Volledig scherm
Simple Minds - New gold dream © PR

Kroonjuweel Simple Minds flonkert opnieuw

RECENSIE - Een geslaagd huwelijk tussen commercie en kunst, zo mag je New gold dream van Simple Minds wel noemen. Het album betekende in 1982 de doorbraak voor de Schotse groep, die tot dan toe had uitgeblonken in spannende, maar donkere, niet even toegankelijke, elektronisch aangestuurde new wave.

Hoe meeslepend de band van Jim Kerr, Charlie Burchill, Mick MacNeill en Derek Forbes kon zijn, was al wel duidelijk, bijvoorbeeld door het pompende Theme for great cities.

Grote publiek
De weg naar het grote publiek vonden ze pas toen ze de overstap maakten van het onafhankelijke, door Arista gechaperonneerde label Zoom Records naar het Virgin-label van Richard Branson, daar de vrije hand kregen en vervolgens de inspiratie vonden voor Promised you a miracle. Dat nummer bleek de sleutel naar een nieuw geluid en naar het album waarop dat in de andere nummers ten volle werd uitgewerkt.

Terugblik
Het is allemaal na te lezen in de uitgebreide terugblik op de totstandkoming van de plaat, die 34 jaar na dato verschijnt in een geëxalteerde vorm die wel bij deze groep past: een pronte doos met onder meer een opnieuw in de Abbey Road Studio’s gemasterde editie van het album, A- en B-kantjes van singles, alternatieve en ruwe versies van diverse nummers tot je er bij neer valt, een dvd met videoclips, optredens bij Top of the pops en in tekst de herinneringen die Kerr c.s. er aan ophalen

Lekkernij
Een lekkernij voor de fan moet dat zijn. Wat je er verder ook van moet denken: als er één plaat uit de jaren tachtig is die zo’n etalage wel verdient, dan deze. Waar veel muziek uit dit decennium zoveel jaar na dato toch wat achterhaald en sleets klinkt, sprankelt het kroonjuweel van Simple Minds vandaag nog als de dag van gisteren.

Dat optimistische geluid uit de doemdenktijd werkt nog steeds.​