Kleur en passie komen bij duo Halevi-Greenberg niets te kort
recensieVoor hun nieuwe cd kozen klarinettist Chen Halevi en pianist Noam Greenberg als thema: 'Atem der Statuen' (adem van de beeldhouwwerken). Dit is genomen uit de raadselachtige poëzietitel Musik: Atem der Statuen, onderdeel van de Letzte Gedichte und Fragmentarisches van Rainer Maria Rilke.
Gemoed
Op de cover staat een prachtig vrouwengezicht in steen dat zijn oor lijkt te spitsen. Alsof het luistert naar de 'taal waar talen eindigen'.
Zoiets trekt bij voorbaat de aandacht en in het geval van dit instrumentale duo is dat volkomen terecht. Op het label Cobra Records nam het in mei vorig jaar in de fraai klinkende Westvest90-kerk (Schiedam) Duitse, voornamelijk romantische muziek op, die inderdaad op een bijzondere wijze tot het gemoed spreekt. Vooral in Fantasiestücke opus 73 van Robert Schumann en ook in de twee late Klarinetsonates opus 120 van Johannes Brahms.
Halevi en Greenberg laten horen dat ze expressief musiceren hoog in het vaandel hebben. De muziek en de zangerigheid bloeien aangenaam op. Eendrachtig worden telkens opnieuw diepere lagen aangeboord.
Zeker ook in Vier Stücke opus 5 van Alban Berg. Zelden heb ik deze aantrekkelijke en eigenzinnige miniaturen suggestiever ervaren dan in deze vertolking.
Huilerig
Minder in mijn sas ben ik met de muzikale inhoud van Hommages van Sven-Ingo Koch uit 2007, hier weergegeven in een live opname uit 2012. Met zijn eigentijdse stijl valt dit aan Halevi opgedragen werk binnen deze context een beetje buiten de boot. Inhoudelijk heeft het ook minder te vertellen dan het overige repertoire. Al roept dat huilerig zweverige klarinettoontje in het begin wel verwachtingen op.
Het best geslaagd vind ik het tussen rust en hectiek balancerende Nacht und Träume (Rubato). Virtuoos gedaan hoor.
Zoenen
Beide heren sluiten vervolgens af zoals ze deze schijf begonnen zijn. Met Brahms. In de Klarinetsonate in f, opus 120 nr. 1 valt nog eens extra op hoeveel Chen Halevi en Noam Greenberg interpretatief in hun mars hebben. De dynamische schakeringen zijn hier om te zoenen. En kleur en passie komen ook niets te kort.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLuister Mee
Extra pret bij speelse Haydn-uitgave uit Basel
Volgens mij loopt het project nog steeds keurig op schema. Acht jaar na de start werd begin deze maand een twaalfde album uitgebracht in de prestigieuze serie Haydn 2032. Il Giardino Armonico, Kammerorchester Basel, platenlabel Alpha en de Joseph Haydn Stiftung Basel werken daarmee onverstoorbaar toe naar een nieuwe registratie van alle 107 symfonieën van Franz-Joseph Haydn (1732-1809) die over tien jaar voltooid moet zijn. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMLuister mee
Een operarecital om smoorverliefd op te worden
Op 2 juni 2021 noemde ik haar in deze rubriek al een wereldstem. Nu PentaTone Music haar tweede soloalbum uitbrengt, kan ik alleen maar verder jubelen. Van Mozarts concertaria’s is Lisette Oropesa overgestapt op het puur belcanto uit de opera’s van Rossini en Donizetti en gelukkig zijn de coaching en de samenwerking met de dirigent dit keer helemaal tiptop. Op eigen verzoek mag de 39-jarige Cubaans-Amerikaanse sopraan zich uitleven in Franse aria’s van Italiaanse componisten. -
PREMIUMLuister mee
Sprookjesachtige natuurgeluiden van een Afro-Amerikaanse kanjer
Haar ster stijgt nu haar oeuvre geleidelijk bekender wordt. Florence Beatrice Price (1887-1953) was de eerste Afro-Amerikaanse componiste van wie een compositie op de lessenaars van een ‘wit’ orkest kwam te liggen. We schrijven 1933. Maar veel van haar muziek heeft ze zelf nooit horen uitvoeren. Op het label Naxos wordt die ereschuld in de serie American Classics met verve ingelost. -
PREMIUMLuister mee
Franse sterviolist zweept medemusici op tot grote hoogte
Wie hem live in Nederland wil horen, moet opschieten. De nieuwe Franse sterviolist Théotime Langlois de Swarte (1995) speelt morgen in Utrecht en overmorgen in Leeuwarden nog met het ensemble Holland Baroque. Een aanrader. Verhinderd? Dan hoef je gelukkig niet helemáál met lege handen te staan. Er is een alternatief.
-
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Negentigjarige Hollywood icoon zet violiste in het zonnetje
Op 4 september speelt de beroemde violiste Anne-Sophie Mutter het populaire Vioolconcert in D, opus 61 van Beethoven in de Keulse Philharmonie. Eerder dit jaar verraste ze met de première van het voor haar geschreven Tweede vioolconcert van de vermaarde filmmuziekcomponist John Williams. Mutters huislabel Deutsche Grammophon maakte er een fonkelende opname van en deed er een mooie maar dunne strik om. Met drie korte filmmuziektoegiften dus.