La Sfera Armoniosa en Johannette Zomer maken een feest van theaterwerken

RECENSIE - Zeven jaar geleden stonden de sopraan Johannette Zomer en La Sfera Armoniosa met dit programma rond Purcells theaterwerken in het Amsterdamse Concertgebouw en op 6 december 2017 in de Philharmonie Essen. Van dat laatste optreden komt nu de 'Live recording Symphonie While the swans come forward' bij Challenge Classics uit.

  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
  • Ster beoordeling
Volledig scherm
© PR

Aantrekkelijk is dit recital in de eerste plaats door het verhalende, temperamentvolle en joyeus overkomende aandeel van La Sfera Armoniosa met concertmeester Lidewij van der Voort (bekend van Holland Baroque) en dirigent/luitist Mike Fentross. In dit gezelschap worden trouwens twee zilveren trompetten gebruikt, kopieën van het instrument dat Purcells eigen trompettist hanteerde. Gul is bovendien het aandeel van het slagwerk.

Het Nederlandse ensemble maakt een feest van ouvertures als The Prophetess: or, The History of Dioclesian, King Arthur en The Fairy Queen (naar Shakespeares Midzomernachtsdroom), en tussenspelen als Dance of Furies en Canaries. Laatstgenoemd deel wordt hier als een opwindend stukje volksmuziek gepresenteerd. De Trumpet tune uit King Arthur klinkt bijna als hofmuziek van de Franse tijdgenoten Lully of Charpentier.

Vocaal vuurwerk

Een tweede belangrijke reden om aan dit barokalbum niet voorbij te gaan zijn de vocale bijdragen van Johannette Zomer. Deze melancholieke muziek met zijn lange lijnen in combinatie met werken vol vocaal vuurwerk zit haar als gegoten. Haar expressie en stijlbewustzijn, en vooral haar interactie met de begeleiding doen je op het puntje van je stoel zitten. Mooi ook zoals ze met haar fluwelen sopraanstem steeds weer andere kleurschakeringen weet op te roepen. St. George, de aria met trompetten uit King Arthur, klinkt voornaam en strijdbaar tegelijk.

Na de statig openende Symphony While the swans come forward horen we Zomers meest virtuoze aria Hark! The echoing Air. Met zijn trapezewerk een perfect contrast met het relaxte, charmant bekoorlijke If love's a sweet passion. Typisch een cd voor een Edison nominatie!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Dirigente JoAnn Falletta gaat voor 100 procent Kodály
  PREMIUM
  RECENSIE

  Dirigente JoAnn Falletta gaat voor 100 procent Kodály

  Een perfect muziekprogramma combineert bekende klanken altijd met minder gangbaar repertoire. En dat heeft het Buffalo Philharmonic Orchestra onder leiding van JoAnn Falletta (chef-dirigent sinds 1999) goed in de oren geknoopt. Zijn nieuwste cd presenteert naast de Dansen van Galánta en de Pauwvariaties ook de Dansen van Marosszék en het Concert voor Orkest. Stuk voor stuk composities van de Hongaarse componist Zoltan Kodály (1882-1967).