Volledig scherm
Martin Groenewold - Luxeproblemen © PR

Journalist volgt spoor van de nederpop

RECENSIE - In de jaren tachtig was het genre op zijn top, met Doe Maar, Het Goede Doel, Toontje Lager en Jazzpolitie als uithangborden. Maar ook anno 2016 is Nederlandstalige pop nog best te pruimen, bewijst Martin Groenewold op zijn cd Luxeproblemen.

De journalist van huis uit weet hoe hij een toegankelijke tekst zonder stoplappen moet schrijven die ook nog ergens over gaat. En in Bert Hermelink van voorheen Toontje Lager heeft hij een adequate muzikale partner.

Veertien liedjes
De veertien liedjes gaan over het leven van alledag en de grote en kleine dingen die daar in gebeuren. Soms niet al te origineel in het licht van wat er in het genre al aan vooraf is gegaan, soms wel, zoals wanneer Groenewold in Dat soort de lompheid bezingt van de Nederlander die denkt dat de wereld van hem is en van niemand anders. En Waarin ik woon is een geslaagd vers over het menselijk verval.

Koffietijd-achtige arrangementen
Groenewold laat zich overigens helpen door meer mensen die meeschreven aan de geschiedenis van de Nederlandstalige popmuziek. Gitarist Gerard de Braconier van Toontje Lager, Peter Groot Kormelink van Jazzpolitie en Henk Temming en Henk Westbroek van Het Goede Doel doen ook even mee. Wel jammer van de Koffietijd-achtige arrangementen die hier en daar opduiken.