ihrig, altviool, en Ulrike Becker, cello, kunnen er ook wat van.