Jubilerende strijkers doen de oren spitsen

RecensieHet Spaanse Cuarteto Casals bestaat twintig jaar en dat vraagt om een feestje. De vier strijkers zijn de studio ingedoken om de strijkkwartetten van Beethoven op te nemen en reizen inmiddels van concertzaal naar concertzaal. Op lustrumtournee dus, met Beethoven én eigentijdse componisten. Van Noorwegen tot Italië. En volgend jaar komt het kwartet naar Nederland. Amsterdam (23 en 25 mei) en Kerkrade (24 mei) krijgen Beethoven, Mozart en Bartók voorgeschoteld.

    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling
    • Ster beoordeling

Extraatje

Inventions ('uitvindingen', 'bedenksels'), de eerste aflevering van hun Beethovencyclus op cd, doet de oren spitsen. We krijgen een mooie mix van werken uit Beethovens beginperiode, zijn middelste scheppingsperiode en de late jaren voorgeschoteld. Dat is al eerder vertoond maar 'Casals' fleurt het op met een aantrekkelijk extraatje: Beethovens eigen arrangement van de Pianosonate opus 14, nr. 1. Nooit gehoord in dit 'jasje'. Heel bijzonder en uiterst overtuigend, alsof de strijkkwartetversie de oorspronkelijke is.

Vitaliteit

Over de uitvoeringen niets dan lof. Het samenspel? Daar is geen speld tussen te krijgen. Het lijkt of je luistert naar één lichaam met acht armen. Ook de virtuositeit staat als een huis. De met veel drive gespeelde snelle delen uit de vroege kwartetten barsten van de vitaliteit.
De stemming van de langzame delen wordt keer op keer in het hart getroffen. Alleen in het Strijkkwartet nr. 16 in F, opus 135 gaat het me te star. Hier was een lossere aanpak en meer aandacht voor de humor me liever geweest. Dit is net iets te zwaar op de hand.

Strijkstokken

Tot slot: wat ook zo bijdraagt aan de briljante uitstraling van deze drie cd's is het gebruik van oude, nauwkeurig op elkaar afgestemde strijkstokken op het moderne instrumentarium. Het Cuarteto Casals kreeg ze in handen via een donatie van de Borletti-Buitoni Trust.  Tot 2020 komen bij Harmonia Mundi nog twee verdere Beethoven-albums van Cuarteto Casals uit: Revelations en Apotheoses. In dat jaar wordt een ander feestje gevierd: de 250ste geboortedag van Ludwig van Beethoven (1770-1827).

Volledig scherm
Inventions - Cuarteto Casals © PR
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.