Volledig scherm
Van Amsterdam Duo - Chanson Russe. © PR

Klassiek: Speelplezier voert boventoon bij broer en zus

RECENSIE - De combinatie viool en accordeon is tegenwoordig helemaal hot. Zo'n half jaar geleden tekenden Cécile Huijnen en Marieke Grotenhuis voor de prachtige cd Dance! (eerder hier besproken) en live voor een heerlijk Latijns Amerikaans sfeertje op de Nieuwjaarsconcerten van Het Gelders Orkest.

Dit voorjaar brengt het Van Amsterdam Duo het nieuwe schijfje Chanson Russe uit bij 7 Mountain Records (hier alvast te beluisteren). Gedurende de eerste helft van augustus is het in 2004 gestarte ensemble één van de programmaonderdelen van de onvolprezen Muziekzomer van het Nationaal Jeugd Orkest (NJO).

Arrangementen
Het Van Amsterdam Duo bestaat uit zus Jeanine (23) op viool en broer Vincent (26) op accordeon. Op dit album spelen ze Vincents vakkundige arrangementen. Bewerkingen die volstrekt natuurlijk overkomen en beslist het nodige bijdragen aan het luisterplezier.

Hoogtepunt is de selectie uit 24 Preludes, opus 34 van Sjostakovitsj. Hier wordt, zeker in de twee, oorspronkelijk door de New Yorkse Lera Auerbach gearrangeerde delen, op het scherp van de snede gespeeld. Auerbachs nieuwste werk 72 angels is overigens in november te beluisteren bij het Nederlands Kamerkoor.

Specialist
Techniek en muzikaal inlevingsvermogen gaan bij Van Amsterdams hand in hand. Het samenspel is van een hoog niveau. Het Van Amsterdam Duo geldt niet voor niets als specialist in het voeren van muzikale dialogen.

De Suite Italienne van Stravinsky vormt een mooie opmaat. Speelplezier voert hier de boventoon. Viool en accordeon klinken parmantig, dan weer weemoedig, maar altijd meeslepend en energiek.

Bedwelmend
De programmering van Five Spanish Pictures van Anatoli Kusjakov (1945-2007) - oorspronkelijk voor accordeon en fluit - maakt de aanschaf van deze cd onontkoombaar. De uitvoering koppelt een zekere theatraalheid aan geparfumeerde verleidingskunsten.

Knap zoals Kusjakov - die nooit een voet heeft gezet op het Iberisch schiereiland - hier een authentieke Spaanse uitstraling tevoorschijn tovert. Soms zelfs op bedwelmende wijze, zoals in het Allegro drammatico. Stravinsky's Chanson Russe, waarnaar de cd vernoemd is, figureert daarna als een soort van cooling down. Beetje zwaarmoedig, maar a la: het is en blijft natuurlijk Russisch.