Volledig scherm
Swedish Radio Symphony Orchestra en Daniel Harding - Berlioz, Symphonie Fantastique en Rameau, Suite de Hippolyte et Aricie © DG

Klassiek: Mooie binnenkomer voor dirigent in Parijs

RECENSIE - De nieuwe cd 'Berlioz, Symphonie Fantastique en Rameau, Suite de Hippolyte et Aricie' is een mooie binnenkomer voor dirigent Daniel Harding.

Vlak voor zijn eerste concerten vorige maand als nieuw benoemd dirigent van het Orchestre de Paris lanceert hij op het Franse label Harmonia Mundi zijn visie op het beroemdste stuk van Berlioz, een van de meest revolutionaire componisten uit het Parijs van de negentiende eeuw.

Prikkelend
Harding plaatst de Symphonie Fantastique (1830) heel prikkelend in de Franse orkesttraditie door de opname vooraf te laten gaan door de Suite de Hippolyte et Aricie (1733) van Rameau. En het is heel plezant het Zweedse orkest in die barokmuziek aan het werk te horen.

Net als de Berliner Philharmoniker onder Sir Simon Rattle - op de 7 september in deze rubriek besproken blu-ray van het Sylvesterconcert - doet het zijn uiterste best de sprankeling en lichtheid van Rameau tot hun recht te laten komen. Maar de ontwapenende en vooral overrompelende authenticiteit van wijlen Frans Brüggen en zijn Orkest van de XVIIIe Eeuw weet Harding nergens te bereiken. De Berlijners ook niet trouwens.

Fantasiedromen
Zijn visie op Berlioz raakt me meer. Harding zet in op het optimaliseren van het muzikale programma. De herinneringen aan de koortsachtige fantasiedromen van de componist worden kleurrijk en met verve tot leven gewekt. Heet van de naald. De wals (tweede deel) vormt een mooi rustpunt in dit geheel en ademt elegantie.

Triomfantelijk
Het Swedish Radio Symphony Orchestra voelt zich in de beeldende muziek als een vis in het water. De laatste twee delen klinken macaber, beklemmend en plots ook triomfantelijk.

De mooiste uitvoering vind ik ondertussen nog steeds die onder leiding van wijlen Sir Colin Davis. Hij dirigeerde Berlioz ruim veertig jaar geleden bij het Concertgebouworkest.

Datzelfde ensemble - sinds 1988 Koninklijk - heeft onlangs de Symphonie Fantastique wederom op schijf gezet; nu met de kersverse chef-dirigent Daniele Gatti. Een registratie op basis van drie live concerten in het voorjaar van 2016. Uitvoeringen die destijds door de Volkskrant werden bejubeld. Maar ik heb deze versie niet beluisterd. Komt vast nog.