Jubilerende strijkers doen de oren spitsen

RecensieHet Spaanse Cuarteto Casals bestaat twintig jaar en dat vraagt om een feestje. De vier strijkers zijn de studio ingedoken om de strijkkwartetten van Beethoven op te nemen en reizen inmiddels van concertzaal naar concertzaal. Op lustrumtournee dus, met Beethoven én eigentijdse componisten. Van Noorwegen tot Italië. En volgend jaar komt het kwartet naar Nederland. Amsterdam (23 en 25 mei) en Kerkrade (24 mei) krijgen Beethoven, Mozart en Bartók voorgeschoteld.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling

Extraatje

Inventions ('uitvindingen', 'bedenksels'), de eerste aflevering van hun Beethovencyclus op cd, doet de oren spitsen. We krijgen een mooie mix van werken uit Beethovens beginperiode, zijn middelste scheppingsperiode en de late jaren voorgeschoteld. Dat is al eerder vertoond maar 'Casals' fleurt het op met een aantrekkelijk extraatje: Beethovens eigen arrangement van de Pianosonate opus 14, nr. 1. Nooit gehoord in dit 'jasje'. Heel bijzonder en uiterst overtuigend, alsof de strijkkwartetversie de oorspronkelijke is.

Vitaliteit

Over de uitvoeringen niets dan lof. Het samenspel? Daar is geen speld tussen te krijgen. Het lijkt of je luistert naar één lichaam met acht armen. Ook de virtuositeit staat als een huis. De met veel drive gespeelde snelle delen uit de vroege kwartetten barsten van de vitaliteit.
De stemming van de langzame delen wordt keer op keer in het hart getroffen. Alleen in het Strijkkwartet nr. 16 in F, opus 135 gaat het me te star. Hier was een lossere aanpak en meer aandacht voor de humor me liever geweest. Dit is net iets te zwaar op de hand.

Strijkstokken

Tot slot: wat ook zo bijdraagt aan de briljante uitstraling van deze drie cd's is het gebruik van oude, nauwkeurig op elkaar afgestemde strijkstokken op het moderne instrumentarium. Het Cuarteto Casals kreeg ze in handen via een donatie van de Borletti-Buitoni Trust.  Tot 2020 komen bij Harmonia Mundi nog twee verdere Beethoven-albums van Cuarteto Casals uit: Revelations en Apotheoses. In dat jaar wordt een ander feestje gevierd: de 250ste geboortedag van Ludwig van Beethoven (1770-1827).

Volledig scherm
Inventions - Cuarteto Casals © PR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl
  PREMIUM
  Recensie

  Een eerbetoon aan Bernstein in home video stijl

  Deze blu-ray van C Major vertelt het verhaal van de eerste contacten tussen de beroemde Amerikaanse dirigent, componist en pedagoog Leonard Bernstein (1918-1990) en de tijdelijke bewoners van het kasteel Salzau in het Duitse Sleeswijk-Holstein. Een relatie die in 1988 ontstond op instigatie van Justus Frantz (1944). Deze pianist wilde naar het voorbeeld van het Amerikaanse Tanglewood in Europa een festival voor jonge musici met Bernstein als artistiek leider en grote inspirator.
 2. Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslange liefde voor Mozart
  PREMIUM
  Recensie

  Mayrs kerkmuziek getuigt van een levenslan­ge liefde voor Mozart

  Op Naxos ontstaat zo langzamerhand een behoorlijk gevarieerd beeld van Johann Simon Mayr (1763-1845), de tot voor kort vergeten leermeester van Donizetti en productief schrijver van opera- en kerkmuziek. Met de tweede cd gewijd aan (mariale) motetten laat zijn voornaamste pleitbezorger, de Duitse koordirigent en organist Franz Hauk, opnieuw zijn licht schijnen over de geestelijke muziek van deze belangrijke Italiaanse componist van rond 1800, de periode vlak voor de opkomst van Rossini.
 3. Heerlijke helderheid in geestelijke muziek voor miljonair Chandos
  PREMIUM
  Recensie

  Heerlijke helderheid in geestelij­ke muziek voor miljonair Chandos

  Met Georg Friedrich Händel (1685-1759) gaat het in 1717 niet goed. Hij krijgt geen salaris meer voor het lesgeven aan de jonge Engelse royalty en in Londen keert het publiek zich af van zijn opera’s. Gelukkig is daar de door zijn werk voor defensie schatrijk geworden James Brydges, graaf van Carnarvon en vanaf 1719 hertog van Chandos. Eenmaal lid van zijn entourage op Cannons House schrijft Händel zijn beroemde Chandos Anthems (‘motetten’) en het Chandos Te Deum. Tegenwoordig worden deze Engelstalige stukken overigens Cannons Anthems en Cannons Te Deum genoemd.