Volledig scherm
Recensie: Ronald Brautigam - Beethoven, Complete Works for Solo Piano Vol. 14 © PR

Klassiek: Brautigam met variaties op Britse thema's

RECENSIE - Ronald Brautigam speelt op 16, 19 en 24 juli The Best of Beethoven op fortepiano. Die recitals vinden plaats in de Cultuurkoepel in Heiloo. Daarna is de drievoudig Edisonwinnaar op 6 augustus als pianist op de moderne vleugel present in het Amsterdamse Concertgebouw.

Artistiek vuur
Voor wie daar niet bij kan zijn, biedt Brautigams uitgebreide discografie een heerlijke uitkomst. Na de voltooiing van de registratie van de 32 pianosonates is zijn volgende serie, met de complete opnamen van Beethovens 'losse' klavierwerken voor het Zweedse label BIS, inmiddels bij deel 14 beland en het artistieke vuur is feller dan ooit aanwezig.

Genietmomenten
En dat tovert zelfs de kleinste kruimels om tot fijne genietmomenten. Een statig menuet, een onbekommerd tokkelende Anglaise van nog geen 40 seconden, of een laat walsje à la Schubert uit Beethovens laatste jaren: Ronald Brautigam maakt er steevast iets bijzonders van.

Hoge pet
Maar de meeste aandacht trekken de Sieben Variationen über God save the King en Fünf Variationen über Rule Brittannia uit 1803. Beethoven had een hoge pet op van de Britten en hun democratische traditie. In de tweede variatieset ontleedt hij het thema regelmatig tot op het bot. Van de oorspronkelijke melodie blijft dan alleen nog de structuur over. Een adembenemende, zelfbewustzijn uitstralende cyclus.

Kopie
Brautigam op zijn fortepiano (een moderne kopie naar een instrument van Graf van rond 1819) articuleert en fraseert dat het een lust is. Zijn aanpak is virtuoos en expressief. Voor mij en vele andere klavierliefhebbers geldt hij in dit repertoire als dé meester van onze tijd. Brautigams optredens en cd's zijn een belevenis. Iedere keer weer!