Kleur en passie komen bij duo Halevi-Greenberg niets te kort
recensieVoor hun nieuwe cd kozen klarinettist Chen Halevi en pianist Noam Greenberg als thema: 'Atem der Statuen' (adem van de beeldhouwwerken). Dit is genomen uit de raadselachtige poëzietitel Musik: Atem der Statuen, onderdeel van de Letzte Gedichte und Fragmentarisches van Rainer Maria Rilke.
Delen per e-mail
Gemoed
Op de cover staat een prachtig vrouwengezicht in steen dat zijn oor lijkt te spitsen. Alsof het luistert naar de 'taal waar talen eindigen'.
Zoiets trekt bij voorbaat de aandacht en in het geval van dit instrumentale duo is dat volkomen terecht. Op het label Cobra Records nam het in mei vorig jaar in de fraai klinkende Westvest90-kerk (Schiedam) Duitse, voornamelijk romantische muziek op, die inderdaad op een bijzondere wijze tot het gemoed spreekt. Vooral in Fantasiestücke opus 73 van Robert Schumann en ook in de twee late Klarinetsonates opus 120 van Johannes Brahms.
Halevi en Greenberg laten horen dat ze expressief musiceren hoog in het vaandel hebben. De muziek en de zangerigheid bloeien aangenaam op. Eendrachtig worden telkens opnieuw diepere lagen aangeboord.
Zeker ook in Vier Stücke opus 5 van Alban Berg. Zelden heb ik deze aantrekkelijke en eigenzinnige miniaturen suggestiever ervaren dan in deze vertolking.
Huilerig
Minder in mijn sas ben ik met de muzikale inhoud van Hommages van Sven-Ingo Koch uit 2007, hier weergegeven in een live opname uit 2012. Met zijn eigentijdse stijl valt dit aan Halevi opgedragen werk binnen deze context een beetje buiten de boot. Inhoudelijk heeft het ook minder te vertellen dan het overige repertoire. Al roept dat huilerig zweverige klarinettoontje in het begin wel verwachtingen op.
Het best geslaagd vind ik het tussen rust en hectiek balancerende Nacht und Träume (Rubato). Virtuoos gedaan hoor.
Zoenen
Beide heren sluiten vervolgens af zoals ze deze schijf begonnen zijn. Met Brahms. In de Klarinetsonate in f, opus 120 nr. 1 valt nog eens extra op hoeveel Chen Halevi en Noam Greenberg interpretatief in hun mars hebben. De dynamische schakeringen zijn hier om te zoenen. En kleur en passie komen ook niets te kort.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMLuister mee
Cor Ardesch heeft iets met de introverte én de extraverte Brahms
Aan de barokke kast uit 1671 met al die uitbundige tierelantijnen zou je het niet zeggen. Maar de klank van de in 1859 geplaatste inhoud van het Kam-orgel in de Grote Kerk van Dordrecht is zeer geschikt voor de muziek van een romantisch componist als Johannes Brahms (1833-1897). -
PREMIUM
Terug naar de natuur in de velden van Bethlehem
Sommige opnamen komen net iets te laat binnen. Deze release van CPO met twee onbekende kerstwerken van de in een Franse enclave in de Oostenrijkse Nederlanden geboren componist François-Joseph Gossec (1734-1829) liet niet alleen behoorlijk op zich wachten (de oudste opname dateert van 2009!), maar belandde ook nog eens net ná Kerstmis in mijn brievenbus. De muziek is echter dermate boeiend dat ik dit album toch maar even over de kerstperiode heen til. -
PREMIUMLuister mee
Rossini’s Franse ‘tweelingbroertje’ tekent voor muziek met een glimlach
In mei is het 150 jaar geleden dat hij stierf in Parijs. Daniel François Esprit Auber (1782-1871) was ooit een van de populairste componisten uit de Franse romantiek maar tegenwoordig wordt de voormalige conservatoriumdirecteur eigenlijk alleen herinnerd door historici. En dat vanwege zijn opera La Muette de Portici die in Brussel in 1830 de aanstoot tot de onafhankelijkheid van België gaf. -
PREMIUMLuister mee
‘Messiah’ met push van de dirigent laat luisteraar in een roes achter
Persoonlijk koppel ik Messiah, HWV 56, het meesterwerk van George Frideric Handel (1685-1759), altijd aan de paastijd. Maar de laatste jaren merk je ook in Nederland dat we dit populaire oratorium - net als in de Angelsaksische landen - steeds vaker met de kersttijd associëren. -
PREMIUM
Slordige presentatie ontsiert fijne muziek van Händels muzikale maatje
Bij oudere cd’s kwam het geregeld voor: te weinig tracks, waardoor het zoeken naar muzikale onderdelen van het programma behoorlijk bemoeilijkt werd. Onbegrijpelijk dat het nieuwe album van Challenge Classics met meerdelige werken van Willem de Fesch (1687-1761) slechts zeven tracks telt. Best onhandig. Nu ben je niet alleen ‘gedwongen’ alle Concerti Grossi en het Vioolconcert in c in hun geheel af te luisteren maar worden je ook de onderliggende tempoaanduidingen onthouden. Foei. Mag eigenlijk niet voorkomen.
-
PREMIUM
Muzikaal dagboek van de pandemie met rustgevende rode draad
Hoe reageren musici op het verstikkende korset van de coronamaatregelen? Inspireert de 1,5 meter? Prikkelt de lege zaal? Hoe ga je om met de eenzame uren in je woonkamer? Voor altvioliste Hiyoli Togawa - opgegroeid in het Rijnland en met roots in Japan en Australië - zijn yoga, schilderen en het spelen van Bach vaste prik in het doorkomen van moeilijke tijden. Ze vindt thuis in Berlijn een vredig toevluchtsoord in de brede melodieën van de sarabandes uit de cellosuites. Die geven haar houvast en bemoediging. -
PREMIUMluister mee
Eerbetoon voor hyperactieve spring in het veld met een lach en een traan
Is ze overleden? Heeft ze de handdoek in de ring gegooid? Heb ik iets gemist? Nee, gelukkig niet. Coloratuursopraan Natalie Dessay (1965) - een van de kleurrijkste zangeressen uit de afgelopen jaren - treedt nog steeds op. Alleen sinds 2013 niet meer in opera’s. Hoog tijd voor Erato (Warner Classics) om met 33 cd’s en 19 dvd’s (recitals en complete operaopnamen uit de periode 1993-2013) een eerbetoon The Opera Singer te leveren voor deze dijk van een stem en samen met dit podiumdier haar theaterglorietijd te vieren. Een indrukwekkende loopbaan die begin deze eeuw overigens gedwarsboomd dreigde te worden door ernstige stemproblemen. -
PREMIUMLuister mee
Christiane Karg stapt met ‘Mahler’ in de omgekeerde wereld
Als die componisten dát nog eens hadden mogen meemaken. Op 12 september besprak ik de cd van de Marinierskapel waarop we, dankzij de zegeningen van de moderne techniek, mochten kennismaken met het originele pianospel van George Gershwin (1898-1937). Nu heb ik het over het mixen van een door Gustav Mahler (1860-1911) ingespeelde Welte-Mignon pianorol met de sopraanstem van Christiane Karg (1980) op de nieuwe cd Erinnerung van Harmonia Mundi.