La Sfera Armoniosa en Johannette Zomer maken een feest van theaterwerken

RECENSIE - Zeven jaar geleden stonden de sopraan Johannette Zomer en La Sfera Armoniosa met dit programma rond Purcells theaterwerken in het Amsterdamse Concertgebouw en op 6 december 2017 in de Philharmonie Essen. Van dat laatste optreden komt nu de 'Live recording Symphonie While the swans come forward' bij Challenge Classics uit.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
Volledig scherm
© PR

Aantrekkelijk is dit recital in de eerste plaats door het verhalende, temperamentvolle en joyeus overkomende aandeel van La Sfera Armoniosa met concertmeester Lidewij van der Voort (bekend van Holland Baroque) en dirigent/luitist Mike Fentross. In dit gezelschap worden trouwens twee zilveren trompetten gebruikt, kopieën van het instrument dat Purcells eigen trompettist hanteerde. Gul is bovendien het aandeel van het slagwerk.

Het Nederlandse ensemble maakt een feest van ouvertures als The Prophetess: or, The History of Dioclesian, King Arthur en The Fairy Queen (naar Shakespeares Midzomernachtsdroom), en tussenspelen als Dance of Furies en Canaries. Laatstgenoemd deel wordt hier als een opwindend stukje volksmuziek gepresenteerd. De Trumpet tune uit King Arthur klinkt bijna als hofmuziek van de Franse tijdgenoten Lully of Charpentier.

Vocaal vuurwerk

Een tweede belangrijke reden om aan dit barokalbum niet voorbij te gaan zijn de vocale bijdragen van Johannette Zomer. Deze melancholieke muziek met zijn lange lijnen in combinatie met werken vol vocaal vuurwerk zit haar als gegoten. Haar expressie en stijlbewustzijn, en vooral haar interactie met de begeleiding doen je op het puntje van je stoel zitten. Mooi ook zoals ze met haar fluwelen sopraanstem steeds weer andere kleurschakeringen weet op te roepen. St. George, de aria met trompetten uit King Arthur, klinkt voornaam en strijdbaar tegelijk.

Na de statig openende Symphony While the swans come forward horen we Zomers meest virtuoze aria Hark! The echoing Air. Met zijn trapezewerk een perfect contrast met het relaxte, charmant bekoorlijke If love's a sweet passion. Typisch een cd voor een Edison nominatie!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Samenwerking tussen klavecinist en Parijs' museum levert voltreffer op
  Recensie

  Samenwer­king tussen klaveci­nist en Parijs' museum levert voltreffer op

  Over een schot in de roos gesproken. Het nieuwe, drie jaar geleden geopende concertgebouw La Philharmonie in Parijs (Parc de la Villette) herbergt ook een muziek(instrumenten)museum. En het prestigieuze label Harmonia Mundi, dat al vanaf 1958 fraaie klassieke albums uitbrengt, heeft met dit museum een samenwerkingsverband afgesloten. Onder de naam Collection Stradivari zullen in de toekomst uitgaven worden uitgebracht waarop de unieke instrumenten (het zijn er duizenden) van dit museum centraal staan. Om van te watertanden!