Volledig scherm
Live from Lugano 2015 - Martha Argerich and Friends © PR

Klassiek: Zwarte panter blijft hypnothiseren

RECENSIE - Op 5 juni is ze 75 geworden. Ondanks (of misschien wel dankzij) haar ontwijken van de schijnwerpers dragen fans haar nog steeds op handen. Natuurlijk hebben we het over de temperamentvolle Argentijnse pianiste Martha Argerich, ook bekend als de zwarte panter: who doesn't love her?

Uitwisseling
Haar collega's, jong en oud, komen iedere zomer graag in juni al naar Argerichs festival in Lugano en Warner legt het klinkend resultaat sinds vele jaren vast met live opnamen. Centraal staan highlights (en prikkelende repertoireverkenningen) van de kamermuziek, uitgevoerd in een collegiale atmosfeer. Een en ander uiteraard gekoppeld aan een intense uitwisseling van muzikale gedachten.

Indruk
De drie cd's tellende editie van 2015 mag dan een beperkt aandeel van de pianiste zelf aanbieden, wát Martha Argerich (50 jaar eerder winnares van het prestigieuze Chopin Concours) speelt, maakt indruk als vanouds. En blanc et noir van Debussy bijvoorbeeld, waarin haar ex-man Stephen Bishop-Kovacevich (75) de tweede pianopartij speelt. Hier gaat het heerlijk onstuimig aan toe.

Ook Partena voor twee piano's en orkest van de Argentijn Luis Bacalov komt op een hypnothiserende, impulsieve manier voor het voetlicht. Met pianist Eduardo Hubert en het Orchestra della Svizzera italiana onder leiding van Alexander Vedernikov als Martha's sparringpartner.

Krachten
Niet minder dan drie piano's komen in actie in Glass' Suite Les enfants terribles en Ginastera's Dances. Giorgia Tomassi, Carlo Maria Griguoli en Alessandro Stella stelen de show met adembenemend, tintelend en vooral stuwend spel. En als grootheden als Paul Meyer (klarinet), Gautier Capuçon (cello) en Nicholas Angelich (piano) hun krachten bundelen voor het Klarinettrio in a van Brahms zit je als luisteraar ook op het puntje van je stoel.

Lugano is zeker the place to be als je van excellente kamermuziek houdt!