Volledig scherm
Florilegium - Telemann, Concertos & cantata Ihr Völker Hört © PR

Klassiek: Gouden klanken bij een zilveren feest

RECENSIE - Een van de toppers binnen de wereld van de Oude Muziek viert nu zijn zilveren jubileum en doet dat met gouden klanken. Het Britse ensemble Florilegium put daarbij uit het schier eindeloze repertoire van de muzikale duizendpoot die luistert naar de naam Georg Philipp Telemann (1681-1767).

Uiteraard is geluidsexpert Jared Sacks van Channel Classics de aangewezen partner om het recital te vangen in een welluidende weergave. Hij laat de instrumenten hun natuurlijke uitstraling behouden en waakt voor voldoende detaillering in de samenklanken.

Lichte melancholie
De keuze van de concerten is aantrekkelijk, net als het spel zelf. Ensembleleider en fluitist Ashley Solomon trakteert ons bijvoorbeeld op de mooie klankcombinaties van fluit, oboe d'amore en viola d'amore in het Concerto in E, en blokfluit en viola da gamba in het Concerto in a. Beide werken zijn vierdelig en bevatten de nodige contrasten. De lichte melancholie in deze stukken brengt je als vanzelf in een herfstachtige stemming.

Ringetje
Maar ook het kerstgevoel ontbreekt niet. De cantate Ihr Völker hört voor Driekoningen sprankelt naar behoren. Het aandeel van de heerlijk lichte mezzosopraan Clare Wilkinson is eveneens om door een ringetje te halen. Haar recitatieven worden kleurrijk en alert begeleid.

Downloaden
Jammer alleen dat er in dit omvangrijke, boeiende programma vanwege de tijdsbeperkingen van het schijfje gesnoeid moest worden. De Ouverture in F, een late Telemann, geschreven voor de landgraaf van Darmstadt, moet het helaas zonder haar laatste drie delen stellen . Wie ze toch wil horen, moet ze zelf downloaden

Sampler
Een bijgevoegde sampler van 25 jaar Florilegium verzacht de pijn. Zestien highlights nemen ons mee naar fragmenten uit eerdere roemruchte opnamen. Van het Weihnachtsoratorium van Bach tot de Londense symfonie van Haydn, in de bewerking van Salomon.

Benieuwd geworden naar al dit moois? Even geduld nog: de cd ligt vanaf 29 september in de winkel. Tot begin 2017 leverbaar met korting in het kader van de actie Aangenaam Klassiek.