Volledig scherm

Klassiek: Een Alcina om te zoenen

RECENSIE - Philippe Jaroussky maakte een paar dagen geleden nog de blits tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht. Maar een jaar geleden stond de bejubelde mannenalt minstens zo succesvol in Aix-en- Provence en wel in de cast die de opera Alcina van Händel zong.

Imponerend
Van die imponerende uitvoeringen brengt Erato nu gelukkig de blu-ray uit. Het is een onweerstaanbare uitgave geworden met slechts één manco, of eigenlijk twee. Op het schijfje zoek je tevergeefs naar aanvullende info, zoals een documentaire, interviewtjes met de regisseur en de artiesten, of een making of. Daarnaast vermeldt de cover op de achterkant dat het libretto gebaseerd is op The Lady of the Lake van Sir Walter Scott (die van Ivanhoe). Nogal suf: dit gedicht werd honderd jaar ná Alcina geschreven!

Seksspelletjes
Vooral regisseur Katie Mitchell had ik graag aan het woord gehoord. Zij is immers degene die er in geslaagd is het 18de-eeuwse toververhaal compleet en overtuigend te updaten. Het tovereiland van de mannenverslindende heks Alcina is nu een landhuis met in het midden een prachtig boudoir waar zich allerlei seksspelletjes afspelen (thank God for tywraps). Daarnaast zijn er twee rommelige nevenruimten. Daar transformeren de verleidelijke Alcina en haar zus Morgana in oude vrouwen. Actrices Juliet Alderdice en Jane Thorne nemen dan de rol over van de sopranen Patricia Petibon en Anna Prohaska. Wat een vondst! En dan die opgezette dieren. Wat daarmee gebeurt, moet de lezer zelf maar ontdekken.

Vonken
Deze Alcina is niet alleen qua regie en kijkspel om te zoenen. Drie uur lang valt er ook vocaal het nodige te genieten. Een schier eindeloze muzikale stroom met topzang en de mooiste melodieën komt voorbij, ondersteund door het fameuze Freiburger Barockorchester. Patricia Petibon en Philippe Jaroussky vormen een gouden koppel waar de vonken van af vliegen. Als het om de zangeres gaat, geldt zelfs: met name in bed maar ook daarbuiten. De overige leden van de cast bewegen zich op hetzelfde hoge niveau. Alleen de puber Elias Mädler (Oberto) kent een enkel zwakker moment. Maar och, hij is ook nog maar een kind eigenlijk. Wie nog steeds meent dat een opera van Händel saai theater oplevert, moet maar snel deze productie in de blu-rayspeler stoppen. Heftig!

DVD and Blu-Ray out June 2016: http://smarturl.it/alcina Philippe Jaroussky as Ruggiero is in thrall to Patricia Petibon as the sorceress Alcina in Katie Mitchell’s virtuosic production of Handel’s opera from the 2015 Aix-en-Provence Festival, described by Bachtrack as “a night of a thousand delights”. Alcina: Patricia Petibon Ruggiero: Philippe Jaroussky Morgana: Anna Prohaska Bradamante: Katarina Bradić Oronte: Anthony Gregory Melisso: Krzysztof Baczyk Oberto: Elias Mädler, Lionel Wunsch Musical direction: Andrea Marcon Stage direction: Katie Mitchell Stage design: Chloe Lamford Costumes design: Laura Hopkins Light: James Farncombe Choreography: Joseph W. Alford