Volledig scherm

Klassiek: Overwinningszang brengt koning in een roes

RECENSIE - Hoeveel componisten uit de Franse barok vallen er eigenlijk nog te ontdekken? Vermoedelijk heel wat. Als het allemaal het niveau van de muziek van deze opname uit de Koninklijke kapel van het slot van Versailles heeft, dan staat ons nog heel wat moois te wachten.

Fijnproevers
Het Belgische Alpha, bekend als een label voor fijnproevers, presenteert alle barokliefhebbers op verpletterende wijze in ieder geval jubelende klanken van de uit Verdun afkomstige Henry Madin (1698-1748). Een componist van Ierse afstamming die in 1736 naar het hof van Versailles komt als assistent van André Campra.

Daar dirigeert hij in 1744 naar aanleiding van de inname van het Duitse Freiburg im Breisgau door de Fransen deze overwinningszang Te Deum laudamus ('U God, loven wij') voor koning Lodewijk XV. Een triomfantelijk stuk, dit langste Te Deum van vóór het uitbreken van de Franse Revolutie (1789). Het weet niet alleen de monarch in een roes te brengen.

Zeggingskracht
Zeker in de pittige live uitvoering door het vocaal ensemble Les Cris de Paris en Stradivaria, Ensemble Baroque de Nantes heeft het stuk na al die eeuwen niets aan zeggingskracht ingeboet. Trompetten schateren het uit, vocalisten steken elkaar in virtuositeit de loef af. Maar er is ook een ernstige noot (Tu ad liberandum), voorbeeldig ten gehore gebracht door een van de mannenalten.

Kapitein
De toprelease wordt gecompleteerd met een groot motet van Madin: Diligam te, Domine ('Ik zal van U houden, Heer). Het was sinds 1737 zijn meest uitgevoerde compositie en werd geschreven voor de kapitein van de Koninklijke lijfwacht.

Hoogtepunt hier is het oorstrelende duet voor altus en bariton (voorlaatste track). Chapeau voor Daniel Cuiller en zijn voortreffelijke cast.

Stradivaria, Ensemble Baroque de Nantes, Les Cris de Paris - Geoffroy Jourdain, Daniel Cuiller Anne Magouët, soprano Michiko Takahashi, soprano Robert Getchell, tenor Alban Dufourt, tenor Alain Buet, bass Geoffroy Buffière, bass I. Te Deum Laudamus [00:00] II. Tibi Omnes Angeli [03:54] III. Tibi Cherubim et Seraphim [05:21] IV. Pleni Sunt Caeli et Terra [08:49] V. Te per Orbem Terrarum [13:22] VI. Tu Rex Gloria [17:14] VII. Tu Ad Liberandum [19:37] VIII. Tu Ad Dexteram Dei [23:47] IX. Te Ergo Quaesumus [26:25] X. Aeterna fac cum Sanctis [29:12] XI. Per Singulos Dies [33:58] XII. Dignare Domine [36:08] XIII. In te Domine, speravi [40:23] XIV. Domine, salvum fac Regem [45:05] Painting: Detail from "Almighty God the Father" at Versailles Royal Chapel, by Antoine Coypel. ca.1710