Volledig scherm
Paul Lewis, Swedish Radio Symphony Orchestra en Daniel Harding - Johannes Brahms, Pianoconcert nr. 1 © PR

Klassiek: Meesterpianist presenteert hemelbestormende Brahms

RECENSIE - Meesterpianist Paul Lewis (44) is in Nederland allang geen onbekende meer. Ook op televisie kon begin dit jaar bij Podium Witteman van zijn sublieme romantische interpretatiekunst genoten worden. De Brit speelde toen Brahms' Eerste Intermezzo en zijn nieuwste cd plaatst die Weense meester wederom centraal.

Finesses
Dit keer weet Lewis zich verzekerd van de medewerking van het door Daniel Harding gedirigeerde Swedish Radio Symphony Orchestra en het resultaat is adembenemend. Het hemelbestormende Pianoconcert nr. 1 in d, opus 15 uit 1858 heb ik nog nooit zó intens vertolkt gehoord. Eigenlijk is het een symfonie voor orkest en piano en die intrigerende, tegelijkertijd best lastige combi komt hier tot in de finesses tot zijn recht.

Lewis en Harding tekenen keer op keer voor intense confrontaties maar blijven optimaal met elkaar in touch. Harmonia Mundi heeft het allemaal met gevoel voor detail opgenomen.

Spierballenmuziek
Denk nu niet dat het hier louter spierballenmuziek betreft. Paul Lewis bezit een fijne neus voor lyriek en weet Brahms ook zangerig voor het voetlicht te brengen. Dat hij beslist een verhaal te vertellen heeft, horen we in de Ballades, opus 10. Hier imponeert de delicate aanpak, terwijl het spel niets aan urgentie verliest.

Een toprelease kortom, waaraan geen enkele pianoliefhebber voorbij mag gaan!