Volledig scherm
The Golden Years of Dutch Pop Music. © PR

Kaf en koren van de Nederpop in de jaren zestig en zeventig

RECENSIE - Willem van Kooten mocht als curator optreden van een aantal verzamelcd’s vol Nederlandse popmuziek in de jaren zestig en zeventig, recent uitgebracht in de veelgeprezen reeks The Golden Years of Dutch Pop Music. Dat is bepaald geen vreemd initiatief.

Als disc-jockey Joost den Draaijer werkte Van Kooten actief mee aan de bloei van talloze Nederlandse bandjes en artiesten, die airplay kregen bij Radio Veronica. En onbeschaamd at Willem van twee walletjes, want als baas van productiemaatschappij Red Bullet had hij belang bij het tot wasdom komen van aan zijn stal verbonden Nederlandse acts.

Boek
Lees het boek van muziekjournalist Robert Haagsma over die gouden jaren er maar op na: popmuziek in Nederland kwam tot bloei op een bodem van opportunisme, creativiteit en idealisme en geen haan die er naar kraaide dat in de wereld van muziek, radio en media in die tijd de ene hand de andere waste.

Bloeitijd
De vier dubbel-cd’s die Van Kooten samenstelde, weerspiegelen die bloeitijd en maken duidelijk waar de Nederlanders het vandaan haalden. De indorockers, de British Beat Boom en de blues en rock die uit Amerika overwaaien, vormen de inspiratie voor talloze Nederlandse groepen. En net als bijvoorbeeld in het Engeland van de jaren zestig is een plaatje om mee te scoren in de hitparade snel gemaakt.

Afgrijselijke resultaten
Van Kooten trakteert ons op de soms ronduit obscure, bizarre en afgrijselijke resultaten die dat oplevert en vestigt de aandacht op de vroegste opnamen van succesacts als The Cats, BZN en Golden Earring. Kaf en koren komen voorbij en die kunnen we zelf van elkaar scheiden.

Dolle boel
Ja, de popmuziek in de bloeitijd van de piratenzender was een dolle boel, zoveel wordt duidelijk, maar dankzij bijvoorbeeld Cuby & The Blizzards, Supersister, Earth & Fire en Solution weten we dat ook in Nederland soms sterke opnamen werden gemaakt.