Recensie: Maureen Forrester - Historische opnamen 1955-1963 van liederen van Mahler, Loewe, Wagner.
Volledig scherm
Recensie: Maureen Forrester - Historische opnamen 1955-1963 van liederen van Mahler, Loewe, Wagner. © PR

Klassiek: Historische opnamen van een bronzen stem

RECENSIE - Van de échte alten die na 1945 carrière maakten, is vooral de Engelse Kathleen Ferrier een ware legende geworden. Veel minder bekendheid kreeg de Canadese Maureen Forrester (1930-2010).

 1. Thomas Oliemans stapt als een echte gentleman in het Franse chanson
  PREMIUM
  luister mee

  Thomas Oliemans stapt als een echte gentleman in het Franse chanson

  Franse chansons zijn hot, hot, hot. Ou-là-là. Ook nu de Tour de France alweer drie maanden achter ons ligt. Maar kan een klassieke zanger zijn ei in dit genre kwijt? Peut-être non. Maar bariton Thomas Oliemans staat zijn mannetje en doet zijn uiterste best. Ik aarzel echter volmondig met het label Channel Classics Formidable! in te stemmen. Ondanks de verrassende link met de serieuze Franse muziek die dit album echt een meerwaarde geeft.
 2. Halsbrekende toeren, stoere zelfbewustheid en een vleugje zwoele passie
  PREMIUM
  Luister mee

  Halsbreken­de toeren, stoere zelfbewust­heid en een vleugje zwoele passie

  Dirigente Nadia Boulanger (1887-1979) was dertig jaar docente compositie in Fontainebleau (1948-1978) en wordt nog steeds herinnerd als de grootste muziekpedagoge van de vorige eeuw. Haar Conservatoire Américain (zeventig kilometer ten zuiden van Parijs gelegen) drukte een grote stempel op het twintigste-eeuwse (Amerikaanse) muziekleven. De ‘boulangerie’ (bakkerij, een grappige hint op Nadia’s familienaam) leverde componisten als warme broodjes over de toonbank.