Volledig scherm
Aangenaam Klassiek. © PR

Klassiek: Heerlijk struinen door nieuwe klassieke releases

RECENSIE - Met het vallen van de bladeren meldt zich ieder jaar opnieuw de actie Aangenaam Klassiek. De Stichting Entertainmentretail Promotion (STEP) biedt voor een zacht prijsje een boxje aan met op twee cd's een keur aan recente en minder nieuwe releases.

De bijgeleverde kortingsbonnen plus cadeaubon moeten de klant over de streep trekken zijn of haar cd-collectie weer eens uit te breiden. Aardig extraatje: het doosje bevat ook een boekje van Aangenaam Klassiek ambassadeur Paul Witteman. Het heet Muzikale momenten en gaat aan de hand van elf columns op boeiende, toegankelijke wijze in op een aantal door Witteman persoonlijk geselecteerde muzieknummers en hun componisten.

Repertoire
Vergeleken met andere jaren is het repertoire van Aangenaam Klassiek 2016 origineler, verrassender en uitdagender. Ook qua labels. Zelfs het ooit door de reguliere platenhandel zo verguisde 'Kruidvat label' Brilliant Classics is van de partij. Met The Kreisler Story, een opname van violist Daniel Röhn.

Niet te missen zijn de aanbiedingen van Eine Lebensmesse op CPO, een laatromantisch werk van de Rotterdamse componist Jan van Gilse in de stijl van Richard Strauss, uitgevoerd door het Groot Omroepkoor, een zeer welkome actuele opname van Bachs Boerencantate uit Japan (BIS), de nieuwe cd met Verismo-aria's door überdiva Anna Netrebko (DG), de nieuwe opname van 'harprebel' Remy van Kesteren (DG), en de nieuwe Fauré-release van pianist Hannes Minnaar (Challenge Classics).

Zomergevoel
En zo gaat het maar door. The Tallis Scholars presenteren een onbekende mis van Desprez (Gimell). Kerkmuziek van Palestrina krijgen we voorgeschoteld vanuit de Sixtijnse Kapel, de plek waar zij ooit voor het eerst tot klinken kwam (DG). Liefhebbers van Pärt en Andriessen zitten ook goed.

Ja, zelfs het zomergevoel wordt nog even geprolongeerd. Stertenor Jonas Kaufmann zingt op Sony droommuziek uit Italië. Met nummers als Mattinata, Torna a Surriento en Non ti scordar di me stapt hij gepassioneerd in de voetstappen van Pavarotti, Carreras en Domingo.

Luisterlink
Als luisterlink heb ik Kaufmanns versie van Caruso gekozen. Met dit nummer drong Pavarotti destijds in de hitlijsten. Een betere brug tussen klassiek en pop kan ik op dit moment niet bedenken.

Ciao!