Schuberts bekende, bijna tweehonderd jaar oude liederencyclus Winterreise.
Volledig scherm
PREMIUM
Schuberts bekende, bijna tweehonderd jaar oude liederencyclus Winterreise. © Channel Classics

Koude rillingen bij aangrijpende ‘Winterreise’ met strijkkwartet

Luister meeMet buiten de temperatuur nog steeds onder nul is Schuberts bekende, bijna tweehonderd jaar oude liederencyclus Winterreise dé muziek om nu binnen te draaien. De nieuwe versie van Wim ten Have voor strijkkwartet en bariton kruipt bovendien écht onder de huid en bezorgt mij althans koude rillingen. Van pure schoonheid en intense emotie.

 1. Bloedje mooie bonus bij Napoleons verrukkelijke lievelingsopera
  PREMIUM
  luister mee

  Bloedje mooie bonus bij Napoleons verrukke­lij­ke lievelings­ope­ra

  Dat Napoleon Bonaparte (1769-1821) geregeld naar het theater ging weten we. Ook zijn tegenstanders destijds in Parijs zijn van die hobby op de hoogte. Die proberen hem met buskruit op kerstavond 1800 tevergeefs om het leven te brengen. Napoleon en zijn Joséphine zijn dan per koets op weg naar een uitvoering van Haydns oratorium Die Schöpfung. Minder bekend is dat de ‘kleine korporaal’ uit Corsica een fervent liefhebber van de Italiaanse opera is geweest. Zijn favoriete zangers trekken zelfs mee op veldtochten.
 2. Randall Goosby heeft de swing en de blues aan zijn broek hangen
  PREMIUM
  Luister mee

  Randall Goosby heeft de swing en de blues aan zijn broek hangen

  Wat een heerlijk debuutalbum! De Amerikaanse violist Randall Goosby (24), zoon van een gekleurde vader en een Koreaanse moeder, kiest op Roots, zijn eerste cd voor Decca, voor originaliteit. Waar andere aanstormende talenten zich profileren met ‘warhorses’ als de vioolconcerten van Tsjaikovski en Bruch, of stukgespeelde salonstukken, gaat de jonge solist in deze tijd van Black Lives Matter voor muziek die geworteld is in de Afro-Amerikaanse traditie. En terecht. Goosby heeft de swing en de blues aan zijn broek hangen. Dit smaakt naar meer. Véél meer.
 3. Dresdner Kammerchor geeft fonkelend eerbetoon aan jubilerende ‘dorpsrechter’
  PREMIUM

  Dresdner Kammerchor geeft fonkelend eerbetoon aan jubileren­de ‘dorpsrech­ter’

  De overgangscomponist Michael Praetorius (eigenlijk Schultze ‘dorpsrechter’ genaamd) viert in 2021 een dubbeljubileum. Hij werd 450 jaar geleden geboren en stierf vier eeuwen terug. Het stilstaan bij deze meester uit de vroege barok viel een beetje in de schaduw van het herdenken van de ook in 1621 overleden Amsterdamse organist en componist Jan Pieterszoon Sweelinck. Maar gelukkig is er op de valreep nog deze mooie cd van het label Accentus Music.