Volledig scherm
Iceland Symphony Orchestra en Rumon Gamba - Vincent d'Indy, Orchestral Works Vol. 6 © PR

Klassiek: IJslands symfonieorkest doet stapje terug

RECENSIE - IJsland heeft niet alleen op voetbalgebied de nodige verrassingen in petto. Het Iceland Symphony Orchestra breekt op het Britse label Chandos al sinds 2008 met verve een lans voor de orkestmuziek van de Franse componist Vincent d'Indy (1851-1931).

Of de serie met deel zes haar afsluiting bereikt, is me niet duidelijk. Niet alle orkestmuziek is opgenomen dus wellicht komt er nog een vervolg. Dan hopelijk met spannender musiceren. Want het moet gezegd worden: na de vijf eerste prikkelende uitgaven doen de IJslanders hier een stapje terug als het gaat om de dramatische impact.

Godenzoon
Misschien komt het door het vrij langzame tempo dat de Suite dans le style ancien en Sérénade et Valse te weinig pit bevatten. Orkestlid Bryndis Halla Gylfadóttir is gelukkig wel in vorm in Lied, opus 19 voor cello en orkest. En dirigent Rumon Gamba - in 2011 verantwoordelijk voor de première van Two Boys van Nico Muhly, de opera over de duistere kant van het internet - weet beter raad met het voorspel derde akte uit d'Indy's eerste opera Fervaal.

Dit rijk geïnstrumenteerde muziekstuk beschrijft het slagveld ná een veldslag. Fervaal was trouwens een Keltische godenzoon, verliefd op een Saraceense prinses.

Drama
Met die godenwereld houdt d'Indy zich pas bezig na zijn bezoek aan de eerste uitvoering van Wagners tetralogie Der Ring des Nibelungen in Bayreuth (1876). Wagneriaanse invloeden vinden we ook in de trilogie Wallenstein uit 1879. Dit symfonisch gedicht naar Schillers gelijknamige drama bevat een aantal bijna citaten uit Der Ring en werkt naar Wagners voorbeeld met leitmotieven.

De uitvoering had wat mij betreft een stuk intenser gemogen. De echte Wallenstein, veldheer van de keizerlijke troepen in de Dertigjarige Oorlog, was per slot van rekening ook geen watje.

Maarten-Jan Dongelmans

Van deel zes is geen muziek op Spotify. Wel van deel vier. De link naar deel vier vindt u rechts.