Atem der Statuen.
Volledig scherm
Atem der Statuen. © PR

Kleur en passie komen bij duo Halevi-Greenberg niets te kort

recensieVoor hun nieuwe cd kozen klarinettist Chen Halevi en pianist Noam Greenberg als thema: 'Atem der Statuen' (adem van de beeldhouwwerken). Dit is genomen uit de raadselachtige poëzietitel Musik: Atem der Statuen, onderdeel van de Letzte Gedichte und  Fragmentarisches van Rainer Maria Rilke.

 1. Extra pret bij speelse Haydn-uitgave uit Basel
  PREMIUM
  Luister Mee

  Extra pret bij speelse Haydn-uitgave uit Basel

  Volgens mij loopt het project nog steeds keurig op schema. Acht jaar na de start werd begin deze maand een twaalfde album uitgebracht in de prestigieuze serie Haydn 2032. Il Giardino Armonico, Kammerorchester Basel, platenlabel Alpha en de Joseph Haydn Stiftung Basel werken daarmee onverstoorbaar toe naar een nieuwe registratie van alle 107 symfonieën van Franz-Joseph Haydn (1732-1809) die over tien jaar voltooid moet zijn.
 2. Een operarecital om smoorverliefd op te worden
  PREMIUM
  Luister mee

  Een operareci­tal om smoorver­liefd op te worden

  Op 2 juni 2021 noemde ik haar in deze rubriek al een wereldstem. Nu PentaTone Music haar tweede soloalbum uitbrengt, kan ik alleen maar verder jubelen. Van Mozarts concertaria’s is Lisette Oropesa overgestapt op het puur belcanto uit de opera’s van Rossini en Donizetti en gelukkig zijn de coaching en de samenwerking met de dirigent dit keer helemaal tiptop. Op eigen verzoek mag de 39-jarige Cubaans-Amerikaanse sopraan zich uitleven in Franse aria’s van Italiaanse componisten.
 3. Sprookjesachtige natuurgeluiden van een Afro-Amerikaanse kanjer
  PREMIUM
  Luister mee

  Sprookjes­ach­ti­ge natuurge­lui­den van een Af­ro-Amerikaan­se kanjer

  Haar ster stijgt nu haar oeuvre geleidelijk bekender wordt. Florence Beatrice Price (1887-1953) was de eerste Afro-Amerikaanse componiste van wie een compositie op de lessenaars van een ‘wit’ orkest kwam te liggen. We schrijven 1933. Maar veel van haar muziek heeft ze zelf nooit horen uitvoeren. Op het label Naxos wordt die ereschuld in de serie American Classics met verve ingelost.